Pelbagai makanan yang selamat untuk penghidap darah tinggi

“Hipertensi membuat penderita berhati-hati dalam memilih makanan, yaitu makan makanan tertentu dan menghindari jenis makanan lain. Sebabnya, terdapat beberapa jenis makanan yang dapat meningkatkan risiko penyakit ini berulang. Untuk jelas, dapatkan maklumat mengenai makanan yang selamat untuk orang yang menghidap hipertensi di sini!

, Jakarta - Hipertensi adalah penyakit yang terjadi akibat peningkatan tekanan darah. Oleh itu, penghidap penyakit ini mesti selalu mengawal tekanan darah mereka, salah satunya adalah dengan memperhatikan makanan yang mereka makan. Kerana, ada beberapa jenis makanan yang dapat meningkatkan risiko hipertensi.

Adalah sangat penting untuk mengetahui jenis makanan yang selamat bagi penghidap hipertensi. Salah satu pola makan yang boleh dicuba adalah diet DASH, alias diet DASH Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi. Jenis diet ini menasihati orang yang mengalami hipertensi untuk makan makanan yang rendah garam dan makanan yang mengandungi nutrien tertentu, seperti kalium, kalsium, dan magnesium.

Baca juga: 7 Gaya Hidup Sihat untuk Penghidap Hipertensi

Makanan yang Baik Dimakan oleh Orang yang Menghidap Hipertensi

Makan makanan sihat boleh menjadi kaedah terbaik untuk mengawal tekanan darah dan mengelakkan risiko hipertensi. Orang dengan penyakit ini boleh mencuba menerapkan diet DASH, yang merupakan jenis diet yang dilakukan dengan memakan makanan yang aman bagi penderita hipertensi. Makanan apa yang sedap dimakan?

  1. Sayur-sayuran

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi harus makan banyak sayur-sayuran. Pastikan selalu memasukkan sayur-sayuran, seperti brokoli, wortel, tomato, ubi jalar, dan sayur-sayuran berdaun hijau dalam diet harian anda.

  1. Biji-bijian

Gandum mempunyai banyak serat dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Orang yang menghidap darah tinggi disarankan untuk makan biji-bijian, seperti beras perang dan roti gandum.

Baca juga: Sebab bagi Penghidap Hipertensi Dapat Mengalami Kemerosotan Makula

  1. Buah-buahan

Selain sayur-sayuran, pengambilan buah juga baik untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Pilih jenis buah yang mengandungi banyak kalium, seperti pisang. Pengambilan kalium dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko hipertensi.

  1. Daging, Ikan dan Ayam

Pengambilan makanan jenis ini dengan mendidih atau memanggang, jangan goreng. Daging haiwan adalah sumber protein, vitamin, zat besi, dan zink. Namun, anda tidak boleh berlebihan dalam memakan makanan ini, dan memilih daging ayam tanpa kulit.

  1. Kacang dan biji

Kedua-dua jenis makanan ini baik untuk dimakan, salah satunya kerana mengandungi omega-3 yang dapat menjaga kesihatan jantung. Namun, anda tidak boleh berlebihan makan kacang kerana mengandungi kalori yang cukup banyak.

Baca juga: 5 Makanan yang Harus Dielakkan untuk Orang yang Menghidap Hipertensi

Selain memperhatikan makanan yang dimakan, penderita penyakit ini juga harus selalu minum ubat. Sekiranya anda sudah mempunyai preskripsi dari doktor, beli sahaja ubat di aplikasi. Muat naik preskripsi ke aplikasi dan pilih ubat yang diperlukan. Pesanan akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Muat turun aplikasi sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Diet DASH dan Tekanan Darah Tinggi.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Diet DASH: Makan Sihat untuk Menurunkan Tekanan Darah Anda.