Pelbagai jenis rawatan untuk merawat keloid di dalam badan

Keloid adalah bekas luka yang sukar dikeluarkan. Beberapa jenis rawatan keloid termasuk suntikan kortikosteroid, pembedahan keloid, laser, cryotherapy, radiasi, ligatur atau menggunakan krim atau gel. Rawatan ini biasanya digabungkan antara satu sama lain untuk hasil yang lebih berkesan. "

, Jakarta - Ramai orang bimbang tentang keloid kerana proses penyembuhannya agak sukar. Sebabnya, bekas luka yang menonjol ini boleh mempengaruhi penampilan anda, terutama jika ia muncul di kawasan kulit yang tidak ditutupi oleh pakaian. Tidak semua orang yang mempunyai parut akan mengembangkan keloid. Namun, ada orang tertentu yang lebih rentan terhadapnya, seperti orang yang mempunyai tatu atau telinga mereka dicucuk.

Terdapat beberapa jenis luka yang meningkatkan risiko terkena keloid. Potongan, luka bakar, dan jerawat yang teruk adalah beberapa contoh. Perkembangan keloid umumnya memerlukan masa yang lama, mungkin beberapa bulan setelah luka sembuh. Setelah mula terbentuk, keloid boleh menjadi lebih besar jika tidak dirawat dengan segera. Jadi, jenis rawatan apa yang berkesan terhadap keloid? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Sebab Keloid

Jenis Rawatan untuk Mengubati Keloid

Tidak mudah merawat keloid. Keloid bahkan boleh muncul semula selepas rawatan. Oleh itu, adalah mustahak untuk bertanya kepada pakar dermatologi supaya anda mendapat pilihan rawatan yang tepat dan berkesan. Untuk bertanya mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi pakar dermatologi melalui aplikasi .

Ahli dermatologi biasanya akan mengesyorkan lebih daripada satu jenis rawatan untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Melancarkan dari Akademi Dermatologi Amerika, Jenis rawatan berikut untuk merawat keloid:

1. Suntikan kortikosteroid

Kortikosteroid dapat membantu mengurangkan parut. Ubat ini boleh diberikan melalui suntikan setiap tiga hingga empat minggu sekali. Suntikan pertama dapat melegakan simptom dan membuat keloid terasa lebih lembut. Selepas itu, anda mungkin akan melihat penurunan ukuran keloid. Walau bagaimanapun, keloid masih mempunyai peluang untuk tumbuh semula dalam masa lima tahun. Oleh itu, pakar dermatologi sering menggabungkan suntikan kortikosteroid dengan rawatan lain.

2. Pembedahan Keloid

Memotong keloid melalui prosedur pembedahan sering dianggap sebagai penyelesaian yang paling tepat untuk merawat keloid. Walau bagaimanapun, hampir 100 peratus keloid dapat tumbuh semula selepas pembedahan. Untuk mengurangkan risiko keloid kembali, doktor biasanya mengesyorkan suntikan kortikosteroid atau cryotherapy untuk mengurangkan risikonya. Rawatan radiasi selepas pembedahan dilakukan juga dapat mengelakkan keloid kembali.

Baca juga: Adakah Terdapat Kaedah Berkesan untuk Mencegah Keloid?

3. Rawatan Laser

Laser juga sering digunakan sebagai pilihan untuk mengurangkan ketebalan keloid dan memudarkan warnanya. Biasanya, laser digabungkan dengan rawatan lain seperti suntikan kortikosteroid untuk mengelakkan keloid tumbuh kembali.

4. Cryotherapy

Terapi ini dilakukan dengan membekukan keloid menggunakan bahan yang disebut cryogens. Cryotherapy mampu melembutkan keloid dan mengurangkan ukurannya. Walau bagaimanapun, rawatan ini paling berkesan untuk keloid kecil. Biasanya, suntikan kortikosteroid diberikan sebelum atau selepas cryotherapy untuk mengurangkan ukuran keloid.

5. Rawatan Sinaran

Nah, jika rawatan yang satu ini dilakukan secara umum setelah seseorang menjalani pembedahan membuang keloid untuk mengelakkan keloid tumbuh kembali. Seseorang boleh memulakan rawatan radiasi sejurus selepas pembedahan keloid, keesokan harinya, atau seminggu kemudian.

6. Ligatur

Rawatan ligatur dilakukan dengan mengikat benang pembedahan di keloid. Jahitan pembedahan ini secara beransur-ansur akan memotong keloid. Ahli dermatologi mungkin perlu mengikat tali pembedahan baru di keloid setiap dua hingga tiga minggu sehingga keloid dikeluarkan sepenuhnya.

7. Krim atau Gel

Sebagai tambahan kepada rawatan di atas, menggunakan krim retinoid atau gel silikon juga boleh menjadi pilihan untuk memudarkan keloid. Krim retinoid adalah turunan vitamin A, atau retinol. Walaupun anda boleh mendapatkan gel silikon dari preskripsi yang diberikan oleh doktor. Walau bagaimanapun, anda harus melakukan kedua-dua rawatan ini sebelum keloid terbentuk.

Baca juga: Ini adalah 3 Cara Kuat untuk Mengatasi Luka untuk Sembuh Lebih Cepat

Sekiranya anda memerlukan krim retinoid untuk merawat keloid, beli saja di kedai kesihatan . Jangan menangguhkan rawatan keloid sebelum keadaan bertambah tebal dan lebih besar. Sebabnya, keloid yang sudah besar dan tebal akan lebih sukar dirawat dengan krim retinoid. Klik sahaja telefon pintar anda, maka ubat yang anda perlukan akan dihantar terus ke destinasi anda. Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Keloid: Diagnosis dan Rawatan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana anda menyingkirkan keloid?
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Cara Menghilangkan Keloid.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Keloid? Gejala, Sebab, Diagnosis, Rawatan, dan Pencegahan.