Wanita misai, Masalah Kesihatan atau Hormon?

, Jakarta - Tidak hanya lelaki yang memiliki kumis, walaupun biasanya tidak terlalu tebal, beberapa wanita sering ditemukan kumis halus di atas bibir walaupun telah dicukur. Walaupun berbeza, biasanya wanita yang mempunyai misai halus kelihatan berbeza dan menarik daripada wanita pada umumnya, anda tahu. Jadi, apa sebenarnya yang menyebabkan seorang wanita mempunyai misai?

Ketidakseimbangan hormon

Sebilangan pakar kesihatan mengatakan bahawa wanita yang mempunyai misai nipis disebabkan oleh hormon androgen yang berlebihan dalam tubuh wanita. Hormon androgen itu sendiri sebenarnya adalah sekumpulan hormon. Hormon androgen yang paling aktif adalah testosteron. Hormon ini sebenarnya bukan hanya dihasilkan oleh lelaki, anda tahu. Wanita juga mempunyai hormon testosteron, walaupun jumlahnya tidak sebanyak lelaki. Fungsi testosteron hormon wanita tidak kurang pentingnya kerana ia berperanan dalam pemeliharaan, pertumbuhan dan pembaikan tisu pada organ pembiakan wanita.

( Baca juga: Bagaimana mengetahui tahap kesuburan wanita)

Tanda-tanda Penyakit Berbahaya

Sekiranya wanita mempunyai lebih banyak hormon androgen jika dibandingkan dengan wanita lain, ia boleh menyebabkan gangguan sindrom ovarium polikistik dan hirsutisme. Sindrom ovarium polikistik mungkin terdengar asing bagi sesetengah orang, tetapi ini adalah keadaan biasa bagi sesetengah wanita. Sindrom ovari polikistik, juga dikenali sebagai sindrom ovari polikistik , akan menyebabkan beberapa gejala pada wanita, seperti jadual haid yang tidak teratur, pertumbuhan jerawat yang berlebihan dan bahkan yang paling teruk adalah ancaman mempunyai anak walaupun wanita itu dalam masa subur.

Gangguan hirsutisme adalah pertumbuhan rambut yang tidak wajar pada wanita misalnya di bibir atas atau misai, janggut dan pertumbuhan rambut yang berlebihan di bahagian lain badan.

Biasanya, gejala ini muncul ketika seorang wanita memasuki fasa akil baligh. Namun, tidak semua wanita yang mempunyai misai tipis berisiko terkena penyakit berbahaya, hanya wanita yang mengalami masalah pertumbuhan misai dan rambut di beberapa bahagian tumbuh cukup tebal, anda harus segera berjumpa doktor.

Penyebab gangguan sindrom ovari tidak diketahui sehingga kini, tetapi lebih baik jika tindakan dan rawatan seawal mungkin akan mencegah anda dari pelbagai penyakit seperti diabetes dan penyakit jantung.

Gaya Hidup Sihat Mengurangkan Risiko

Ya, gaya hidup sihat adalah kunci untuk mengurangkan risiko yang berlaku pada wanita dengan gangguan sindrom ovari. Bersenam secara teratur dan makan makanan berkhasiat seperti makanan yang mengandungi protein murni, lemak sihat, sayur-sayuran yang tinggi antioksidan dan rempah-rempah dipercayai dapat mengimbangkan hormon anda. Selain itu, mengawal berat badan boleh menjadi beberapa cara agar gangguan sindrom ovari ini tidak berubah menjadi penyakit yang mengancam kesihatan tubuh.

Selain itu, pengambilan ubat juga dapat membantu anda mengurangkan risiko gangguan sindrom ovari. Salah satunya memberi pil kawalan kelahiran sebenarnya dapat membantu mengawal kitaran haid, mengurangkan tahap hormon androgen dalam tubuh wanita, dan mengurangkan gejala lain yang disebabkan oleh kesan hormon androgen yang berlebihan pada wanita seperti jerawat atau kulit berminyak.

Untuk mengatasi misai nipis pada wanita, anda juga boleh mencukur atau mencukur waxing pada misai nipis anda. Namun, jika anda masih bimbang dengan kemunculan masalah kesihatan akibat gejala yang muncul, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ayuh muat turun permohonan dalam Stor aplikasi atau Google Play sekarang.