4 Faedah Kaunseling Perkahwinan

, Jakarta - Setiap pengantin lelaki yang ingin menikah biasanya disarankan untuk melakukan kaunseling perkahwinan. Ini adalah prosedur latihan berasaskan pengetahuan dan kemahiran yang memberikan maklumat mengenai perkahwinan yang berguna untuk kehidupan rumah tangga kemudian. (Baca juga: 5 Petua Perkahwinan yang Berkekalan )

Faedah Kaunseling Perkahwinan

Kaunseling perkahwinan bukan sekadar aktiviti "formalitas" yang dilakukan sebelum menikah. Aktiviti ini sebenarnya mempunyai banyak faedah untuk anda dan pasangan sebelum bersama-sama melalui rumah tangga. Apa faedahnya?

1. Perancangan Keluarga yang Baik

Melalui kaunseling perkahwinan, anda dan pasangan anda akan diberi maklumat mengenai perancangan keluarga yang baik. Bermula dari bagaimana menangani masalah rumah tangga, membina komunikasi yang berkesan dengan pasangan dan mertua, menguruskan kewangan keluarga, hingga peranan dan tanggungjawab suami dan isteri. Dengan cara itu, anda dan pasangan akan mempunyai peruntukan yang mencukupi untuk membina keluarga yang harmoni.

2. Mencegah Perceraian

Satu kajian melaporkan bahawa pasangan yang pergi ke kaunseling perkahwinan cenderung tidak bercerai daripada mereka yang tidak. Ini kerana melalui kaunseling perkahwinan, anda dan pasangan akan diundang untuk mengenal pasti ketakutan, nilai, kepercayaan, keperluan, dan keinginan dalam membina rumah tangga di masa depan. Dengan cara itu, anda dan pasangan akan bekerjasama untuk melawan rasa takut dan menerapkan nilai-nilai yang dipercayai dapat mewujudkan rumah tangga yang diharapkan.

(Baca juga: Menikah adalah baik untuk kesihatan jantung, bagaimana? )

3. Berkongsi Pengalaman dengan Kaunselor

Kekurangan pengalaman sering menjadikan hubungan pasangan menjadi renggang. Oleh itu, melalui kaunseling perkahwinan, anda boleh bertanya bagaimana membina rumah tangga yang baik dengan kaunselor, seseorang yang dianggap mempunyai pengalaman yang cukup untuk menolong pasangan menyelesaikan masalah rumah tangga. Jadi, anda dan pasangan anda akan mempunyai "tanda" sebelum mengambil langkah besar ke hadapan.

4. Bersedia untuk Kehamilan Dengan Baik

Perkara lain yang juga dibincangkan dalam kaunseling perkahwinan adalah bagaimana mempersiapkan kehamilan dengan betul. Ini termasuk menentukan kapan masa yang tepat untuk hamil, mengira jarak kehamilan yang selamat, mengembangkan langkah-langkah untuk mempersiapkan kehamilan dan melahirkan anak, bagaimana membesarkan anak-anak pada masa akan datang (termasuk pola keibubapaan, menentukan pendidikan, dan sebagainya).

Ujian Kesihatan Sebelum Berkahwin

Selain kaunseling perkahwinan, beberapa pasangan juga melakukan ujian perubatan sebelum berkahwin. Ini dilakukan mengikut persetujuan bersama tanpa paksaan. Tujuan ujian ini adalah untuk mengetahui keadaan kesihatan dan sejarah setiap masalah kesihatan. Dengan mengetahui perkara ini, pelbagai risiko atau masalah kesihatan dapat dikesan lebih awal, sehingga dapat diatasi dengan segera. (Baca juga: 6 Jenis Pemeriksaan Yang Penting Sebelum Berkahwin )

Beberapa ujian kesihatan yang dilakukan sebelum menikah termasuk ujian darah, pemeriksaan kesihatan pembiakan, ujian penyakit kelamin, hepatitis B, ujian TORCH (toxoplasma, rubella, sitomegalovirus, dan herpes simplex), hingga ujian kesuburan.

Sekiranya anda dan pasangan anda berhasrat untuk menjalani ujian perubatan sebelum berkahwin, anda boleh memanfaatkan ciri-cirinya Makmal Perkhidmatan dalam . Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Google Play, kemudian pergi ke ciri Makmal Perkhidmatan dan pilih jenis ujian perubatan yang anda dan pasangan anda mahukan. Tentukan juga bila anda mahu ujian perubatan dilakukan dan anda hanya perlu menunggu pekerja kesihatan datang ke rumah anda untuk melakukan pemeriksaan. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang juga untuk kehidupan sihat yang lebih mudah.