Ini adalah 3 cara untuk menyokong kanak-kanak yang suka belajar

, Jakarta - Mungkin ibu mendapati anak mereka mempunyai rasa ingin tahu yang sangat tinggi dan sangat suka membaca buku. Ini boleh menjadi petanda sekiranya anak suka belajar. Tidak semua ibu bapa tahu cara terbaik untuk menyokong anak yang suka belajar. Oleh itu, dalam artikel ini, kita akan membincangkan petua hebat untuk menyokong potensi anak-anak supaya minat dan bakat mereka diasah dan ditujukan!

Beberapa Cara untuk Menyokong Anak Yang Suka Belajar

Sebagai bayi, kanak-kanak mempunyai rasa ingin tahu yang semula jadi. Dia benar-benar ingin meneroka persekitaran di sekelilingnya dan mendapatkan semua maklumat dan kemahiran baru. Namun, seiring bertambahnya usia, rasa ingin tahu untuk belajar sesuatu semakin hilang. Sebenarnya, tidak mustahil kanak-kanak benci belajar perkara baru kerana tekanan di sekolah.

Baca juga: Ini adalah Petua untuk Mendampingi Anak-Anak untuk Belajar dari Rumah Semasa Wabak

Kanak-kanak belajar bersenang-senang yang juga meningkatkan daya imaginasi, bahasa, dan rasa ingin tahu mereka. Apabila dia merasa terpaksa dan sesuatu yang dipelajarinya tidak sesuai dengan minatnya, rasa ingin tahunya semakin berkurang dan bahkan cenderung malas untuk melakukannya. Oleh itu, ibu mesti mengetahui beberapa cara untuk menyokong anak-anak yang suka belajar sejak usia dini. Ini caranya:

1. Beri ruang untuk Pertanyaan dan Perbualan Terbuka

Setiap kanak-kanak mempunyai soalan, pemikiran, dan idea mengenai dunia di sekitarnya. Peranan ibu bapa adalah untuk mewujudkan kebebasan bagi anak-anak untuk bertanya dan bertanya pendapat mereka mengenai mereka. Perkara yang paling penting adalah meluangkan masa untuk bercakap dengan anak anda dan mengadakan perbincangan dengannya. Ibu dapat mencipta ruang setelah melakukan aktiviti bersama, seperti membaca atau menonton filem. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara meningkatkan minat dan bakat anak anda, seorang ahli psikologi dari sedia menolong.

2. Mendorong Minat Belajar

Cara lain untuk menyokong anak yang suka belajar adalah dengan terus mendorong minatnya. Anak-anak akan mempunyai keinginan yang lebih kuat untuk belajar jika mereka merasakan perkaitan dengan kehidupan mereka. Sekiranya anak anda suka mengira, cubalah memilih permainan yang dapat melatih otaknya. Sekiranya anak anda berminat membaca, pastikan menyimpan buku lain yang menarik.

Baca juga: Petua Membantu Kanak-kanak Belajar Dalam Talian di Rumah

Memupuk rasa ingin tahu semula jadi anak adalah mengikuti perkara yang dia minati dan terus mengembangkan pengalaman baru. Cuba tanamkan perspektif baru mengenai subjek yang disukainya dan dorong dia untuk mempunyai perspektif yang berbeza. Ajar anak bagaimana membuat kesimpulan membaca dan meningkatkan imaginasi dengan mengemukakan soalan mengenai kesinambungan cerita sambil membaca buku bersama.

3. Ketahui Momen untuk Berundur

Anak-anak yang merasa paling bermotivasi diketahui jika ibu bapa mereka tidak mengatur atau memberi tekanan kepada mereka. Ibu bapa tidak perlu segera mengatasi kesalahan anak, tetapi membiarkan dirinya berfikir sendiri sambil memberikan sokongan dan bimbingan. Dengan mengatasi cabaran mereka sendiri dalam permainan, si kecil dapat memperoleh rasa kecekapan yang dapat meningkatkan semangat.

Itulah beberapa cara untuk menyokong kanak-kanak yang gemar belajar. Sebagai ibu bapa, pastikan anda tidak membuang bakat dan minat anak anda kerana anda tidak tahu bagaimana menjaganya. Dengan menerapkan beberapa kaedah yang disebutkan sebelumnya, diharapkan rasa ingin tahu anak-anak mengenai semua perkara akan terus dipertahankan walaupun mereka semakin tua.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Peranan Bapa dalam Mendidik Anak

Di samping itu, ibu juga boleh membeli ubat tanpa perlu meninggalkan rumah semasa wabak seperti ini hanya melalui aplikasi . Ia sangat mudah, hanya dengan muat turun permohonan dan dapatkan akses mudah ke kesihatan hanya dengan menggunakannya alat . Tunggu apa lagi? Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Huff Post. Diakses pada tahun 2021. Cara Membesarkan Anak-Anak Yang Suka Belajar.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Cara Membesarkan Anak Yang Suka Belajar.