Bengkak Kaki semasa Trimester Ketiga, Inilah Cara Mengatasinya

Jakarta - Mengalami kehamilan adalah perkara yang sangat menggembirakan bagi sesetengah orang. Namun, kebahagiaan mesti disertai dengan beberapa keadaan yang kadang-kadang boleh menimbulkan rasa tidak selesa kepada ibu. Pelbagai perubahan akan dialami oleh ibu semasa mengandung, mulai dari perubahan hormon hingga perubahan bentuk badan. Tidak hanya pada trimester pertama kehamilan, memasuki trimester kehamilan ketiga bukanlah perkara biasa bagi wanita hamil untuk mengalami perubahan, salah satunya bengkak di kaki.

Baca juga: Bengkak Kaki Semasa Kehamilan? Inilah Cara Mengatasinya

Bengkak pada beberapa bahagian badan atau dikenali sebagai edema adalah perkara biasa bagi wanita hamil. Secara amnya, pembengkakan berlaku di beberapa bahagian badan, tetapi keadaan ini sering dialami pada kaki. Kaki bengkak pada trimester ketiga berlaku kerana badan menghasilkan cecair dan darah dua kali lebih banyak daripada biasa untuk proses perkembangan janin. Walaupun tidak berbahaya, anda harus mengetahui beberapa cara untuk mengatasi agar wanita hamil masih merasa selesa ketika menjalani kehamilan pada trimester ketiga kehamilan.

Punca Kaki Bengkak Semasa Kehamilan

Bukan hanya kenaikan berat badan dan perut yang membesar, memasuki trimester ketiga ibu juga akan mengalami bengkak di beberapa bahagian badan. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada kaki. Jangan risau, kaki yang bengkak ketika memasuki trimester kehamilan ketiga adalah perkara biasa yang dialami oleh wanita hamil. Malah, beberapa wanita hamil mengalami bengkak kaki ketika memasuki trimester kedua dan bertambah besar pada trimester ketiga.

Keadaan ini berlaku apabila badan menghasilkan cecair dan darah dua kali lebih banyak daripada yang berlaku sebelum kehamilan. Cecair dan darah yang dihasilkan di dalam badan digunakan untuk melembutkan badan sehingga dapat berkembang dengan optimum sehingga dapat membantu proses perkembangan bayi di dalam rahim. Sebagai tambahan, cecair dan darah tambahan dapat membantu sendi pinggul dan tisu sekitarnya untuk bersiap untuk bersalin.

Baca juga : Kaki Bengkak Semasa Kehamilan, Bolehkah Anda Bersenam?

Bukan itu sahaja, melancarkan dari Garis Kesihatan Terdapat beberapa faktor pencetus lain yang boleh menyebabkan kaki bengkak pada trimester ketiga kehamilan, seperti:

 1. Cuaca panas;
 2. Pengambilan kafein;
 3. Tidak cukup untuk memenuhi keperluan air;
 4. Berdiri lama.

Ini adalah beberapa faktor yang boleh meningkatkan bengkak kaki. Namun, jika ibu mengalami pembengkakan secara tiba-tiba disertai sakit kepala dan pendarahan, segera berjumpa dengan pakar obstetrik di hospital terdekat untuk mengelakkan pelbagai gangguan kehamilan yang boleh berlaku pada trimester ketiga. Gunakan aplikasinya untuk mencari hospital terdekat supaya rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat.

Cara Mengatasi Kaki Bengkak

Bengkak di kaki boleh hilang sendiri setelah ibu menjalani proses kelahiran. Namun, untuk mengelakkan rasa tidak selesa ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah kaki yang bengkak.

 1. Lebih baik perhatikan keadaan kaki. Sekiranya anda merasa letih, anda harus segera berehat dalam keadaan duduk dan menghadap kaki ke atas. Kadang-kadang lakukan peregangan pada kaki agar lebih selesa.
 2. Semasa berbaring hendaklah tidur menghadap ke kiri. Ini dapat membantu menurunkan tekanan dari urat besar yang mengembalikan darah ke jantung.
 3. Lakukan aktiviti ringan dengan berjalan di sekitar rumah untuk menghilangkan rasa tidak selesa di kaki.
 4. Pakai pakaian bersalin yang selesa. Sebaiknya elakkan pakaian yang terlalu ketat, yang dapat memampatkan saluran darah, yang boleh membuat kaki bengkak menjadi lebih tidak selesa.
 5. Elakkan berdiri terlalu lama.
 6. Gunakan kompres sejuk untuk menekan kaki yang bengkak.
 7. Memenuhi keperluan cecair semasa kehamilan dengan betul.
 8. Hadkan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan garam yang cukup tinggi.

Baca juga : 5 Perkara yang Menunjukkan Tanda Kehamilan yang Sihat

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi bengkak kaki semasa hamil. Tidak ada salahnya melakukan senaman ringan secara berkala setiap hari. Anda boleh berjalan-jalan santai di rumah, berenang, atau melakukan latihan kehamilan sehingga keadaan kesihatan anda tetap optimum sebelum melahirkan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 13 Rawatan Rumah untuk Kaki Bengkak Semasa Kehamilan.
Klinik Mayo. Diperolehi pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Pembengkakan Pergelangan Kaki Semasa Kehamilan dan Apa yang Boleh Saya Lakukan?