Kesan Negatif Minum Teh Thai Yang Kerap Terhadap Kesihatan

“Teh ini yang dicampurkan dengan susu dengan rasa manis memang menyegarkan. Terutama apabila dimakan pada hari yang panas. Namun, pengambilan teh Thailand secara berlebihan boleh menyebabkan pelbagai kesan negatif kerana kafein, gula, dan susu yang terkandung di dalamnya. Contohnya, mencetuskan insomnia, mencetuskan dehidrasi dalam badan, sehingga menyebabkan ketagihan. "

, Jakarta - Siapa yang tidak tahu teh thai? Minuman teh ini yang dicampurkan dengan susu yang rasanya manis memang menyegarkan. Selain itu, minuman manis jenis ini masih merupakan minuman yang diminum oleh orang ramai. Lebih-lebih lagi seperti teh susu teh thai juga boleh ditambah dengan pelbagai topping pelengkap, seperti jeli atau boba.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambil minuman ini secara berlebihan. Kerana, ada beberapa kesan negatif yang dapat timbul pada kesihatan, jika teh thai mabuk berlebihan. Oleh itu, apakah kesan negatifnya? Lihat penjelasannya di sini!

Baca juga: Perlu Tahu, Fakta Perubatan Mengenai Minuman Beralkohol

Kesan negatif minum terlalu banyak teh Thailand

Teh susu sangat menyegarkan dan boleh menghilangkan dahaga pada hari yang panas. Namun, bagi anda yang gemar minum teh ini, terdapat beberapa kesan negatif yang bersembunyi ketika diminum secara berlebihan, termasuk:

  1. Boleh Menyebabkan Insomnia

Seperti kopi, teh digunakan untuk minuman teh thai juga mengandungi kafein. Apabila badan mengalami kafein yang berlebihan, zat tersebut dapat menyebabkan gangguan tidur, seperti insomnia. Melancarkan dari Garis KesihatanBeberapa kajian menunjukkan bahawa kafein dapat menghalang pengeluaran hormon melatonin.

Hormon melatonin adalah hormon yang berfungsi untuk memberi isyarat waktu tidur ke otak. Oleh itu, jika pengeluaran hormon ini terganggu kerana berlebihan kafein, kualiti tidur seseorang boleh menjadi tidak kemas. Selain kandungan kafein, teh thai Ia juga mengandungi banyak gula. Pengambilan gula yang berlebihan juga boleh menyebabkan insomnia, atau bahkan gula naik pada sebilangan orang.

  1. Tubuh Dehidrasi

Mengkonsumsi teh thai terlalu banyak dalam sehari juga boleh menyebabkan kesan negatif seperti dehidrasi atau kekurangan cecair. Oleh itu, pengambilan teh secara berlebihan adalah sama dengan pengambilan kafein yang berlebihan. Kafein yang berlebihan dalam badan itu sendiri dapat mengurangkan kemampuan penyerapan pada tubulus (satu bahagian buah pinggang). Apabila keadaan ini berlaku, ia boleh mencetuskan dehidrasi dalam badan. Oleh itu, anda harus menghadkan pengambilan minuman ini. .

  1. Mencetuskan Pertumbuhan Jerawat

Salah satu kesan negatif yang boleh timbul dari pengambilan teh thai secara berlebihan mencetuskan pertumbuhan jerawat. Ini boleh disebabkan oleh kandungan gula dalam minuman. Melancarkan dari Garis KesihatanPengambilan karbohidrat halus, termasuk makanan dan minuman bergula, dikaitkan dengan risiko jerawat yang lebih tinggi.

Ini kerana makanan atau minuman bergula dapat meningkatkan kadar gula darah dan insulin dengan cepat. Apabila keadaan ini berlaku, tubuh akan mengalami peningkatan rembesan androgen, pengeluaran minyak berlebihan, dan radang. Semua perkara ini berperanan dalam pembentukan jerawat pada kulit. Selain itu, pengambilan gula yang berlebihan juga boleh mencetuskan penyakit serius seperti diabetes.

Baca juga: Teh atau Kopi, Mana Yang Lebih Sihat?

  1. Perut Menjadi Kembung

Sekiranya anda sering mengalami kembung, cuba ingat apa yang anda makan sebelum ini. Ini mungkin disebabkan oleh pengambilan teh thai secara berlebihan. Sebabnya ialah kandungan kafein di teh thai boleh menyebabkan kembung pada sesetengah orang.

Keadaan ini juga berkaitan dengan dehidrasi yang disebabkan oleh berlebihan kafein di dalam badan. Kerana, ketika badan mengalami dehidrasi, tubuh memerlukan penahan air yang tidak diingini, sehingga perut menjadi kembung. Selain itu, kandungan susu dalam minuman juga perlu diperhatikan. Kerana, sesetengah orang mempunyai perut yang sensitif terhadap laktosa. Ini boleh mencetuskan masalah pencernaan seperti kembung, kekejangan perut, dan cirit-birit.

  1. Boleh Menimbulkan 'Ketagihan'

Salah satu kesan paling negatif daripada minum teh secara berlebihan adalah menyebabkan 'ketagihan', kerana kandungan kafeinnya. "Apabila peminum teh tidak mendapatkan cawan harian mereka pada masa yang sama, ia boleh membuat mereka letih, lesu, dan mudah marah, dan menurunkan tahap tenaga mereka." Dr Simran, pakar pemakanan di Fortis Hospital, New Delhi, menjelaskan Dr Simran, memetik kenyataannya dari Food NDTV.

Baca juga: Teh Buih Boleh Menyebabkan Kematian, Inilah Penjelasannya

Berdasarkan penjelasan ini, anda harus mengelakkan memakannya teh thai secara berlebihan. Anda juga dapat mengurangkan pengambilan gula dan tidak menambah topping sehingga pengambilan kalori dapat dikurangkan. Selain itu, anda juga harus kerap memeriksa kadar gula dalam darah. Tujuannya adalah untuk mencegah risiko pelbagai masalah kesihatan, seperti diabetes.

Sekiranya anda ingin menjalani pemeriksaan, anda dapat menikmati kemudahan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Tidak perlu beratur atau menunggu lama. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2021. 5 Kesan Sampingan Teh Yang Akan Memaksa Anda Menjatuhkan Cawan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Kesan Sampingan Minum Teh Terlalu Banyak
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 11 Sebab Mengapa Gula Terlalu Buruk bagi Anda
Orang dalam. Diakses pada tahun 2021. 6 kesan sampingan penggunaan terlalu banyak susu, dari kembung hingga jerawat