Diagnosis Stroke Cryptogenic dengan Pemeriksaan Ini

, Jakarta - Dalam kebanyakan kes, strok disebabkan oleh gumpalan darah yang menyekat aliran darah ke otak. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes keadaan ini boleh berlaku tanpa sebab atau strok kriptogenik. Dari segi perubatan, strok kriptogenik adalah strok penyebab yang tidak diketahui, yang bermaksud bahawa strok tidak dapat dikaitkan dengan sebab atau faktor risiko tertentu, bahkan setelah diagnosis dan ujian menyeluruh.

Oleh kerana kira-kira 1 dari 4 orang yang mengalami strok cenderung mengalami strok lain, mencari penyebab strok akan membantu doktor merawat penyebab strok dan mengurangkan berulang. Apabila mengalami strok kriptogenik, itu boleh membuat frustrasi dan membebankan. Walau bagaimanapun, dengan ujian diagnostik yang betul dan kerjasama dengan pasukan penjagaan kesihatan anda, anda dapat mengambil bahagian dalam mencari penyebab strok anda dan membantu mencegah strok lain daripada berlaku.

Baca juga: Bolehkah Orang yang Terkena Stroke Pulih?

Langkah-langkah Diagnosis Strok Kriptogenik

Secara amnya, sebelum melabelkan sebarang strok sebagai strok kriptogenik, sekumpulan doktor biasanya akan mencari penyebab strok yang biasa dan tidak biasa. Penyebab strok yang paling biasa termasuk merokok, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, penyakit vaskular, dan kolesterol tinggi.

Sekiranya seseorang mengalami strok, dia boleh mengharapkan sejumlah ujian perubatan yang memeriksa struktur otak untuk mengetahui dengan tepat di mana strok dan jenis stroknya. Ujian ini merangkumi ujian pencitraan otak, seperti MRI otak , CT otak , MRA otak , dan MRV otak . Seseorang tidak mungkin memerlukan semua ujian pencitraan ini, kerana satu ujian mungkin memberikan jawapan yang cukup bahawa ujian lain tidak diperlukan.

Ketika mencari punca strok, doktor anda juga boleh memerintahkan salah satu daripada beberapa ujian darah yang memeriksa jantung anda, kecenderungan pembekuan darah, tahap vitamin B12, dan bahkan fungsi tiroid. Sekali lagi, seseorang tidak perlu menjalani semua ujian ini. Doktor anda akan menentukan ujian mana yang akan ditentukan bergantung kepada sejarah perubatan anda, sejarah keluarga, jenis strok dan keputusan ujian awal.

Sementara itu, untuk menentukan sama ada seseorang mengalami strok kriptogenik atau tidak, ada beberapa diagnosis minimum yang perlu dilakukan, iaitu:

  • CT otak atau MRI otak tanpa kontras.
  • Ujian gula darah.
  • Ketepuan oksigen.
  • Ujian fungsi elektrolit serum / buah pinggang.
  • Kiraan darah lengkap, termasuk jumlah platelet.
  • Penanda iskemia jantung.
  • Masa Prothrombin / Nisbah Normalisasi Antarabangsa (INR).
  • Masa tromboplastin separa diaktifkan.
  • Elektrokardiogram.

Baca juga: Ini adalah pertolongan cemas apabila seseorang mengalami strok

Strok juga hanya diklasifikasikan sebagai kriptogenik setelah ujian ekstensif, termasuk ECG 12-plumbum, pemantauan ECG 24 jam atau lebih, ekokardiografi transesophageal, pemeriksaan keadaan trombofilik (pada pesakit yang berumur kurang dari 55 tahun), dan angiografi resonans magnetik (MRA), angiografi tomografi yang dikira (CTA), atau angiografi kateter kepala dan leher, tidak menunjukkan sebab yang jelas.

Seseorang mungkin perlu melakukan ujian pengimejan neuro , pengimejan vaskular , ujian jantung , beberapa ujian makmal, dan pemantauan jantung .

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mengalami strok tanpa sebab yang jelas, anda boleh membuat semua diagnosis ini di hospital dengan lebih mudah dengan menggunakan aplikasi tersebut. . Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah untuk menjalani pemeriksaan di hospital.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Mengurangkan Risiko Strok pada Usia Muda

Semasa Diagnosis dengan Stroke Cryptogenic

Sekiranya anda atau seseorang yang dekat dengan anda diberitahu bahawa anda mengalami strok kriptogenik, anda akan sangat risau. Walau bagaimanapun, yakinlah bahawa mencari punca selepas strok kriptogenik secara umum dapat mengatasi masalah kesihatan yang sebelumnya tidak diketahui, yang seterusnya akan membuat anda lebih mengetahui bagaimana menangani masalah kesihatan ini.

Semasa pulih dari strok, anda atau orang tersayang mungkin memerlukan satu atau lebih jenis program pemulihan. Dia juga harus belajar sebanyak mungkin mengenai pencegahan strok sehingga dia dapat membuat perubahan gaya hidup yang diperlukan untuk mencegah dirinya dari mengalami stroke yang lain.

Rujukan:
Persatuan Strok Amerika. Diakses pada tahun 2021. Memahami Diagnosis dan Rawatan Stroke Cryptogenic.
Penyelidikan F1000. Diakses pada tahun 2021. Diagnosis, Prognosis, dan Pengurusan Stroke Cryptogenic.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada 2021. Bagaimana Doktor Mencari Punca Stroke Cryptogenic.