6 Petua Berkesan untuk Merawat Kucing untuk Mengurangkan Lemak Dengan Cepat

Setiap pemilik kucing pasti mengharapkan berat badan yang ideal pada kucingnya. Tidak terlalu kurus, dan tidak terlalu gemuk. Namun, jika anda merasakan kucing anda terlalu kurus, ada baiknya anda menambah berat badan agar lebih sihat. Penting untuk mengetahui beberapa petua yang berkesan untuk merawat kucing agar dapat menaikkan berat badan dengan cepat. "

, Jakarta - Seperti manusia, berat kucing akan berubah seiring dengan bertambahnya usia kucing. Kejadian perubahan berat badan pada kucing juga dapat dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti keadaan kesihatan, jantina, bangsa, terhadap makanan yang diberikan.

Setiap pemilik kucing pasti berharap haiwan peliharaannya dapat memiliki berat badan yang ideal. Tidak terlalu kurus, dan tidak terlalu gemuk (gemuk). Namun, jika kucing anda kelihatan kurus dan anda ingin menjaganya agar cepat gemuk, sudah tentu ada beberapa petua yang boleh digunakan untuk mewujudkannya. Ingin tahu apa-apa? Lihat maklumat di sini!

Baca juga: Punca Berat Badan Kucing Anda Tiba-tiba

Ketahui apakah badan kucing itu sesuai

Sebelum mengetahui petua berkesan dalam merawat kucing agar dapat menaikkan berat badan dengan cepat, ada baiknya anda mengetahui sama ada kucing terlalu kurus, berat badan berlebihan, atau betul. Anda boleh mengukurnya menggunakan dua kaedah, iaitu skor keadaan badan dan ujian fizikal. Walau bagaimanapun, kaedah ujian fizikal cenderung lebih sederhana dan boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Anda boleh mencubanya dengan merasakan tulang rusuk kucing. Tulang-tulang ini terletak di belakang kaki depan.

Sekiranya terasa seperti memegang punggung tangan manusia, maka berat kucing itu sudah mencukupi. Walau bagaimanapun, jika tulang rusuk terasa seperti memegang buku jari manusia, kucing itu terlalu kurus. Sementara itu, jika tulang rusuk terasa seperti telapak tangan, kucing kemungkinan besar mengalami masalah berat badan.

Petua berkesan untuk merawat kucing dengan cepat gemuk

Terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan dalam merawat kucing agar mereka dapat menaikkan berat badan dengan cepat, termasuk:

  1. Periksa Kucing ke Doktor Pertama

Walaupun anda telah melakukan ujian pengukuran fizikal dengan merasakan tulang rusuk kucing, ada baiknya anda memeriksakan kucing ke doktor haiwan terlebih dahulu. Anda boleh meminta julat berat badan yang sesuai untuk kucing anda mengenai bentuk tubuhnya.

Di samping itu, anda juga boleh meminta langkah-langkah tepat yang diperlukan untuk menjadikan kucing lebih gemuk. Selain itu, memeriksakan kucing anda oleh doktor juga penting untuk memastikan berat badan rendah disebabkan oleh masalah kesihatan atau tidak. Sekiranya keadaan badan yang kurus disebabkan oleh penyakit, doktor secara amnya akan menetapkan ubat dan vitamin untuk mengatasinya.

  1. Tingkatkan Bahagian Makanan Secara Beransur

Sekiranya anda membeli jenis makanan baru, anda juga mesti menambah bahagiannya secara beransur-ansur. Ini supaya kucing dapat membiasakan diri dengan bahagian baru. Untuk melakukan ini, anda boleh mencubanya dengan mencampurkan makanan baru dengan makanan lama. Seterusnya, mulailah mengurangkan bahagian makanan lama secara beransur-ansur sambil menambah bahagian makanan baru.

