Ketahui Perbezaan Antara Cyclothymia dan Bipolar

, Jakarta - Adakah anda pernah menghadapi seseorang yang mempunyai emosi tidak stabil dalam waktu yang singkat? Ada kemungkinan bahawa orang itu mempunyai gangguan mental yang berkaitan dengan mood. Beberapa gangguan yang berkaitan dengan perubahan emosi yang cepat adalah siklothymia dan bipolar. Kedua-dua gangguan ini biasanya sukar dikesan kerana penghidapnya tidak menyedari jika mereka mengalaminya.

Cyclothymia dan bipolar disorder adalah dua gangguan yang menyebabkan simptom yang serupa, menjadikannya sukar dikesan. Oleh itu, anda mesti mengetahui beberapa faktor yang dapat dilihat sebagai perbezaan antara penyakit ini. Ini kerana kedua-dua penyakit tersebut dapat dirawat dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa perbezaan yang mesti diketahui!

Baca juga: Depresi dan Bipolar, Apa Perbezaannya?

Perbezaan Antara Cyclothymia dan Bipolar

Cyclothymia dan gangguan bipolar termasuk dalam gangguan mental yang berkaitan dengan mood. Seseorang yang menderita salah satu daripada dua penyakit tersebut boleh mengalami hipomania dan kemurungan. Walaupun begitu, perbezaan asas antara keduanya adalah keparahan yang berlaku. Gangguan siklothymic boleh dikategorikan sebagai versi gangguan bipolar yang lebih ringan.

Sebelum melangkah lebih jauh, ada baiknya anda mengetahui apa itu siklothymia dan bipolar. Inilah penjelasannya:

  • Cyclothymia

Cyclothymia, juga dikenal sebagai gangguan siklotimik, adalah keadaan jangka panjang yang berlaku ketika kitaran mood antara hipomania dan kemurungan. Walaupun begitu, gangguan ini tidak menyebabkan keinginan untuk merosakkan diri sendiri sehingga bunuh diri. Hypomania yang berlaku boleh menjadi ringan hingga sederhana tetapi tidak menyebabkan khayalan, halusinasi, dan gangguan psikotik yang lain.

Cyclothymia kurang teruk daripada bipolar I atau II kerana episod kemurungan dan hipomanik yang berlaku. Walau bagaimanapun, pastikan untuk selalu mendapatkan bantuan profesional untuk mendiagnosis siklothymia. Sekiranya tidak diperiksa, aktiviti harian boleh terganggu dan boleh menjejaskan hubungan anda dengan orang-orang di persekitaran sosial seperti rumah dan tempat kerja.

  • Bipolar

Gangguan bipolar adalah keadaan kesihatan mental yang menyebabkan perubahan mood yang melampau. Ini boleh mempengaruhi mood, pemikiran, dan tingkah laku penghidap. Bipolar itu sendiri terbahagi kepada dua jenis utama yang dibahagikan berdasarkan keparahan dan gejala yang disebabkan. Berikut adalah beberapa jenis:

  • Bipolar I: Penghidapnya mengalami sekurang-kurangnya satu tempoh manik sepanjang hidupnya. Gangguan ini boleh menyebabkan keparahan dan gejala yang lebih teruk jika dibiarkan.
  • Bipolar II: Orang dengan gangguan ini mengalami sekurang-kurangnya satu episod hipomanik dan satu episod kemurungan utama.

Baca juga: Gangguan Bipolar dan Perubahan Mood, Inilah Perbezaannya

Perbezaan Gejala Antara Cyclothymia dan Bipolar

Hanya seorang doktor yang dapat dengan tepat membezakan antara gejala klinikal siklothymia dan gangguan bipolar. Secara amnya, gejala kemurungan bipolar melemahkan dan boleh menyebabkan ketidakupayaan untuk bangun dari tidur, merasa letih, dan menghadapi masalah dalam membuat keputusan walaupun mudah. Penghidapnya mempunyai pemikiran obsesif, terutama mengenai kehilangan dan rasa bersalah. Gejala bipolar ini dapat mempengaruhi kemampuan tubuh untuk berfungsi dan dapat mengurangkan kualiti hidup.

Gejala yang sama boleh berlaku apabila seseorang mengalami siklothymia. Walaupun begitu, gangguan yang berlaku kurang teruk, sehingga aktiviti harian tidak terlalu terganggu. Gejala siklothymia umumnya berlangsung tidak lebih dari dua minggu. Walaupun begitu, pemeriksaan gangguan ini lebih baik dilakukan agar siklothymia yang berlaku tidak berkembang menjadi bipolar.

Itulah perbezaan yang dapat dibezakan antara siklothymia dan gangguan bipolar. Memang sukar untuk mengetahui gangguan mental mana yang dialami. Walaupun begitu, lebih baik tidak membuat diagnosis diri agar kesalahan tidak berlaku semasa rawatan.

Baca juga: Jangan menganggap, ini adalah cara untuk mendiagnosis gangguan bipolar

Sekiranya anda ingin mengesahkan diagnosis dari kesihatan mental, psikologi atau psikiatri dari dapat memberikan pemeriksaan yang tepat. Dengan cara itu, anda tahu langkah rawatan seterusnya yang boleh dilakukan dengan berkesan. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar- anda!

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Bipolar III atau Cyclothymia.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Jenis-Jenis Gangguan Bipolar Yang Berbeza, Termasuk Cyclothymia.