Demi kesihatan mental, penting untuk mengetahui gejala kemurungan

“Menyedari gejala kemurungan sedini mungkin sama pentingnya dengan rawatan untuk keadaan tersebut. Kerana kemurungan adalah masalah kesihatan mental yang dapat terus memburuk hingga membawa maut, jika tidak segera dirawat. "

Jakarta - Anda mungkin pernah mendengar tentang kemurungan. Namun, apa sebenarnya gejala kemurungan? Bagaimana menyedari masalah kesihatan mental ini seawal mungkin sehingga dapat mendapatkan rawatan? Soalan-soalan ini benar-benar perlu dijawab.

Memetik halaman Psikologi Hari Ini, kemurungan adalah masalah kesihatan mental yang menimpa lebih daripada 264 juta orang di seluruh dunia. Dari mereka yang terjejas, 76-85 peratus orang yang mengalami gangguan kesihatan mental di negara berpendapatan rendah tidak mempunyai akses untuk mendapatkan rawatan.

Baca juga: Pemeriksaan Fakta: Kunyit Dapat Mengurangkan Depresi

Mengenali Gejala Depresi adalah Penting

Depresi boleh menyebabkan kesukaran untuk berkonsentrasi, membuat seseorang menarik diri dari aktiviti sosial dan fizikal (termasuk kerja dan / atau sekolah), dan kehilangan hubungan penting dengan orang lain.

Salah satu gejala utama kemurungan adalah penarikan sosial. Namun, sebaliknya, pengasingan sosial dapat memburukkan lagi gejala kemurungan. Jadi, boleh dikatakan bahawa ini seperti lingkaran setan yang saling menguatkan.

Di samping itu, orang yang mengalami kemurungan sering mengamalkan tabiat buruk yang mereka rasakan dapat mengatasi gejala, tetapi sebenarnya menjadikannya lebih teruk. Contohnya, seperti tabiat tidur yang buruk, atau penyalahgunaan alkohol dan bahan.

Atas sebab ini, sangat penting untuk mengetahui gejala kemurungan dan segera mendapatkan bantuan profesional. Semakin cepat kemurungan diakui dan dirawat, risiko gejala yang semakin teruk dan perkara yang tidak diingini dapat dikurangkan.

Seperti apa Gejala?

Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5) mengenali beberapa jenis gangguan kemurungan. Dua yang paling biasa adalah kemurungan klinikal (gangguan kemurungan utama), dan gangguan kemurungan berterusan.

Kedua-duanya mempunyai simptom yang sama. Walau bagaimanapun, gangguan kemurungan berterusan biasanya kurang teruk dan bertahan lebih lama. Secara umum, berikut adalah beberapa gejala kemurungan yang perlu diperhatikan:

  1. Suasana buruk

Bukan hanya mood burukGejala kemurungan ini dicirikan oleh kesedihan yang berterusan dan perasaan kekosongan. Ini boleh berlangsung selama berbulan-bulan, hingga bertahun-tahun.

Pada kanak-kanak dan remaja, yang mungkin tidak dapat menggambarkan gejala dengan jelas, biasanya dicirikan oleh sikap mudah marah dan sangat sensitif.

  1. Menurunkan Minat

Satu lagi gejala kemurungan yang biasa adalah penurunan minat atau kesenangan yang telah dinikmati. Keadaan ini juga dikenali sebagai anhedonia.

  1. Perubahan Selera

Tanda kemurungan biasa yang lain adalah perubahan selera makan. Bagi sebilangan orang, ini boleh menyebabkan hilangnya selera makan, tetapi juga sebaliknya, makan berlebihan.

Kajian 2012 yang diterbitkan di Jurnal Obesiti Antarabangsa, mengkaji ribuan lelaki dan wanita lebih dari 11 tahun. Peserta yang melaporkan simptom kemurungan dan / atau kegelisahan pada masa itu mengalami perubahan berat badan yang besar dan cenderung didiagnosis sebagai obes.

Baca juga: Berhati-hati, Hilang Boleh Mempengaruhi Kesihatan Mental

  1. Gangguan Tidur

Memetik halaman Fikiran Sangat BaikGangguan tidur adalah salah satu gejala yang paling biasa dialami oleh orang yang mengalami kemurungan. Dianggarkan bahawa 80 peratus orang yang mengalami kemurungan mengalami insomnia.

Sementara itu, sekitar 15-25 peratus mengalami tidur berlebihan atau hipersomnia. Sama ada insomnia atau hipersomnia, kedua-duanya boleh mempengaruhi kualiti hidup orang yang mengalami kemurungan.

  1. Rasa Bersalah dan Tidak Bernilai

Kemurungan boleh menjadikan semuanya negatif, termasuk cara anda melihat diri anda sendiri. Orang dengan gangguan kesihatan mental ini mungkin memikirkan diri mereka dengan cara yang tidak menarik dan tidak realistik, seperti merasa seolah-olah mereka tidak berharga.

Mereka juga mungkin sukar melepaskan kesalahan masa lalu, yang mengakibatkan perasaan bersalah. Ini membuat mereka sibuk dengan rasa bersalah, dan mempercayai bahawa kesalahan kecil adalah bukti ketidakcukupan mereka sendiri.

  1. Kesukaran Menumpukan perhatian

Kedua-dua gangguan kemurungan utama dan gangguan depresi berterusan menjadikannya sukar untuk berkonsentrasi dan membuat keputusan. Orang yang mengalami kemurungan mungkin menyedari hal ini pada diri mereka sendiri, atau orang lain di sekitar mereka mungkin menyedarinya.

Baca juga: Mengenal Sindrom Paris, Apabila Realiti Tidak Sesuai Harapan

  1. Sering Memikirkan Kematian

Seseorang yang mengalami gejala kemurungan utama mungkin memikirkan bunuh diri, membuat percubaan bunuh diri, atau membuat rancangan khusus untuk membunuh diri.

Itulah perbincangan mengenai pentingnya menyedari gejala kemurungan. Telah diketahui bahawa masalah kesihatan mental ini tidak boleh dipandang ringan. Kerana, ini dapat mengurangkan kualiti hidup, menyebabkan kebiasaan tidak sihat seperti penggunaan dadah dan ketagihan alkohol, hingga ideasi bunuh diri.

Dengan menyedari gejala kemurungan yang anda alami, kemungkinan mendapat rawatan dan pemulihan sangat mungkin. Jadi, jika anda merasakan anda mengalami gejala yang dijelaskan sebelumnya, gunakan aplikasi tersebut untuk segera berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri. Dengan aplikasi tersebut , anda juga boleh membeli ubat preskripsi dengan mudah, sesungguhnya.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Depresi Dijelaskan.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Gejala Depresi Klinikal.
Jurnal Obesiti Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021. Persatuan Gejala Kecemasan dan Depresi Dengan Perubahan Berat Badan dan Obesiti Insiden: Kajian HUNT.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found