  1. Pastikan Pemakanan Terpenuhi

Salah satu penyebab kucing kurus adalah makanan yang mempunyai kandungan nutrisi yang tidak seimbang. Oleh itu, anda harus memastikan makanan yang akan diberikan mengandungi nutrien mengikut keperluan mereka. Pilih makanan kucing yang tinggi protein dan mineral.

Selain itu, sebelum membeli makanan kucing, anda juga perlu memeriksa label dan kandungan nutrien yang terdapat pada bungkusan. Sebabnya, beberapa jenis makanan kucing di pasaran mengandungi bahan pengawet dan bahan tambahan.

Baca juga: Kucing Haiwan Peliharaan Mengalami Bola Rambut, Inilah Cara Mengatasinya

  1. Hidangkan Variasi Makanan Untuk Lebih Menyeronokkan

Kadang-kadang kucing enggan makan kerana rasa makanan yang dihidangkan. Untuk mengatasinya, anda boleh menjadikan rasa makanan lebih sedap. Cuba tambah minyak ikan seperti minyak salmon. Kerana, kucing sangat menyukai rasa ikan, sementara minyak juga dapat membantu menaikkan berat badan kucing.

Di samping itu, kucing mungkin mengalami kebosanan jika selalu diberi makanan kering. Oleh itu, ada baiknya memberi makanan basah seperti tuna atau salmon sesekali, agar selera makannya bertambah.

Anda juga boleh memanaskan makanan kucing di dalamnya ketuhar gelombang mikro selama 10 saat untuk meningkatkan aroma. Pastikan juga menggunakan bekas yang sesuai untuk pemanasan dalam ketuhar gelombang mikro.

  1. Buat Kucing Sentiasa Rasa Bahagia

Haiwan peliharaan seperti kucing juga berisiko mengalami tekanan. Terutama jika kucing selalu diletakkan di dalam sangkar atau tidak pernah diajak bermain. Kucing yang mengalami tekanan boleh kehilangan selera makan. Untuk itu, jika anda mempunyai kucing, ada baiknya anda selalu mengajak kucing bermain supaya tidak mudah stres.

Anda boleh membeli mainan khas untuk kucing dan bermain bersama, supaya kucing berasa lebih senang dan bebas, kerana tidak selalu berada di dalam sangkar. Di samping itu, banyak pergerakan dan aktiviti seperti bermain atau berjalan kaki dapat memudahkan kucing merasa lapar sebelum makan. Kesannya, rasa lapar yang timbul setelah bermain pasti dapat membuat kucing makan dengan lebih rakus.

  1. Perubatan Deworming

Ada kalanya kucing makan banyak makanan dengan pemakanan yang betul, tetapi berat badannya tidak meningkat. Nah, keadaan ini boleh disebabkan oleh cacing. Oleh itu, cubalah berjumpa doktor haiwan untuk mengetahui dos dan masa pentadbiran yang tepat untuk penyahbauan.

Baca juga: Kucing Haiwan Peliharaan yang Terpengaruh dengan COVID-19, Inilah Cara Yang Betul Untuk Menjaganya

Sekiranya anda telah mencuba petua di atas, tetapi kucing masih enggan makan dengan baik, ada baiknya segera memeriksakan haiwan kesayangan anda oleh doktor haiwan. Ini kerana penurunan selera makan yang ketara dapat menjadi petunjuk masalah kesihatan serius pada kucing.

Sekarang, anda boleh mengemukakan aduan kepada doktor haiwan yang dipercayai secara langsung, melalui ciri ini sembang / panggilan video melalui aplikasi . Membeli makanan kucing juga boleh dilakukan di aplikasi tanpa perlu menunggu lama. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Media Kompas. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Membuat Kucing Cepat Lemak
Haiwan Peliharaan Bukit. Diakses pada tahun 2021. Cara Menurunkan Berat Pada Kucing
Bobo.Grid. Diakses pada tahun 2021. Inginkan Kucing Haiwan Peliharaan Anda Berlemak Dengan Cepat? Daripada diberi makan nasi, lakukan dengan cara ini, salah satunya adalah membuat variasi makanan