Pengendalian Pertama Ketika Kanak-kanak Mengalami Kudis

, Jakarta - Kebersihan rumah adalah sesuatu yang harus selalu dipertimbangkan untuk menjaga kesihatan anak-anak yang masih rentan terhadap penyakit. Salah satu gangguan yang boleh berlaku pada kanak-kanak yang menyebabkan gatal adalah kudis. Penyakit ini akan menyebabkan luka apabila tercalar.

Kudis adalah penyakit yang cukup mudah disebarkan dan mesti diubati dengan segera. Ini boleh menyebabkan anak mengalami ruam kulit yang menyerupai sisik. Apabila ia berlaku, rawatan awal sangat penting. Inilah caranya untuk melakukannya!

Baca juga: Gatal akibat Kudis? Inilah cara merawatnya

Rawatan Pertama untuk Kudis pada Kanak-kanak

Kudis atau kudis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh hama yang disebut Sarcoptes scabiei . Gangguan ini juga boleh menyerang kanak-kanak yang menyebabkan gatal-gatal dan calar sehingga terkena luka. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kutu akan hidup di kulit anak ibu selama berbulan-bulan.

Penyakit ini sangat menular kerana sangat mudah menular dari penghidap kepada orang yang sihat. Anda boleh mengalami gangguan ini hanya dengan sentuhan kulit secara langsung, walaupun kudis bukanlah penyakit kelamin.

Berkongsi pakaian atau tuala dengan seseorang yang menghidap penyakit ini juga boleh menyebabkan jangkitan. Menggunakan tilam yang sama dengan orang yang menghidap kudis juga boleh menyebabkan seseorang mengalami hal ini. Oleh itu, kanak-kanak yang menderita ini harus mendapatkan rawatan awal secepat mungkin. Berikut adalah beberapa kaedah untuk rawatan kudis pertama:

Kudis adalah penyakit yang sangat berjangkit. Oleh itu, rawatan secara amnya dilakukan untuk semua ahli keluarga pada masa yang sama. Rawatan bergantung pada gejala anak, usia dan kesihatan umum. Rawatan yang boleh dijalankan adalah:

  • Gunakan krim atau losyen yang ditetapkan oleh doktor anda.

  • Mengambil ubat yang berguna untuk membunuh tungau.

  • Minum ubat antihistamin untuk melegakan gatal.

  • Gunakan ubat lain pada kulit sesuai keperluan.

Selepas itu, pastikan untuk memotong kuku anak anda untuk mengelakkan jangkitan berlaku. Juga, sangat penting untuk mencuci semua pakaian dan tempat tidur kanak-kanak di dalam air panas dan mengeringkannya di udara yang sangat panas. Barang yang tidak boleh dicuci hendaklah dimasukkan ke dalam beg plastik sekurang-kurangnya 1 minggu.

Setelah menerima rawatan ini, gatal mungkin masih berterusan setelah beberapa minggu dari awal rawatan kudis. Sekiranya kudis berterusan setelah beberapa lama atau lubang baru muncul, cubalah segera menghubungi profesional perubatan untuk pemeriksaan lanjut.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai rawatan awal kudis pada kanak-kanak, doktor dari sedia menolong. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan! Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat tanpa perlu meninggalkan rumah dengan aplikasi ini.

Baca juga: Buat Gatal, Inilah Cara Mengubati Kudis

Cara Mencegah Kudis pada Kanak-kanak

Cara untuk mencegah terjadinya kudis adalah dengan mengelakkan sentuhan kulit secara langsung dengan orang yang dijangkiti. Di samping itu, pisahkan barang peribadi dan peralatan tempat tidur yang digunakan oleh orang yang mengalami gangguan ini agar tidak menjangkiti orang lain.

Seseorang yang mempunyai penyakit kulit ini mesti dirawat dengan cepat agar wabak dapat dielakkan. Penyebaran kutu ini sukar dikawal dan memerlukan tindak balas dan bantuan yang sangat cepat dari profesional perubatan. Bilik orang yang mengalami gangguan ini mesti dibersihkan dengan sempurna.

Baca juga: Boleh menyerang kanak-kanak, ini adalah cara mencegah kudis

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk rawatan awal kudis. Anda mesti menjauhkan anak anda daripada mendapat penyakit, kerana pencegahan lebih baik daripada mengubati. Sekiranya anak anda menghidap penyakit kulit ini, lebih baik tidak pergi ke sekolah terlebih dahulu.

Rujukan:
Rochester. Diakses 2019. Kudis pada Kanak-kanak
CDC. Diakses pada tahun 2019. Kudis