5 Bahan Asli untuk Meringankan Sakit Gigi Bijaksana

, Jakarta - Orang dewasa umumnya boleh memiliki hingga 32 gigi. Pada usia 20-an, gigi kebijaksanaan akan muncul untuk mengisi kekosongan ruang gigi anda. Gigi bijak adalah jenis geraham terakhir yang muncul yang terletak di empat penjuru rongga mulut. Walaupun ini adalah perkara biasa, gigi kebijaksanaan yang berkembang boleh menjadi sangat menyakitkan. Sebilangan orang akan sukar mengunyah, merasa sangat sakit, bahkan sampai demam. Tetapi jangan risau, anda dapat menghilangkan rasa sakit yang timbul ketika gigi bijak tumbuh dengan menggunakan bahan semula jadi berikut.

Gigi bijaksana sebenarnya tidak akan menimbulkan masalah jika anda mempunyai ruang yang cukup di gusi anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang mempunyai rahang yang terlalu kecil sehingga tidak boleh memasukkan 32 gigi di dalamnya. Itulah sebabnya gigi kebijaksanaan yang muncul terakhir akan menyakitkan. Selain mengambil ubat penghilang rasa sakit, anda juga dapat mengatasi kesakitan ini secara semula jadi. Beberapa bahan semula jadi berikut yang mudah anda dapatkan di rumah diketahui mempunyai khasiat yang berkhasiat untuk mengurangkan kesakitan:

1. Air Garam

Salah satu cara yang diketahui berkesan untuk merawat sakit gigi adalah berkumur dengan air garam. Penyelesaian ini berguna untuk membersihkan kawasan di sekitar gigi dan membuang cecair yang menyebabkan pembengkakan. Cara membuatnya juga sangat mudah, larutkan setengah sudu teh garam dalam secawan air suam. Kesakitan dijamin reda setelah anda berkumur air garam selama beberapa minit. Berkumur beberapa kali sehari jika perlu.

2. Cengkih

Anda tidak perlu risau jika gigi kebijaksanaan yang tumbuh terasa sangat menyakitkan. Cubalah, sapukan serbuk cengkih pada gigi kebijaksanaan yang sedang tumbuh. Cengkih kaya dengan sifat anestetik dan analgesik, sehingga dapat membantu mengurangkan rasa sakit pada gigi anda dengan berkesan. Anda boleh mengisar 3-5 ulas, kemudian menggunakan gigi kebijaksanaan beberapa kali sehari.

3. Bawang putih

Bawang putih juga diketahui dapat membantu mengurangkan rasa sakit yang muncul ketika gigi bijak mula tumbuh. Ini berkat kandungan bawang putih yang anti-radang, antibiotik, dan antioksidan. Cara menggunakan bahan semula jadi ini adalah membersihkan 1-2 helai bawang putih, kemudian sapukan pada permukaan gigi kebijaksanaan dan biarkan selama 5-10 minit.

4. Minyak Kelapa

Cara seterusnya untuk meredakan sakit gigi adalah menggunakan minyak kelapa. Dengan sifat analgesik dan antimikroba, minyak kelapa dapat membantu mengurangkan pembengkakan dan keradangan gusi yang kadang-kadang boleh terjadi ketika gigi bijak tumbuh. Caranya ialah dengan menggunakan 1 sudu minyak kelapa pada gigi bijak yang sedang tumbuh, kemudian diamkan selama 20 minit. Selepas itu, berkumur menggunakan air suam.

5. Mentega Kacang Tanah

Nah, jika ini bahan semula jadi mungkin anda juga suka memakannya. Sebenarnya, selai kacang juga boleh digunakan untuk mengubati kesakitan pada gigi bijak, anda tahu. Ini kerana kacang tanah mempunyai sifat analgesik dan anti-radang yang berkhasiat dalam mengurangkan sakit gigi. Caranya, sapukan sedikit kacang tanah di permukaan gigi, kemudian biarkan selama 3-5 minit.

Itulah lima bahan semula jadi yang boleh anda gunakan sebagai kaedah untuk meredakan sakit gigi. Sekiranya sakit gigi kebijaksanaan tidak dapat ditanggung, anda boleh membeli ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti paracetamol atau ibuprofen. . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • 5 Cara Merawat Sakit Gigi
  • 4 Cara Merawat Sakit Gigi Secara Semulajadi
  • Mitos atau Fakta Daun Jambu Batu Boleh Merawat Sakit Gigi