Ikuti Langkah-langkah Diet Ini Untuk Mengandung Dengan Cepat

Jakarta - Walaupun melahirkan adalah sifat wanita, kadang-kadang tidak mudah untuk mendapatkan sebilangan wanita. Pakar mengatakan, ketidaksuburan wanita kini menjadi keadaan kesihatan yang serius. Penyebabnya banyak, mulai dari gaya hidup yang tertekan, pola makan yang tidak sihat, hingga penyalahgunaan alat kontraseptif seperti pil kawalan kelahiran dan suntikan secara berterusan dalam jangka masa yang panjang. Selain itu, ini juga disebabkan oleh faktor kesihatan pihak adam.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa terdapat pelbagai cara yang dilakukan lelaki dan wanita untuk mendapatkan bayi dengan cepat. Oleh itu, para pakar mengatakan, diet adalah faktor penting yang mesti dipertimbangkan ketika anda dan pasangan anda menjalankan program kehamilan.

Nah, inilah diet yang anda atau pasangan anda boleh cuba meningkatkan peluang anda hamil, menurut seorang penolong profesor dalam Nutrisi dan Epidemiologi di Harvard School of Public Health dan pengarang buku ini. Diet Kesuburan .

Jauhi Trans Fats

Menurut pakar di atas, anda dan pasangan anda harus mengurangkan pengambilan lemak trans. Sebabnya, lemak ini dapat meningkatkan kadar insulin dan lemak ini juga dipercayai oleh pakar untuk meningkatkan risiko kemandulan.

(Baca juga: Kata Doktor, 10 Rahsia Kejayaan untuk Wanita Hamil)

Lemak trans kebanyakannya terdapat dalam makanan yang dibakar atau digoreng. Sebagai alternatif, anda boleh meningkatkan pengambilan lemak tak jenuh tunggal. Jenis lemak ini terdapat dalam alpukat, kacang, dan minyak zaitun.

Jangan biarkan gula darah anda meroket

Anda dan pasangan anda yang melakukan program kehamilan, ada baiknya anda memperhatikan lonjakan gula darah. Biasanya, lonjakan gula darah ini disebabkan oleh pengambilan karbohidrat yang mudah dicerna. Contohnya seperti kentang, roti putih, dan gula dapat merangsang pengeluaran insulin.

Menurut pakar dalam buku itu Sambungan Ragi dan Kesihatan Wanita, Jenis karbohidrat seperti di atas sangat mempengaruhi pertumbuhan ragi. Nah, inilah yang boleh mengganggu prestasi hormon yang diperlukan untuk kehamilan.

Masih pakar mengatakan di atas, bagi anda dan pasangan anda yang sukar mempunyai anak, lebih baik anda tidak mengambil gula dan tepung. Sebaliknya, anda boleh makan karbohidrat kompleks yang lebih lambat dicerna. Selain itu, perbanyakkan makanan yang mengandungi banyak serat.

(Baca juga: 4 Risiko Diabetes pada Wanita Hamil)

Dapatkan Pengambilan Protein dari Sumber Sayuran

Berdasarkan kajian pakar terhadap 18,000 responden, pengambilan makanan yang dapat meningkatkan kadar insulin terlalu banyak sebenarnya boleh menyebabkan wanita mengalami kesukaran untuk hamil. Pakar mengatakan, insulin mempunyai manfaat tersendiri untuk tubuh. Contohnya, untuk mencerna protein. Ini kerana tidak semua protein dicerna dengan cara yang sama. Sebagai contoh, protein haiwan memerlukan lebih banyak insulin untuk dicerna.

Sebaliknya, anda boleh meningkatkan pengambilan protein sayuran, seperti dari kacang soya.

Diet untuk Adam

Ingat, masalah kemandulan tidak hanya dialami oleh wanita, lelaki juga boleh mengalami keadaan ini. Nah, untuk menghasilkan sperma yang produktif dan sihat, cubalah cadangan yang disarankan oleh pakar seperti di bawah.

1. Keperluan Asid Folik yang mencukupi

Bukan hanya wanita hamil yang memerlukan asid folik, lelaki juga memerlukan asid folik untuk kesihatan pembiakan. Menurut pakar dari University of California, asid folik sangat berguna untuk menjadikan sperma subur dan normal. Sekurang-kurangnya lelaki memerlukan sebanyak 400 mikrogram asid folik setiap hari. Sekiranya anda keliru mendapatkannya, anda boleh mendapatkannya dari bijirin atau gandum, kacang, jus oren, atau sayur-sayuran hijau.

  1. Hentikan Pengambilan Alkohol

Walaupun anda sesekali minum arak masih dianggap selamat, tetapi para penyelidik mengatakan bahawa alkohol boleh menyebabkan penurunan kadar testosteron. Selain itu, alkohol juga dapat mengurangkan jumlah sperma dan menghasilkan sperma yang tidak produktif.

  1. Meningkatkan Pengambilan Kalsium dan Vitamin D

Sekurang-kurangnya badan memerlukan 1,000 miligram pengambilan kalsium, dan 10 mikrogram untuk vitamin D. Nah, yang perlu anda ketahui ialah kedua-dua nutrien itu berkait rapat dengan kesuburan lelaki. Berdasarkan kajian di University of Wisconsin, sumber kalsium dan vitamin D terbaik terdapat dalam yogurt dan salmon.

(Baca juga: 8 Mitos Kehamilan yang Perlu Diketahui oleh Ibu)

  1. Cukup Zink untuk Badan

Menurut para pakar, jumlah air mani dan kadar hormon testosteron (hormon yang berfungsi untuk meningkatkan libido, tenaga, dan imuniti) dapat dikurangkan jika tubuh kekurangan pengambilan zink. Sekiranya badan anda kekurangan zink, anda boleh mendapatkannya dari tiram, kangkung, kubis, bayam, daging rendah lemak, kacang polong, kismis, dan kurma.

Bagi anda yang ingin mengetahui tentang diet yang dapat mempercepat kehamilan, tanya saja doktor pakar melalui aplikasi tersebut. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found