Prosedur CPR untuk Menyelamatkan Pesakit Penyakit Jantung

“CPR atau Cardiopulmonary Resuscitation adalah prosedur pertolongan cemas yang sangat penting, untuk menyelamatkan pesakit jantung. Prosedurnya terdiri daripada tekanan dada, membuka saluran udara dan memberi pernafasan buatan. "

Jakarta - Jantung mempunyai fungsi yang sangat penting, iaitu mengepam darah ke semua organ tubuh. Sekiranya jantung berhenti berdegup, aliran darah ke seluruh badan juga berhenti. Keadaan ini dikenali sebagai serangan jantung atau serangan jantung.

Pertolongan pertama yang boleh diberikan kepada pesakit dengan serangan jantung adalah CPR atau Bantuan pernafasan. Apabila dilakukan dengan betul, prosedur CPR dapat mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung. Inilah perbincangannya.

Baca juga: Ini adalah 5 fakta mengenai serangan jantung yang perlu anda ketahui

Inilah Prosedur CPR sebagai Pertolongan Cemas untuk Penangkapan Jantung

Penangkapan jantung berlaku apabila terdapat gangguan elektrik di jantung, sehingga proses mengepam darah berhenti. Keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan otak kekal, bahkan kematian.

Itulah sebabnya serangan jantung perlu dirawat dengan segera. Pertolongan cemas yang dapat diberikan dengan segera adalah CPR. Prosedurnya, juga dikenal sebagai resusitasi kardiopulmonari, dapat mengembalikan kemampuan bernafas dan mengedarkan darah yang telah dihentikan akibat serangan jantung.

Oleh itu, dapat dikatakan bahawa prosedur CPR perlu dilakukan dengan cepat dan tepat, sebagai pertolongan cemas untuk menyelamatkan nyawa seseorang. Selain dari serangan jantung, CPR juga dapat dilakukan sebagai pertolongan pertama untuk serangan jantung, kecelakaan, atau lemas.

Sebelum melakukan CPR, ada beberapa hal yang perlu dipertimbangkan, yaitu:

  • Pastikan lokasi selamat untuk memberi bantuan. Contohnya, jika pesakit dijumpai di tengah jalan, pindahkan mereka ke trotoar atau tepi jalan yang selamat.
  • Periksa tahap kesedaran pesakit dalam serangan jantung, dengan memanggil atau mengetuk bahunya. Sekiranya tidak ada tindak balas, periksa sama ada pesakit masih bernafas.
  • Seterusnya, periksa nadi pada pergelangan tangan pesakit atau bahagian leher, untuk melihat apakah jantung masih berdegup.
  • Sekiranya tidak ada tindak balas, segera panggil ambulans, atau minta bantuan orang sekeliling.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah gejala penyakit jantung yang harus diperhatikan

Setelah memperhatikan perkara-perkara ini, langkah seterusnya adalah melakukan prosedur CPR. Secara umum, prosedur CPR terbahagi kepada 3 peringkat, iaitu: pemampatan, saluran udara, dan bernafas. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  1. Pemampatan Dada (Pemampatan)

Untuk melakukan tekanan dada, letakkan satu tapak tangan di bahagian tengah dada pesakit, dan tangan yang lain di atasnya. Kemudian, tekan pada dada pesakit penahan jantung 100-120 kali seminit.

Kelajuan tekanan adalah 1-2 tekanan sesaat. Lakukan penekanan dada ini sehingga bantuan perubatan tiba, atau sehingga pesakit bertindak balas.

  1. Membuka jalan udara (Jalan udara)

Sekiranya pesakit penahan jantung tidak menunjukkan tindak balas, langkah seterusnya adalah saluran udara atau membuka saluran udara. Caranya, angkat kepala pesakit dengan meletakkan tangan di dahinya, kemudian angkat dagu pesakit dengan perlahan.

  1. Bantuan Pernafasan (Bernafas)

Selepas dua langkah ini, pesakit belum menunjukkan tanda-tanda bernafas? Langkah seterusnya yang boleh dilakukan adalah memberi bantuan pernafasan dari mulut.

Caranya, cubit hidung pesakit sakit jantung, kemudian letakkan mulut ke mulutnya. Tarik nafas dengan menghembus udara dari mulut dua kali. Lakukan ini sambil perhatikan sama ada dada pesakit mengembang dan menguncup seolah-olah dia bernafas.

Sekiranya dada pesakit tidak mengembang dan mengempis, ini bermakna pernafasan buatan tidak betul. Cuba betulkan kedudukan leher pesakit, atau periksa halangan di saluran udara.

Selepas itu, lakukan 30 lagi tekanan dada, kemudian ganti dengan 2 nafas buatan. Ulangi kitaran ini sehingga bantuan perubatan atau ambulans tiba, atau sehingga pesakit mula bernafas dan bergerak.

Penting untuk difahami bahawa jika anda belum terlatih atau belum menguasai prosedur CPR, anda hanya perlu melakukan tekanan dada (CPR tangan sahaja). Jangan memberi pernafasan buatan.

Baca juga: Corak Makan Sihat Untuk Orang Yang Mempunyai Jantung Koronari

Itulah perbincangan mengenai prosedur CPR sebagai pertolongan pertama untuk serangan jantung. Prosedur ini sangat penting dilakukan secepat mungkin untuk meningkatkan peluang pesakit untuk bertahan hidup.

Oleh itu, penting untuk mempelajari prosedur ini, supaya anda dapat menyelamatkan nyawa mereka yang terdekat dengan anda yang mengalami serangan jantung atau keadaan kecemasan yang lain.

Keadaan kecemasan boleh berlaku pada bila-bila masa. Penting untuk selalu menyediakan alat pertolongan cemas setiap masa. Sekiranya anda perlu membeli alat pertolongan cemas, seperti pembalut untuk luka, anda boleh muat turun dan gunakan aplikasinya .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Penangkapan Jantung.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Penangkapan Jantung Tiba-tiba: Mengapa Ia Berlaku.
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Apa itu CPR?
Perkhidmatan Latihan Palang Merah Amerika. Diakses pada tahun 2021. Langkah CPR.