Fobia Anak Boneka, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

, Jakarta - Fobia anak patung atau sering disebut pediophobia adalah sejenis ketakutan terhadap automatonophobia atau ketakutan terhadap tokoh seperti manusia. Sebilangan besar ibu bapa akan gembira sekiranya anak mereka suka anak patung dan segera bimbang apabila anak mereka tidak menyukai anak patung.

Sekiranya anak mereka menangis atau menangis ketika melihat anak patung, ibu bapa tidak perlu risau. Penting untuk difahami bahawa kanak-kanak kecil belajar untuk memisahkan fantasi dari kenyataan. Boneka, yang kelihatan seperti manusia tetapi tidak, boleh menakutkan kanak-kanak yang belum memahami konsepnya. Pediophobia sendiri tidak didiagnosis pada kanak-kanak kecuali jika ia berlanjutan selama lebih dari enam bulan.

Mengendalikan Anak dengan Fobia Boneka

Sekiranya anak anda mempunyai perasaan takut terhadap boneka, kemungkinan anak itu mempunyai fobia terhadap boneka. Sekiranya demikian, ibu bapa perlu berunding dengan profesional perubatan. Pediophobia biasanya dikaitkan dengan pelbagai ketakutan lain.

Semasa pemeriksaan, ahli terapi akan mengemukakan soalan langsung yang dirancang untuk membantu ibu bapa menjelaskan dengan tepat apa yang ditakuti oleh anak. Ibu bapa dapat mempersiapkan lawatan dengan menyenaraikan pencetus khusus anak.

Baca juga: 10 Fobia Unik Yang Boleh Dialami Oleh Kanak-kanak

Adakah kanak-kanak itu takut dengan semua anak patung atau hanya jenis tertentu? Adakah anak selalu merasa takut atau kapan ia menunjukkan kapan ketakutan itu bermula? Adakah kanak-kanak itu mempunyai ketakutan lain yang mungkin atau tidak berkaitan?

Pediophobia dapat dirawat bergantung pada sifat sebenar ketakutan yang mendasari. Mungkin diperlukan pelbagai gaya terapi pertuturan. Salah satu jenis terapi yang diberikan adalah terapi tingkah laku kognitif. Terapi ini adalah yang paling biasa bagi mereka yang mempunyai fobia tertentu.

Jenis terapi lain yang mungkin bermanfaat ialah terapi pendedahan kerana dapat membantu anak membiasakan diri dengan kehadiran boneka melalui pendedahan berulang. Ini dapat membantu mengurangkan atau menghilangkan rasa takut dengan ketara pada masa akan datang.

Perlu maklumat lebih terperinci mengenai menangani fobia anak patung pada kanak-kanak, hubungi doktor di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Mengenali Fobia pada Kanak-kanak

Fobia adalah ketakutan yang berlebihan terhadap objek atau keadaan. Ketakutan baru boleh dianggap sebagai bentuk fobia jika ia berlangsung sekurang-kurangnya 6 bulan. Fobia adalah sejenis gangguan kecemasan. Harap maklum bahawa terdapat beberapa kategori fobia, iaitu:

Baca juga: Ini Menyebabkan Fobia Boleh Muncul

1. Fobia Khusus

Seorang kanak-kanak mengalami kegelisahan ketika berhadapan dengan objek atau keadaan tertentu. Dia menjauh dari objek atau situasi, dengan rasa takut yang boleh mengganggu aktiviti normal. Beberapa fobia biasa adalah ketakutan terhadap haiwan, serangga, darah, ketinggian, atau terbang.

2. Gangguan Panik

Ini berlaku apabila kanak-kanak merasakan ketakutan atau ketidakselesaan yang tidak dijangka dan tidak dijangka. Dia mungkin mengalami serangan panik. Gejala termasuk sesak nafas, pening, pening kepala, gemetar, takut kehilangan kawalan, dan degupan jantung yang cepat. Gejala boleh berlangsung berjam-jam, tetapi sering memuncak selepas 10 minit.

3. Agoraphobia

Ini adalah ketakutan terhadap ruang terbuka, seperti berada di luar atau meninggalkan rumah sendirian. Ini berkaitan dengan satu atau lebih fobia atau ketakutan mengalami serangan panik.

4. Gangguan Kecemasan Sosial

Seorang kanak-kanak takut dengan satu atau lebih situasi sosial atau prestasi dengan orang lain dari kumpulan umur yang sama. Contohnya ialah lakonan sekolah atau memberi ucapan di hadapan kelas.

5. Gangguan Kecemasan Pemisahan

Seorang kanak-kanak takut berpisah dengan sosok ikatan, seperti ibu atau ayah. Keadaan ini mengganggu aktiviti harian.

6. Mutisme Selektif

Seorang kanak-kanak dengan keadaan ini tidak dapat bercakap dalam beberapa situasi sosial.

Baca juga: Selalunya Mengganggu Aktiviti, Adakah Fobia Boleh Diubati?

Penyebab fobia boleh menjadi genetik dan persekitaran. Seorang kanak-kanak boleh mengalami fobia jika dia mengalami pertemuan pertama yang menakutkan dengan objek atau situasi. Walaupun begitu, para pakar tidak mengetahui sama ada pendedahan ini menyebabkan fobia.Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Pediophobia: Takut pada Boneka
Cedars Sinai.org. Diakses pada tahun 2020. Fobia pada Kanak-kanak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found