Sudah Sembuh, Bolehkah Anda Mumps Lagi?

Jakarta - Gondok adalah keadaan yang boleh mencetuskan pembengkakan pada wajah. Gondok adalah pembengkakan kelenjar parotid akibat jangkitan virus. Kelenjar parotid adalah kelenjar yang fungsinya menghasilkan air liur. Ia terletak tepat di bawah telinga.

Gejala gondong biasanya akan muncul 14-25 hari selepas jangkitan virus berlaku. Gejala dicirikan oleh pembengkakan kelenjar parotid yang membuat sisi wajah kelihatan membengkak.

Baca juga: 6 Cara Mudah Mengatasi Masalah Gondok

Penyebaran penyakit virus yang kebanyakan dialami oleh kanak-kanak boleh berlaku melalui percikan air liur dari penghidapnya. Contohnya, ketika batuk dan bersin. Orang yang sihat boleh mendapat beguk jika percikan masuk ke hidung atau mulut mereka, baik secara langsung atau melalui perantara.

Buasir itu sendiri boleh merebak dalam beberapa hari. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan usaha pencegahan sedini mungkin. Salah satu cara adalah dengan mengelakkan hubungan langsung dengan penghidapnya. Di samping itu, ia juga boleh dilakukan melalui imunisasi, terutama bagi kanak-kanak berusia lebih dari satu tahun.

Gejala Boleh Berkembang

Selepas pembengkakan kelenjar parotid, orang yang menghidap penyakit ini akan mengalami gejala lain yang mula berkembang. Sebagai contoh:

  • Sakit ketika mengunyah atau menelan makanan.

  • Demam dengan suhu lebih daripada 38 darjah celcius.

  • Mulut kering.

  • Sakit sendi.

  • Sakit kepala.

  • Hilang selera makan.

  • Sakit perut.

  • Badan terasa letih.

Baca juga: Ini Menyebabkan Parotitis aka Mumps

Tonton Sebabnya

Penyakit yang menyebabkan pembengkakan kelenjar parotid disebabkan oleh virus yang disebut paramyxovirus . Apabila virus ini memasuki saluran pernafasan (melalui hidung, mulut, atau kerongkong), virus ini akan kekal dan membiak. Sudah tentu, virus ini juga akan menjangkiti kelenjar parotid, sehingga kelenjar membengkak.

Hati-hati, virus di atas dapat menular dari penghidapnya kepada orang yang sihat dengan cepat. Tempoh penularan yang rentan adalah beberapa hari sebelum kelenjar parotid pesakit membengkak, hingga lima hari setelah pembengkakan muncul.

Bolehkah Ia Terpengaruh Lagi?

Seseorang memang boleh mendapat penyakit ini jika sistem ketahanannya lemah. Tetapi, jika anda pernah mengalaminya, adakah seseorang dapat menghidap penyakit ini lagi?

Menurut pakar dari Bahagian Metabolik Endokrin, Jabatan Perubatan Dalaman, FKUI / RSCM, jika seseorang mengalami penyakit gondok disebabkan oleh virus tersebut, maka dia sudah mempunyai daya tahan tubuh, jadi mereka mungkin tidak mendapatnya lagi. Namun, dia masih boleh mendapat beguk kerana bakteria.

Baca juga: Ternyata ini adalah penyebab penyakit gondok pada kanak-kanak

Seseorang yang terdedah kepada penyakit gondok kerana virus, maka ia boleh menjadi vaksin semula jadi untuknya. Dengan kata lain, tubuhnya sudah mempunyai memori imuniti atau antibodi untuk melawan virus. Walau bagaimanapun, antibodi ini tidak dapat melawan serangan bakteria, jadi masih ada kemungkinan penyakit gondok disebabkan oleh bakteria.

Salah satu bakteria yang boleh menyebabkannya adalah Staphylococcus . Gejala yang timbul disebabkan oleh bakteria ini termasuk demam yang naik perlahan, kemerahan muncul di kawasan yang bengkak, dan sakit yang teruk.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found