WHO Belum Membuat Pernyataan Rasmi Mengenai Vaksin Corona Dari China

, Jakarta - Dunia nampaknya tidak sabar menunggu adanya vaksin virus korona yang diprediksi sebagai senjata ampuh untuk menghentikan wabak tersebut. Namun, anda nampaknya perlu lebih berhati-hati dengan maklumat mengenai vaksin korona yang baru-baru ini menjadi tumpuan utama. Contohnya, maklumat mengenai vaksin virus korona dari China yang dikatakan telah diluluskan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Sejumlah akaun di media sosial berkongsi pautan dan tangkapan layar berita yang mengandungi maklumat mengenai vaksin korona dari China yang bersumber dari media dari China, CGTN. Walau bagaimanapun, artikel CGTN yang melaporkan maklumat ini telah dihapuskan. Hingga kini, belum ada pernyataan dari WHO mengenai persetujuannya terhadap vaksin virus korona dari China.

Baca juga: China Sedia Menghasilkan 1 Billion Vaksin Corona pada tahun 2021

Apa itu Hoax Vaksin Corona yang Beredar dari China?

Beberapa akaun media sosial menyiarkan maklumat yang diambil dari kisah berita CNBC yang bertajuk "Berita Baik! Ujian Vaksin China Berjaya Diuji, WHO Diluluskan," yang diterbitkan pada 25 September. Artikel ini juga memuat pernyataan oleh ketua saintis WHO, Soumya Swaminathan, bahawa vaksin coronavirus dari China telah terbukti berjaya dalam ujian klinikal. Kenyataan itu dipetik oleh CNBC dari televisyen di China, CGTN, pada hari Jumaat (9/25/2020). Berita ini juga tersebar ke laman Facebook, dan sejak itu berita itu menjadi semakin ramai.

Namun, pada hari yang sama, CNBC juga menjelaskan isi artikel tersebut. Mereka mengubah tajuk artikel dan memperbaharui beberapa isinya dengan judul artikel yang berubah menjadi "Vaksin China Dipanggil Uji Berjaya, Benarkah Dengan Pengesahan WHO?"

CNBC juga menyatakan bahawa ada perubahan pada judul artikel dan isi artikel juga telah diperbarui dan tim CNBC Indonesia berusaha menindaklanjutinya. Dalam artikel yang dikemas kini, CNBC menambahkan frasa "disebut media televisyen China CGTN". Nah, inilah isi artikel yang diperjelaskan oleh CNBC:

" Ketua saintis Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Soumya Swaminathan mengatakan vaksin coronavirus buatan China (COVID-19) yang disebut media televisyen China CGTN telah terbukti berjaya dalam ujian klinikal. WHO akan memastikan vaksin dapat diedarkan secara merata ke seluruh pelosok dunia ."

Namun, ketika berusaha mengesannya, media CGTN yang melaporkan persetujuan WHO untuk vaksin dari China telah menghapus berita tersebut. Sehingga artikel itu diterbitkan, belum ada informasi atau pengumuman dari WHO di laman web rasminya mengenai persetujuan WHO terhadap vaksin korona yang dibuat di China.

Baca juga: Hasil Ujian Klinikal Vaksin J&J Hanya Satu Suntikan

Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Vaksin Corona Dari China

WHO memang menyokong kempen China untuk memberikan vaksin koronavirus kepada sejumlah orang pada bulan Julai, walaupun ujian klinikal masih berjalan. Pegawai Suruhanjaya Kesihatan Nasional China, Zheng Zhongwei, juga mengatakan bahawa pada akhir bulan Jun, Majlis Negeri China meluluskan penggunaan vaksin kecemasan yang dirancang.

Penolong Ketua Pengarah WHO, Mariangela Simao, juga menjelaskan bahawa negara-negara memiliki otonomi untuk mengeluarkan kebenaran penggunaan kecemasan untuk setiap produk kesihatan sesuai dengan undang-undang dan peraturan yang berlaku di negara ini. Sebelumnya pada bulan September, WHO juga menyatakan bahawa membenarkan penggunaan kecemasan coronavirus secara darurat adalah penyelesaian sementara. Sementara itu, penyelesaian jangka panjang terletak pada penyelesaian percubaan Fasa 3 di masa depan.

Setakat ini, sekurang-kurangnya tiga calon vaksin dari China dalam percubaan Fasa 3 di luar negara termasuk dalam program penggunaan kecemasan. Ketiga-tiga calon vaksin ini adalah dua vaksin yang sedang dikembangkan Kumpulan Bioteknologi Nasional China (CNBG) China yang disokong oleh negara dan satu vaksin dari Sinovac Biotech . Sementara itu, vaksin eksperimen keempat sedang dikembangkan Biologi CanSino diluluskan untuk digunakan dalam tentera China pada Jun lalu.

Baca juga: Ini adalah peringkat pengujian global dan pengembangan Vaksin Corona

Ingatlah, sehingga vaksin korona dijumpai dan diedarkan, anda mesti terus melindungi diri anda dan mereka yang terdekat dengan anda dari ancaman virus korona. Teruskan jarak fizikal , gunakan gaya hidup sihat, dan bersihkan tangan dengan sabun dan air secara berkala.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami simptom yang serupa dengan COVID-19, lebih baik membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu . Dengan memeriksa dengan doktor dalam permohonan , anda telah mengurangkan risiko dijangkiti atau menyebarkan virus kepada orang lain. Ayuh, manfaatkan ciri-cirinya berbual dalam untuk berjumpa doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Agensi Anadolu. Diakses pada tahun 2020. China Mengatakan 4 Vaksin COVID-19 dalam Percubaan Fasa-III.
CGTN. Diakses pada tahun 2020. WHO Menyokong Penggunaan Vaksin COVID-19 Darurat di China.
Kompas. Diakses pada tahun 2020. [KLARIFIKASI] Belum ada keputusan WHO mengenai persetujuan vaksin Cina.