6 Jenis Senaman untuk Membantu Melancarkan Persalinan

Jakarta - Selama kehamilan, pusat graviti akan berubah, dan koordinasi postur dan badan akan berubah. Perkara yang sama berlaku untuk otot-otot badan. Mereka akan lebih tegas, sementara yang lain akan melonggarkan atau melemahkan. Untuk menyokong proses kelahiran, serta menguatkan dan mengendurkan otot-otot dalam badan, para ibu disarankan untuk melakukan sebilangan sukan. Berikut adalah latihan untuk melancarkan buruh:

Baca juga: Umur Perkembangan Janin 1 Minggu

1. Berjalan

Berjalan adalah sukan untuk melancarkan buruh pertama. Sukan ini tidak memerlukan persiapan, tetapi mampu menjaga keseimbangan badan ketika menghampiri HPL. Dari kajian yang dilakukan, wanita hamil yang kerap bersenam mempunyai jangka waktu bersalin lebih pendek daripada mereka yang tidak bersenam. Bukan hanya itu, rasa sakit yang dirasakan tidak terlalu teruk.

Untuk mendapatkan faedahnya, ibu boleh berjalan kaki selama 30 minit setiap hari. Lebih baik melakukannya pada waktu pagi, di bawah sinar matahari. Sekiranya dilakukan dengan kerap, berjalan kaki dapat membantu kawasan pelvis bergerak lebih bebas dan membantu graviti bayi bergerak ke bawah ke arah pelvis. Berjalan sebelum bersalin juga membantu ibu mengalami kontraksi.

2. Duduk di Bola Gim

Latihan seterusnya untuk melancarkan buruh adalah dengan menggunakan bola gimnasium. Lakukan dengan kedudukan tangan dengan pelvis sedikit ke hadapan. Sukan yang satu ini dapat mendorong pembukaan otot-otot pelvis, dan memberi ruang untuk bayi turun ke kawasan itu, sebagai salah satu persiapan untuk bersalin. Sekiranya anda ingin melakukan ini, pastikan bola cukup tinggi, dan mengembang sepenuhnya, sehingga pinggul lebih tinggi daripada lutut.

3. Yoga

Yoga adalah sukan untuk melancarkan buruh seterusnya. Bagi wanita hamil, yoga boleh dilakukan dengan duduk bersila, yang bertujuan mendorong rahim ke depan dan membuka saluran kelahiran lebih luas. Dalam mempraktikkannya, ibu mesti fokus mengawal nafasnya. Apabila anda menarik nafas lega, diafragma dan dasar panggul anda akan meregang sendiri. Manfaat yoga yang lain adalah meningkatkan stamina fizikal, dan juga memendekkan tempoh bersalin.

Baca juga: Berikut adalah 6 perkara yang menunjukkan kehamilan palsu

4. Skuad Dalam

Latihan ini berguna untuk merehatkan dan memanjangkan otot lantai panggul, serta meregangkan perineum, yang merupakan otot, kulit, dan tisu antara alat kelamin dan dubur. Ini dilakukan dengan berdiri dan meletakkan kaki anda lebih lebar daripada pinggul anda. Kemudian, jongkok atau jongkok perlahan-lahan dengan kedua-dua lengan dilanjutkan di depan dada.

5. Batu Pelvis

Sukan yang satu ini dapat membuat pelvis melonggarkan, dan punggung bawah melenturkan. Caranya adalah dengan meletakkan tangan dan lutut di atas tikar yoga. Tarik nafas, dan gerakkan punggung semasa mendekatkan kepala ke dagu. Kemudian, tarik nafas dan perlahan-lahan melengkung punggung anda ke bawah, kemudian cari ke atas. Kedudukan ini dapat melegakan ketidakselesaan, dan mengurangkan rasa sakit di kawasan punggung bawah.

6. Pose Rama-rama

Pukulan rama-rama berguna untuk membuka pelvis lebih lebar, serta menjadikan punggung bawah lebih lentur. Lakukan dalam keadaan duduk tegak dan satukan kaki anda. Kemudian, angkat kaki ke atas dan ke bawah sehingga anda merasa regangan. Pergerakan ini juga bermanfaat untuk membuat sendi lebih lentur, serta meningkatkan aliran darah ke bahagian bawah badan, yang akan memudahkan proses kelahiran.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda kehamilan pada minggu pertama

Itulah latihan untuk melancarkan penghantaran normal. Sekiranya ibu mempunyai masalah untuk melakukannya, sila bincangkan masalah yang dialami dengan doktor dalam permohonan tersebut , ya.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Latihan Terbaik untuk Bersedia untuk Bersalin dan Melahirkan.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2021. 9 Latihan yang Berkesan & Selamat untuk Pekerjaan & Penghantaran Mudah.