Ketahui 5 Jenis dan Kebaikan Latihan Kardio untuk Badan

“Latihan kardio tidak hanya memberi manfaat pembakaran lemak dan membantu menurunkan berat badan. Dalam beberapa jenis senaman kardio mempunyai faedah khusus. Antaranya berlari yang menguatkan otot kaki, papan yang menguatkan bahagian atas badan, dan melangkau yang menguatkan tulang.

Jakarta - Latihan kardio dapat mengurangkan jumlah lemak badan, pinggang dan pinggul, yang merupakan penanda kesihatan yang penting. Secara keseluruhan, latihan kardio dapat meningkatkan kecergasan jantung serta kemampuannya untuk membekalkan darah yang kaya dengan oksigen ke otot, memungkinkan mereka untuk menghasilkan pergerakan.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan semua orang di bawah umur 65 untuk menggabungkan latihan kardio dengan aktiviti pengukuhan otot. Ayuh, lihat di sini jenis dan faedah latihan kardio yang boleh anda lakukan!

1. Lari

Pasti anda tidak asing untuk berlari. Berlari adalah jenis latihan paling mudah yang boleh anda lakukan di mana sahaja. Anda boleh melakukannya di dalam rumah, seperti berlari di tempat, atau di luar rumah, dan juga berlari di atas treadmill. Manfaat berlari sebagai senaman kardio adalah membakar lemak dan menguatkan otot betis dan paha.

Baca juga: Kelebihan Lari Pagi yang Perlu Anda Ketahui

2. Lompat Tali

Lompat tali atau biasa dikenali sebagai ponteng adalah senaman kardio yang disyorkan untuk dilakukan kerana mudah dan senang dilakukan. Selain membakar lemak, tali lompat juga dapat menguatkan tulang dan melatih koordinasi dan keseimbangan badan.

3. Mencangkung

Mencangkung termasuk senaman kardio pelbagai faedah. Kenapa begitu? Selain membakar kalori, bersenam setinggan juga boleh mengetatkan punggung, betis, dan paha.

Mencangkung juga dapat menguatkan sendi sehingga ada baiknya melakukannya lebih awal untuk mengelakkan sakit sendi seiring dengan bertambahnya usia.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah 5 petua pemanasan yang betul

4. Melompat Jack

Selain daripada tiga perkara di atas, jak melompat Ia juga merupakan senaman kardio yang disyorkan. Bukan hanya menguatkan bahagian bawah badan, jak melompat juga dapat mengecilkan lengan dan menguatkan bahu.

Baca juga: Memaksimumkan Papan dengan 7 Cara Ini

5. Papan

Walaupun kelihatan sederhana dan nampak senang dilakukan, sebenarnya memerlukan usaha untuk melakukan latihan kardio jenis ini. Papan boleh menjadi senaman kardio sederhana yang boleh dilakukan di mana sahaja.

Pergerakan papan yang dilakukan secara berkala mempunyai faedah untuk menguatkan bahagian atas badan, membentuk punggung, menguatkan paha, dan melatih daya tahan fizikal dan keseimbangan badan.

Itulah maklumat mengenai jenis dan faedah latihan kardio, lebih penting lagi mengenai pentingnya senaman yang anda boleh tanyakan kepada permohonannya .Perlu membeli ubat tanpa perlu keluar rumah? Semua yang anda boleh lakukan melalui aplikasi !

Rujukan:
Berita Nasional.com. Diakses pada tahun 2021. Pentingnya senaman kardio dalam menurunkan berat badan, menjaga berat badan dan kesihatan jantung yang baik
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kepentingan latihan kardio dalam penurunan berat badan, pemeliharaan berat badan dan kesihatan jantung yang baik