Harus Tahu, Ini adalah Penjelasan Menangis semasa buang air besar

, Jakarta - Bukan kerana buasir, ternyata ada sebab lain mengapa anda menangis semasa membuang air besar. Tekanan intra-perut adalah sebab mengapa anda boleh menangis semasa buang air besar. Otot perut membengkok dan berkontraksi untuk membantu mengeluarkan tinja keluar dari usus besar, memberi tekanan pada organ dan membran sekitarnya.

Tekanan ini dapat memberi tekanan pada saraf dan saluran darah yang melapisi perut, sehingga menyebabkan air mata. Keadaan ini boleh berlaku, walaupun anda sama sekali tidak merasa sakit. Selain itu, tekanan perut juga dapat meningkatkan tekanan di kepala yang memicu penindasan kelenjar lakrimal (air mata), sehingga membuat anda menangis. Maklumat lanjut mengenai fenomena menangis semasa membuang air besar boleh dibaca di sini!

Sistem Saraf Mencetuskan Air Mata dan Sensasi Lega

Sebagai tambahan kepada apa yang telah dijelaskan sebelumnya, beberapa penyelidik juga percaya bahawa alasan air mata keluar semasa pergerakan usus mungkin ada kaitan dengan saraf vagus dan kedudukannya di dalam badan, yang terletak dari usus ke kepala.

Saraf vagus adalah saraf kranial utama yang menghantar isyarat dari usus ke otak dan belakang. Saraf vagus mempunyai dua fungsi utama; deria (perasaan) dan motor (pergerakan otot). Saraf vagus tidak hanya mengawal sensasi di kawasan sekitar kepala, tetapi juga membantu menggerakkan otot di tekak, jantung, dan perut, termasuk otot usus.

Baca juga: Faktor Yang Menyebabkan Sembelit Ketika Berpuasa

Oleh itu, para penyelidik membuat kesimpulan, apabila anda meregangkan dan memberi tekanan pada otot usus dan saraf vagus, anda juga menghantar isyarat ketegangan dan kelegaan dari pergerakan usus ke otak. Ini boleh memberi dua kesan:

1. Ketegangan yang mendorong penghantaran isyarat ke otak sehingga merangsang tindak balas saraf seperti goosebumps dan isyarat otot lain yang mengawal degupan jantung.

2. Kesan “poo-phoria”, yang merupakan nama perasaan kegembiraan yang hampir secara harfiah dirasakan ketika bentuk rektum yang berubah-ubah menekan saraf vagus dan memberi anda rasa puas.

Kemungkinan besar kedua-dua kesan ini timbul kerana penurunan kadar jantung dan tekanan darah yang berlaku ketika saraf vagus dirangsang semasa buang air besar.

Tidak ada yang perlu dibimbangkan kerana keadaan menangis semasa buang air besar adalah sesuatu yang normal. Terdapat banyak interaksi saraf, otot, dan saluran darah yang rumit yang berlaku di antara usus dan kepala anda ketika anda duduk di tandas.

Baca juga: Bayi mengalami masalah buang air besar, ini adalah kaedah yang betul untuk mengatasinya

Anda memerlukan bantuan perubatan, jika anda mengalami perkara-perkara ini semasa buang air besar, seperti:

1. Merasakan kesakitan yang teruk atau tajam semasa buang air besar.

2. Najis berwarna hitam atau berubah warna.

3. Darah pada tinja.

4. Buang air besar kurang dari sekali setiap 2 minggu.

5. Pembengkakan luar biasa di usus.

6. Rasa kenyang walaupun anda tidak makan.

7. Mengalami episod pedih ulu hati atau refluks asid.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai pergerakan usus atau masalah pencernaan lain dan memerlukan cadangan profesional perubatan, anda boleh bertanya melalui . Belum mempunyai aplikasinya? Ayuh, muat turun sekarang!

Agar dapat membuang air besar dengan lancar, ini mesti dipertimbangkan

Pergerakan usus anda stabil dan teratur adalah kunci untuk melancarkan pergerakan usus, kerana anda tidak perlu melakukan regangan semasa buang air besar. Bagaimana untuk?

1. Kurangkan jumlah makanan / minuman yang boleh merengsakan perut. Kafein, produk tenusu, dan alkohol boleh menyebabkan cirit-birit pada sesetengah orang. Ini boleh mempengaruhi pergerakan usus yang normal dan menyebabkan ketegangan semasa kitaran dari cirit-birit hingga sembelit.

2. Minum air sepanjang hari. Minum air secara berkala agar badan sentiasa terhidrat. Juga, masukkan beberapa cecair yang mengandungi elektrolit. Tingkatkan jumlah air yang anda minum ketika panas, terutamanya jika anda aktif untuk menggantikan cecair yang hilang.

3. Makan banyak serat. Jumlah serat yang sihat dalam makanan membantu najis melewati usus besar dengan lebih mudah tanpa regangan.

4. Bersenam 15 hingga 20 minit setiap hari. Aktiviti fizikal yang teratur dapat membantu menggerakkan najis dan meningkatkan kekuatan otot, jadi anda tidak perlu tegang ketika anda mengalami pergerakan usus.

Baca juga: BAB Sukar? Boleh menjadi tanda buasir

5. Jangan menahan pergerakan usus. Memegang kotoran terlalu lama boleh menyebabkannya kering dan tersekat, menjadikannya lebih sukar untuk dikeluarkan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Saya Menangis Ketika Saya Kotoran?
Baik dan Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Mengapa Saya Menangis Ketika Saya Kotoran, Walaupun Tidak Ada yang Sakit?