Ubat Asid Perut Yang Boleh Dimakan Tanpa Preskripsi Doktor

"Penyakit asid perut pasti akan menimbulkan gejala yang tidak selesa, oleh itu anda perlu bersedia dengan ubat refluks asid ke mana sahaja anda pergi. Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh diambil dengan cara kerja yang berbeza juga. Sekiranya ragu-ragu, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai dos dan kesan sampingan. "

, Jakarta - Penyakit refluks gastroesophageal (GERD) adalah keadaan apabila asid perut sering mengalir kembali ke dalam tiub yang menghubungkan mulut dan perut (esofagus). Peningkatan asid perut ini boleh merengsakan lapisan esofagus dan menyebabkan beberapa gejala lain.

Ramai orang mengalami penyakit refluks asid, dan penyelesaian praktikalnya adalah dengan mengambil ubat refluks asid bebas. Walaupun begitu, kebanyakan orang juga dapat mengatasi ketidakselesaan ini dengan perubahan gaya hidup. Walau bagaimanapun, jika seseorang tidak mengalami kelegaan dalam beberapa minggu, doktor boleh mengesyorkan ubat atau pembedahan yang diresepkan.

Baca juga: Apa Ciri-ciri Asid Perut Yang Meningkat?

Ubat-ubatan Asid Perut Over-the-counter

Terdapat beberapa pilihan ubat asid perut yang umumnya dapat mengatasi gejala asid perut ringan, seperti:

Antasid

Ubat asid perut ini akan berfungsi dengan meneutralkan asid perut. Antasid, seperti Mylanta, Rolaids dan Tums, dapat memberikan kelegaan yang cepat. Tetapi antasid sahaja tidak akan menyembuhkan esofagus yang meradang yang dirosakkan oleh asid perut. Penggunaan antasid yang berlebihan juga disyaki menyebabkan kesan sampingan, seperti cirit-birit atau kadang-kadang masalah buah pinggang.

H-2. Dadah Penyekat Reseptor

Jenis ubat ini akan berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran asid. Ubat-ubatan asid perut ini termasuk cimetidine, famotidine, dan nizatidine. Penyekat reseptor H-2 tidak bertindak sepantas antasid, tetapi ia memberikan kelegaan yang lebih lama dan dapat mengurangkan pengeluaran asid dari perut hingga 12 jam. Jenis yang lebih kuat boleh didapati dengan preskripsi doktor.

Inhibitor Pam Proton

Jenis ubat ini akan menghalang pengeluaran asid dan menyembuhkan esofagus. Ubat ini akan menyekat asid lebih kuat daripada penyekat reseptor H-2 dan memberi masa tisu esofagus yang rosak untuk sembuh. Inhibitor pam proton over-the-counter termasuk lansoprazole dan omeprazole.

Tetapi sebelum mengambil ubat ini, anda juga boleh meminta doktor anda di mengenai dos dan kemungkinan kesan sampingan. Doktor di akan sentiasa bersedia memberikan nasihat untuk membantu anda mengelakkan masalah pencernaan seperti asid perut.

Baca juga: Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Gejala Asid Perut

Gaya Hidup untuk Asid Perut

Selain menyediakan ubat asam perut di rumah atau di dalam beg yang anda gunakan untuk perjalanan, anda juga perlu membuat perubahan gaya hidup untuk mengurangkan kekerapan refluks asid. Terdapat beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan, termasuk:

  • Mengekalkan berat badan yang sihat kerana berat badan berlebihan memberi tekanan pada perut. Berat badan yang berlebihan dapat mendorong perut dan menyebabkan refluks asid ke dalam esofagus.
  • Berhenti merokok secepat mungkin kerana merokok dapat menurunkan kemampuan sfinkter esofagus bawah berfungsi dengan baik.
  • Angkat kepala katil, terutamanya jika anda sering mengalami pedih ulu hati ketika cuba tidur. Anda juga boleh menggunakan bantal tambahan untuk menjadikan kepala lebih tinggi daripada perut anda.
  • Jangan berbaring selepas makan dan tunggu sekurang-kurangnya tiga jam selepas makan sebelum berbaring atau tidur.
  • Makan makanan dengan perlahan dan kunyah sehingga bersih.
  • Elakkan makanan dan minuman yang mencetuskan refluks asid. Pencetus biasa termasuk makanan berlemak atau goreng, saus tomat, alkohol, coklat, pudina, bawang putih, bawang, dan kafein.
  • Elakkan pakaian yang ketat, kerana pakaian yang melekat di pinggang memberi tekanan pada perut anda dan sfingter esofagus yang lebih rendah.

Baca juga: Lakukan 5 Perkara Ini Ketika Asid Perut Berkurang

Itulah beberapa cadangan ubat dan gaya hidup sihat yang boleh anda cuba. Ingat, penyakit refluks asid ini sering berulang, jadi perubahan gaya hidup adalah salah satu langkah yang paling berkesan untuk mencegah gejala berulang.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. GERD atau Acid Reflux atau Heartburn.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Gastroesophageal Reflux (GERD).
Kolej Gastroenterologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Heartburn atau Gastroesophageal Reflux.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apakah Penyakit Refluks Asid?