Gaya Hidup Sihat untuk Mengatasi Pneumonia Bakteria

, Jakarta - Pneumonia bakteria adalah jangkitan paru-paru yang disebabkan oleh bakteria tertentu. Yang paling biasa adalah Streptokokus ( pneumokokus , tetapi bakteria lain juga boleh menyebabkannya.

Sekiranya anda masih muda dan pada dasarnya sihat, bakteria ini boleh hidup di kerongkong anda tanpa menimbulkan masalah. Tetapi, jika pertahanan badan atau sistem imun menjadi lemah kerana sebab tertentu, bakteria boleh turun ke paru-paru.

Baca juga: Ketahui Punca Pneumonia Bakteria

Apabila ini berlaku, kantung udara di paru-paru menjadi terinfeksi dan meradang, mengisi dengan cairan dan menyebabkan radang paru-paru. Seseorang mempunyai risiko lebih tinggi terkena radang paru-paru bakteria jika:

 1. Berumur 65 tahun ke atas;

 2. mempunyai keadaan lain seperti asma, diabetes, atau penyakit jantung;

 3. Sedang pulih dari pembedahan;

 4. Tidak mendapat makanan dengan betul atau mendapat cukup vitamin dan mineral; dan

 5. Mempunyai keadaan lain yang melemahkan pertahanan badan, seperti merokok, minum alkohol terlalu banyak atau mengalami radang paru-paru virus.

Sesungguhnya, gaya hidup sihat dapat membatasi pergerakan bakteria pneumonia dan anda boleh melakukannya dengan:

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara edema paru dan radang paru-paru

 1. Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya selepas pergi ke bilik mandi dan sebelum makan;

 2. Makan dengan betul, dengan banyak buah dan sayur;

 3. Sukan;

 4. Cukup tidur;

 5. Berhenti merokok; dan

 6. Jauhkan dari orang sakit sebanyak mungkin.

Bagi anda yang mengalami radang paru-paru, anda boleh memberi ubat antibiotik. Sangat penting bagi anda untuk minum secara berkala dan pada waktu yang tepat. Jika tidak, bakteria mungkin tidak semua mati dan anda boleh jatuh sakit lagi. Doktor anda juga mungkin mencadangkan ubat untuk sakit dan demam.

Perkara lain yang boleh anda lakukan untuk pulih dengan lebih baik:

 • Dapatkan rehat yang banyak;

 • Minum banyak cecair (yang akan membantu melonggarkan paru-paru anda, memudahkan anda batuk);

 • Gunakan pelembap atau mandi air suam;

 • Jangan merokok; dan

 • Tinggal di rumah sehingga demam turun dan anda tidak batuk lagi.

Makan pelbagai makanan yang kaya dengan pilihan makanan keseluruhan dapat membantu tubuh pulih, dan pengambilan cecair yang mencukupi sangat penting. Air, teh herba, sup, dan kaldu adalah cara mudah untuk meningkatkan pengambilan cecair anda semasa pulih dari radang paru-paru.

Ia memerlukan masa untuk mula merasa sakit setelah terdedah kepada bakteria ini. Tempoh masa ini disebut masa inkubasi, dan bergantung pada banyak perkara. Sebilangan besar jenis radang paru-paru hilang dalam satu atau dua minggu, walaupun batuk dapat berterusan selama beberapa minggu lagi. Dalam kes yang teruk, mungkin memerlukan masa lebih lama untuk pulih sepenuhnya.

Baca juga: Makluman, Pneumonia Membuat Orang Susah Bernafas

Orang yang menderita radang paru-paru cenderung merasa lebih baik di bilik yang dilembabkan, yang dapat meningkatkan kelembapan di udara dan menenangkan paru-paru yang jengkel. Sekiranya anda merawat badan dengan betul, ia akan membaiki diri dan tidak lama lagi akan kembali normal.

Harus diingat bahawa orang dengan pneumonia bakteria mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami serangan jantung, strok atau kematian, dibandingkan dengan pasien yang didiagnosis dengan radang paru-paru virus.

Ini kerana pneumonia bakteria menyebabkan lebih banyak keradangan di arteri (faktor risiko penyakit jantung). Bakteria dan virus menjangkiti tubuh dengan pelbagai cara. Virus memasuki sel dan menyebabkan kerosakan, sementara bakteria tetap berada di luar sel dan melepaskan toksin ke dalam aliran darah. Mekanisme yang terakhir menyebabkan lebih banyak keradangan dalam darah, yang dapat menyebabkan kerosakan pada lapisan arteri.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gaya hidup sihat untuk mengatasi radang paru-paru bakteria, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .