Makanan Kaya dengan Vitamin B untuk Meningkatkan Metabolisme Badan

Vitamin B mempunyai banyak faedah kesihatan. Oleh itu, penting untuk selalu memenuhi pengambilan nutrien yang satu ini, salah satunya adalah dengan makan makanan tertentu. Ingin tahu makanan apa yang kaya dengan vitamin B?

, Jakarta - Vitamin B adalah salah satu pengambilan yang diperlukan oleh tubuh. Terdapat banyak faedah sihat dari pengambilan ini, salah satunya adalah meningkatkan metabolisme badan. Salah satu cara untuk memenuhi keperluan pengambilan vitamin B adalah dengan memakan makanan tertentu.

Terdapat beberapa jenis makanan yang kaya dengan vitamin B, baik vitamin B1, B2, B9, hingga B12. Makan pelbagai jenis makanan ini sebenarnya dapat memberi manfaat kesihatan bagi tubuh. Makanan apa yang kaya dengan jenis vitamin ini dan baik untuk dimakan? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Anemia Kekurangan Vitamin B12 dan Folat

Makanan Kaya dengan Vitamin B

Salah satu cara untuk memenuhi keperluan pengambilan vitamin untuk tubuh adalah dengan makan makanan sihat yang mengandungi banyak vitamin B. Terdapat beberapa jenis makanan yang kaya dengan vitamin ini, termasuk:

  1. Makanan Laut

Makan makanan laut aka makanan laut boleh menjadi pilihan untuk memenuhi keperluan vitamin badan. Jenis makanan ini, seperti kerang dan ketam diketahui kaya dengan vitamin B12, vitamin A, dan vitamin C.

  1. Ikan

Pelbagai jenis ikan boleh menjadi sumber vitamin B terbaik. Anda boleh memasukkan tuna atau salmon dalam diet harian anda. Daging ikan mengandungi banyak vitamin B3, B6, dan multivitamin B12. Makanan jenis ini juga mengandungi banyak mineral penting, seperti kalium, selenium, dan zink.

Baca juga: Inilah Cara Mengimplementasikan Hidup Sihat Semasa Pandemik

  1. Daging

Makan daging lembu juga boleh menjadi salah satu cara terbaik untuk memenuhi pengambilan vitamin, terutama vitamin B12. Selain itu, daging lembu juga merupakan sumber protein dan vitamin B2. Sekiranya dikonsumsi secara sederhana, kandungan gizi makanan ini dapat mengekalkan tubuh yang sihat. Sebaliknya, pengambilan daging lembu yang berlebihan sebenarnya boleh mencetuskan gangguan, seperti kadar kolesterol tinggi.

  1. Susu

Minum susu secara teratur dapat membantu memenuhi keperluan pengambilan vitamin B12. Bukan hanya itu, susu juga mengandungi nutrien penting lain, seperti kalsium dan vitamin D yang baik untuk menjaga kesihatan tulang.

  1. Telur

Telur termasuk dalam makanan yang kaya dengan vitamin, terutama vitamin B5 dan B12. Selain itu, makan telur juga dapat membantu memenuhi keperluan protein dan vitamin D badan.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Tekanan Darah Normal pada Warga Emas

Nah, itu adalah beberapa makanan sihat yang kaya dengan pengambilan vitamin B. Ketahui lebih lanjut mengenai vitamin dan makanan yang boleh dimakan dengan bertanya kepada doktor dalam aplikasi tersebut. Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara atau Sembang. Dapatkan maklumat mengenai makanan sihat dari pakar. Muat turun di sini!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang Tinggi Vitamin B.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Vitamin B-12: Makanan untuk Vegetarian.