Pendarahan Selepas Sedot Lemak, Inilah 4 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Seorang wanita melaporkan tuduhan penyelewengan oleh sebuah klinik di Jakarta Selatan. Sebabnya, dia merasa terkilan kerana dia mengalami pendarahan setelah menjalani prosedur sedot lemak sedot lemak di klinik.

Wanita itu mengaku telah memilih jenis sedot lemak yang menggunakan teknologi laser lipo. Kaedah sedot lemak dikatakan mempunyai sedikit kesan sampingan pendarahan, bahkan tidak ada pendarahan sama sekali. Malangnya, setelah menjalani prosedur, dia sebenarnya mengalami pendarahan yang teruk dan dikatakan mengganggu fungsi beberapa organ tubuhnya.

Wanita itu mengaku mengalami sejumlah kesan sampingan dari sedot lemak, malah mengalami sesak nafas. Jadi, adakah benar bahawa sedot lemak boleh menyebabkan pendarahan berlebihan? Untuk menjadi jelas, mari kita lihat perkara-perkara yang perlu anda ketahui mengenai sedot lemak!

Kenali Liposuction dan Kebaikannya

Liposuction aka sedot lemak adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk membuang lemak yang tidak diingini di dalam badan. Walaupun sering dilakukan dengan alasan kecantikan dan menjaga bentuk badan, tetapi dalam beberapa keadaan sedot lemak juga diperlukan untuk merawat masalah kesihatan. Walau bagaimanapun, tidak semua orang boleh melakukan kaedah ini dengan mudah. Terdapat beberapa syarat dan peperiksaan yang mesti dilalui terlebih dahulu, terutama yang berkaitan dengan berat badan dan keanjalan kulit.

Liposuction umumnya dilakukan untuk mengurangkan pengumpulan lemak di bawah kulit, sehingga penampilan dan bentuk badan dapat diperbaiki. Biasanya kaedah ini akan diambil untuk memperbaiki dan mengatasi lemak yang sukar hilang walaupun anda sudah bersenam dan menyesuaikan diet anda. Di samping itu, alasan keindahan fungsi seksual juga sering menjadi asas bagi seseorang yang memutuskan untuk melakukan sedot lemak.

Sebelum melakukan tindakan ini, biasanya doktor akan terlebih dahulu mengkaji sejarah perubatan, melakukan pemeriksaan kesihatan, untuk memerhatikan keadaan psikologi orang yang akan melakukan sedot lemak. Tidak hanya itu, pemeriksaan untuk menentukan komplikasi yang mungkin terjadi juga akan dilakukan dengan pemeriksaan darah dan air kencing.

Atas sebab ini, sangat penting untuk memberitahu doktor tentang keadaan badan anda dan sebarang aduan kesihatan sebelum melakukan sedot lemak. Sebagai contoh, adakah alahan terhadap ubat tertentu, sejarah pengambilan ubat tertentu, sejarah penyakit, seperti diabetes, penyakit jantung, gangguan aliran darah, ke sistem imun yang lemah. Sampaikan juga apakah anda pernah menggunakan gaya hidup tertentu, seperti merokok atau mengikuti diet yang ketat.

Jenis dan Kesan Sampingan Liposuction

Liposuction adalah prosedur yang dilakukan untuk memusnahkan lemak berlebihan di dalam badan. Caranya adalah dengan menggunakan alat dalam bentuk tiub nipis atau kanula yang disambungkan ke alat penyedut atau penyedut.

Terdapat beberapa jenis sedot lemak yang perlu diperhatikan, iaitu:

1. Liposuction Tumescent

Ini adalah teknik sedot lemak yang paling biasa. Liposuction Tumescent dilakukan dengan menyuntik penyelesaian ketegangan kepada lemak badan untuk disedut. Penyelesaian yang telah disuntik akan memudahkan menghisap lemak keluar dari badan.

2. Liposuction berbantu ultrabunyi (UAL)

Kaedah ini dilakukan dengan menggunakan tenaga gelombang bunyi dan bertujuan untuk memecah dinding lemak di bawah kulit. Selepas itu, lemak akan mencair dan dihisap.

3. Liposuction berbantu laser (LAL)

Kaedah ini dilakukan dengan menggunakan laser. Tujuannya adalah untuk menghasilkan sekumpulan tenaga dan kemudian mencairkan lemak.

4. Teknik super-basah

Teknik ini serupa dengan liposuction ketegangan . Cuma penyelesaiannya disuntik kurang dan memerlukan pemberian anestesia atau anestesia umum.

Liposuction membawa risiko sejumlah kesan sampingan. Bermula dari pendarahan, kejutan kerana badan kekurangan cairan semasa pembedahan, pembentukan poket yang berisi cecair di bawah kulit, permukaan kulit yang tidak rata, kesan sampingan kepada alahan dari anestesia, kebas di sekitar kulit, bahkan kerosakan pada saraf, saluran darah, paru-paru, otot, dan organ perut.

Ketahui lebih lanjut mengenai sedot lemak dengan meminta doktor melalui aplikasi . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat yang boleh dipercayai dari doktor yang berpengalaman. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Jangan selalu menyalahkan, ternyata lemak bermanfaat untuk kesihatan
  • Mari Selalu Sihat, Ini adalah Komposisi Lemak yang Baik untuk Tubuh
  • 5 Minit Senaman Sebelum Tidur untuk Paha Ideal