Apakah Gejala yang Menunjukkan Psikosis?

, Jakarta - Psikosis adalah gangguan mental yang serius ketika penghidapnya mengalami halusinasi atau khayalan. Halusinasi adalah pengalaman deria yang berlaku tanpa adanya rangsangan sebenar. Contohnya, orang yang mengalami halusinasi mungkin mendengar orang lain bercakap dengan mereka, padahal sebenarnya tidak ada yang bercakap dengan mereka.

Orang yang mengalami psikosis mungkin juga mempunyai pemikiran yang bertentangan dengan fakta. Fikiran ini dikenali sebagai khayalan. Sebilangan orang dengan psikosis juga mungkin mengalami kehilangan motivasi dan penarikan sosial.

Gejala Seseorang Yang Mengalami Psikosis

Terdapat beberapa gejala seseorang yang mengalami psikosis, iaitu:

1. Kesukaran menumpukan perhatian.

2. Suasana tertekan.

3. Tidur terlalu banyak atau tidak mencukupi.

4. Kebimbangan.

5. Kecurigaan.

6. Pengeluaran dari keluarga dan rakan-rakan.

7. Khayalan.

8. Halusinasi.

9. Ucapan tidak teratur, seperti menukar topik secara tidak menentu.

10. Kemurungan.

11. Keinginan untuk membunuh diri.

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala yang disebutkan di atas, tanyakan kepada doktor anda secara langsung di . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Keadaan psikosis setiap penghidap boleh berbeza. Penyebabnya juga tidak diketahui dengan jelas. Walau bagaimanapun, terdapat penyakit tertentu yang menyebabkan psikosis. Di samping itu, terdapat juga pencetus seperti penggunaan dadah, kurang tidur, dan faktor persekitaran lain. Di samping itu, situasi tertentu boleh menyebabkan jenis psikosis tertentu berkembang.

Ternyata ada penyakit yang dapat menyebabkan psikosis mulai dari penyakit otak seperti penyakit Parkinson, penyakit Huntington, beberapa gangguan kromosom, tumor otak, atau kista. Jenis demensia tertentu boleh menyebabkan psikosis, seperti yang disebabkan oleh penyakit Alzheimer, HIV, sifilis, dan jangkitan lain yang menyerang otak, beberapa jenis epilepsi, dan juga strok.

Keadaan genetik juga dapat membuat seseorang mengalami keadaan psikotik. Orang lebih cenderung mengalami gangguan psikotik jika mereka mempunyai ahli keluarga dekat, seperti ibu bapa atau saudara kandung, yang mengalami gangguan psikotik. Kanak-kanak yang dilahirkan dengan mutasi genetik tertentu juga berisiko mengalami gangguan psikotik, terutama skizofrenia.

Cara Mendiagnosis Psikosis

Psikosis didiagnosis melalui penilaian psikiatri. Ini bermaksud bahawa doktor akan memantau tingkah laku orang tersebut dan mengemukakan pertanyaan mengenai apa yang mereka alami. Ujian perubatan dan sinar-X boleh digunakan untuk menentukan sama ada terdapat penyakit yang mendasari yang menyebabkan gejala tersebut.

Gejala psikosis pada orang dewasa biasanya tidak menjadi gejala yang sama pada kanak-kanak atau orang yang lebih muda. Masalahnya adalah bahawa kadang-kadang anak kecil sering mempunyai rakan khayalan yang sering mereka ajak bual. Ini adalah keadaan biasa kerana ia menggambarkan lakonan khayalan.

Sekiranya ibu bapa bimbang tentang psikosis pada anak atau remaja mereka, mereka dapat menjelaskan perubahan tingkah laku kepada doktor. Bagaimana merawat psikosis? Mengubati psikosis mungkin melibatkan kombinasi ubat dan terapi. Sebilangan besar orang akan mengalami peningkatan gejala setelah menerima rawatan.

Sudah tentu, orang yang mengalami psikosis memerlukan rawatan segera. Kadang-kadang orang dengan psikosis boleh menjadi gelisah dan membahayakan diri sendiri atau orang lain. Dalam kes ini, mungkin perlu untuk menenangkan mereka dengan cepat. Kaedah ini dipanggil menenangkan cepat. Doktor kecemasan atau profesional perubatan akan memberikan suntikan untuk merehatkan pesakit dengan segera.

Gejala psikosis dapat dikendalikan dengan ubat-ubatan yang disebut antipsikotik. Ia dapat mengurangkan halusinasi dan khayalan sehingga dapat membantu orang berfikir dengan lebih jelas. Jenis antipsikotik yang ditetapkan bergantung pada gejala.

Dalam banyak kes, orang hanya perlu mengambil antipsikotik untuk masa yang singkat untuk mengawal gejala mereka. Orang yang menderita skizofrenia mungkin harus terus menggunakan ubat seumur hidup. Untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai rawatan dan diagnosis psikosis, anda boleh bertanya kepada doktor anda di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Psikosis
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Psikosis