Bagaimana Mencegah Cirit-birit pada Bayi?

, Jakarta - Cirit-birit adalah perkara biasa dan biasa dialami oleh bayi. Sekiranya bayi berada dalam tahap penerokaan makanan, maka sistem pencernaannya juga masih dapat disesuaikan dengan jenis atau tekstur makanan. Namun, cirit-birit yang terlalu kerap boleh menyebabkan bayi mengalami dehidrasi.

Bayi yang mengalami cirit-birit dapat dilihat dari najis yang kelihatan berair dan biasanya dalam jumlah besar. Warna najis berkisar dari kuning, hijau, atau coklat tua. Sekiranya bayi anda mengalami cirit-birit, dia akan rewel dan gelisah, dan mungkin juga mengalami kesukaran untuk makan atau menyusu. Jadi, bagaimana untuk mengelakkan cirit-birit pada bayi?

Baca juga: Kanak-kanak yang mengalami cirit-birit kerana makanan pejal, apa yang harus dilakukan oleh ibu?

Cara Mencegah Cirit-birit pada Bayi

Terdapat pelbagai tekstur, warna dan bayi di kotoran bayi. Ini berdasarkan apa yang dia makan (susu ibu, formula, atau makanan pejal). Kadang kala kotoran bayi lebih lembut daripada biasa. Sekiranya tiba-tiba najis bayi lebih berair dan sering berlaku dalam jumlah banyak, maka kemungkinan cirit-birit.

Berikut adalah langkah pencegahan dan merawat cirit-birit pada bayi yang boleh dilakukan di rumah:

 • Menyusu lebih kerap dan lebih lama daripada biasa.
 • Terikat dengan ubat Zink yang terdapat di farmasi, pusat kesihatan, dan hospital. Atau anda juga boleh membeli ubat Zink melalui aplikasi, kerana tidak perlu meninggalkan rumah dan boleh dibeli kapan saja dan di mana sahaja. Ubat ini diberikan sekali sehari selama 10 hari berturut-turut walaupun cirit-birit telah reda. Zink berguna untuk mengurangkan keparahan cirit-birit dan mencegah cirit-birit berulang untuk 3 bulan ke depan.
 • Sekiranya bayi pejal, berikan sayur, sup, dan air mineral.

Baca juga: 6 Fakta Penting mengenai Cirit-birit pada Kanak-kanak yang Perlu Tahu Ibu

 • Sediakan makanan yang sesuai dengan usia:
 1. Bayi 0-6 bulan: Beri susu ibu hanya mengikut kehendak, sekurang-kurangnya 8 kali sehari. Jangan berikan makanan atau minuman selain susu ibu.
 2. Bayi berumur 6-24 bulan: Terus menyusu, mulailah memberi makanan pelengkap (MPASI) yang teksturnya lembut seperti bubur, susu, dan pisang.
 3. Bayi 9-12 bulan: Teruskan menyusu, berikan pepejal dan kasar seperti beras sepasukan, bubur nasi, tambah lauk, sayur-sayuran, dan kacang.
 4. Bayi berusia 12-24 bulan: Teruskan menyusu, berikan makanan keluarga secara beransur-ansur mengikut kemampuan anak.
 5. Kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas: Sediakan makanan keluarga 3 kali sehari, sebanyak - makanan dewasa. Sediakan juga makanan ringan berkhasiat dua kali sehari antara waktu makan.
 • Sekiranya anak minum susu selain susu ibu: kurangkan bekalan susu dan tingkatkan bekalan susu. Gantikan separuh susu dengan bubur nasi dengan lauk. Jangan berikan susu pekat manis. Untuk makanan lain, ikuti cadangan makan mengikut kumpulan umur.

Baca juga: Agar tidak panik, ketahui punca cirit-birit pada bayi

Kesan Cirit-birit Mengalami Bayi

Cirit-birit membuat badan kehilangan banyak air dan mineral yang disebut elektrolit. Keadaan ini menyebabkan dehidrasi. Bayi boleh mengalami dehidrasi segera setelah cirit-birit, terutama dalam satu atau dua hari setelah cirit-birit berlaku. Keadaan ini tentunya sangat berbahaya, terutama pada bayi baru lahir.

Sementara itu, kesan yang berlaku pada tubuh bayi ketika mengalami cirit-birit, iaitu:

 • Kurang kerap membuang air kecil.
 • Jengkel atau mudah marah.
 • Mulut kelihatan kering.
 • Tidak ada air mata ketika anak menangis.
 • Mengantuk atau kelesuan.
 • Titik lembut yang tenggelam muncul di kepala bayi.
 • Kulit yang tidak elastik seperti biasa.
 • Demam 102 darjah atau lebih.
 • Sakit perut.
 • Darah atau nanah di dalam najis, atau najis berwarna hitam, putih, atau merah.
 • Gag.

Perlu diingat, cirit-birit adalah kejadian biasa pada bayi. Walaupun cirit-birit bayi menjadikan bayi tidak selesa, keadaannya dapat hilang dengan sendirinya. Sebilangan besar penyebab cirit-birit pada bayi tidak memerlukan rawatan. Perkara yang paling penting ialah ibu dan ayah sentiasa menjaga bayi dengan selesa dan terhidrasi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Memberi Bayi Anda Cirit-birit? Sebab Umum dan Perkara Yang Boleh Anda Lakukan
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Cirit-birit pada Bayi
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Penampilan, Penyebab, dan Rawatan Cirit-birit Bayi
Ibu bapa. Diakses pada 2021. Cirit-birit Bayi: Panduan Orang Tua untuk Punca dan Rawatan