Anak Sukar Berkawan, Apa Yang Harus Dilakukan?

Jakarta - Kanak-kanak hari ini kelihatan lebih sibuk daripada kanak-kanak pada masa lalu. Aktiviti kanak-kanak dialihkan ke banyak tugas sekolah, ekstrakurikulum, dan aktiviti lain. Tidak ketinggalan bahawa kewujudan alat membuat kanak-kanak lebih senang bermain dan berkawan hampir daripada bermain bersemuka.

Bagaimana jika anak anda sukar berteman dan menghabiskan lebih banyak masa bersendirian, baik di sekolah atau di rumah. Ini tidak baik untuk pembangunan sosial. Ibu bapa perlu mengambil tindakan untuk menolong anak-anak yang menghadapi kesukaran untuk berteman. Jadi, apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa?

Baca juga: 6 Tabiat Buruk Selalunya Dilakukan oleh Kanak-kanak

Cara Membantu Anak-Anak Yang Mempunyai Kesukaran Membuat Rakan

Sekiranya anak anda tidak mempunyai rakan di sekolah atau di rumah, maka dia mungkin memerlukan kemahiran sosial. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil:

  • Perhatikan dan Fahami Bagaimana Kanak-kanak Bergaul

Mulakan dengan mengawasi anak anda dari jauh. Contohnya, ikuti aktiviti di sekolah dan perhatikan bagaimana anak anda berinteraksi dengan orang lain atau rakan sebaya mereka. Sekiranya anak anda sukar memulakan perbualan, dia mungkin mengalami kerisauan dalam kumpulan besar.

Atau kanak-kanak itu mempunyai ketakutan untuk bercakap di depan umum yang menghalangnya untuk berinteraksi dengan rakan sebayanya. Ia dapat diperhatikan sama ada kanak-kanak itu lebih suka bersendirian atau bergabung dengan rakan-rakan lain.

  • Ajar dan Galakkan Anak-anak Mengucapkan Hello Pertama

Ajar dan dorong anak-anak untuk memberi salam kepada rakan baru dan menanyakan nama mereka. Berikan cadangan aktiviti yang boleh dimainkan oleh kanak-kanak dan rakan mereka. Mempraktikkan dan mengajar kemahiran sosial dalam persekitaran yang selamat membantu kanak-kanak mengembangkan kemahiran sosial yang sesuai dengan usia. Anak-anak juga dapat berlatih memberi salam dengan ahli keluarga, sepupu, atau rakan keluarga agar mereka lebih selesa dan terbiasa bertemu orang baru.

  • Rancang Playdate

Rakan bermain yang diselia adalah kaedah yang baik untuk kanak-kanak membina kemahiran sosial. Ibu bapa perlu meluangkan masa menemani anak-anak mereka bermain dengan rakan sebaya, sama ada mengajak rakan ke rumah mereka atau mengunjungi rumah rakan.

Semasa menjadi tuan rumah, minta anak anda menjadi tuan rumah yang baik. Galakkan anak-anak untuk menawarkan beberapa permainan kepada rakan mereka. Selagi permainan kanak-kanak tidak menyimpang dan berbahaya, ibu dan ayah boleh membiarkan mereka bermain bersama. Penting untuk membiarkan anak anda berlatih bersosial dalam suasana yang hangat dan menyokong.

Baca juga: Sekiranya Anda Melarang Kanak-kanak Memiliki Media Sosial?

  • Beri Pujian

Beri pujian dan dorongan kepada anak sehingga dia ingin mencuba perkara baru. Pujilah dia walaupun kemajuannya perlahan, pastikan dia terus berusaha dan semakin yakin. Membina kepercayaan anak dan kecekapan sosial. Sekiranya anak-anak mempercayai ibu bapa mereka, mereka akan belajar mempercayai diri mereka sendiri seperti orang lain.

  • Jangan Bandingkan Anak

Jangan sekali-kali membandingkan anak anda dengan diri sendiri, adik-beradik lain, atau rakan anda. Bersikap realistik mengenai keperibadian dan perangai anak anda yang unik. Anda tahu, hanya kerana ibu dan ayah mempunyai banyak kawan, tidak bermaksud anak juga. Anak-anak yang sukar berkawan tidak selalu bermaksud salah. Sebilangan kanak-kanak malu untuk berkawan atau sangat berhati-hati dalam memilih rakan.

Perlu diingat, sebilangan kanak-kanak secara semula jadi bersosial, sementara yang lain memerlukan lebih banyak masa untuk berurusan dengan rakan dan situasi baru. Jangan risau jika anak anda masih sedikit pemalu atau ragu untuk berkawan. Mengharapkan setiap anak melompat dan memimpin persahabatan tidak realistik, jadi elakkan terlalu kasar pada anak anda.

Baca juga: Cara Mendidik Gadis untuk Lebih Berdikari

Namun, ibu bapa juga tidak membiarkan anak-anak yang mengalami kesukaran untuk berkawan dan bergaul. Usahakan anak anda berada di tempat, lingkungan, atau suasana baru, seperti datang ke pesta ulang tahun atau mengadakan pesta ulang tahun. Keadaan seperti itu akan memaksa kanak-kanak itu bertemu dengan sekumpulan rakan baru.

Itulah yang dapat dilakukan oleh ayah dan ibu agar anak-anak tidak menghadapi masalah untuk berteman. Perkara yang paling penting adalah menjaga kesihatan anak. Sekiranya anak mempunyai masalah kesihatan, segera hubungi doktor melalui permohonannya . Sekiranya anda memerlukan rujukan, anda boleh mendapatkan hospital yang anda perlukan melalui aplikasi .

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. 8 Cara Membantu Anak Anda Berkawan di Sekolah
kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Anak-anak yang Memerlukan sedikit Bantuan untuk Berkawan
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Cara Membantu Anak Anda Berkawan