Elakkan Tabiat Ini untuk Mencegah Kambuh Gejala Sinusitis

Jakarta - Sinusitis adalah keradangan atau pembengkakan tisu sinus, yang merupakan rongga atau ruang yang dipenuhi udara di bahagian belakang tulang wajah. Apabila keradangan ini berlaku, gejala yang biasa dialami oleh hampir semua penderita adalah tekanan yang menyakitkan di bahagian atas wajah, terutama di dahi, di belakang hidung, di antara atau di belakang mata, atau di pipi.

Pada beberapa penderita, gejala akan dirasakan, seperti sakit gigi, kesesakan hidung, titisan postnasal yang lebih teruk pada waktu malam, dan nafas berbau yang tidak berkaitan dengan masalah gigi. Untuk mengelakkan gejala sinusitis berulang, perlu mengenal pasti penyebabnya dan mengelakkan pencetus. Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah gejala sinusitis berulang.

Baca juga: Perhatikan cara mencegah resdung pada kanak-kanak

Mengenal pasti Punca dan Mengelakkan Pencetus

Sekiranya anda menghidap sinusitis kronik, ada beberapa tabiat yang harus dielakkan dan tidak lagi diamalkan untuk mengelakkan gejala yang berulang. Beberapa perkara yang mesti dilakukan, iaitu menghindari rokok dan asap rokok. Anda juga harus menghadkan aktiviti di luar rumah kerana terdapat alergen atau bahan pencemar yang tinggi di udara.

Semasa di dalam rumah, menggunakan penyaman udara dan pelembap kadangkala dapat membantu mencegah gejala sinusitis berulang. Sekiranya anda mempunyai alahan, anda boleh membantu mencegah kambuh sinusitis dengan mengenal pasti dan mengelakkan pencetus dan dengan mengambil ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Di samping itu, langkah-langkah boleh diambil di rumah untuk menghilangkan banyak alergen yang terdapat di dalam bilik yang mencetuskan masalah resdung.

Baca juga: Berikut adalah beberapa pantang larang Sinusitis yang perlu difahami

Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah gejala sinusitis berulang:

 1. Tutup tingkap, terutamanya tingkap bilik tidur. Anda boleh mengurangkan pendedahan kepada pencemaran dalaman dengan menggunakan penapis HEPA (penapis udara partikulat kecekapan tinggi) pada penghawa dingin anda.
 2. Semasa dalam perjalanan dengan kereta, tutup tingkap dan hidupkan penghawa dingin. Beberapa kenderaan dilengkapi dengan sistem penapisan udara kecekapan tinggi. Sekiranya boleh, anda juga boleh menggunakannya.
 3. Mandi atau syampu sebelum tidur pada waktu malam untuk menghilangkan pencemaran udara atau alergen yang menumpuk pada siang hari.
 4. Keringkan pakaian di dalam rumah atau gunakan pengering. Bimbang pakaian boleh menjadi tempat pengumpulan alergen jika anda mengeringkan pakaian di luar.
 5. Minimumkan aktiviti dengan terdedah kepada debunga, seperti memotong rumput atau memetik bunga.
 6. Menghirup wap dan membilas hidung dengan larutan masin secara berkala untuk mengelakkan gejala sinusitis berulang.
 7. Pastikan anda mempunyai cukup cecair di dalam badan anda.
 8. Basuh tangan anda dengan kerap untuk menghilangkan alergen atau bahan pencemar dari telapak tangan anda.
 9. Mengambil probiotik oral, terutamanya setelah mengambil antibiotik dalam usaha untuk mengisi semula bioma semula jadi sinus.
 10. Elakkan menggunakan antibiotik atau steroid jika boleh kerana ia akan mempengaruhi bakteria baik semula jadi (bioma) yang hidup di sinus dan membiarkan bakteria jahat membiak.
 11. Berenang di kolam air masin. Ini mengurangkan keradangan pada mukosa hidung dan sinus, sehingga gejala sinus dapat diatasi dibandingkan dengan berenang di kolam berklorin.
 12. Kekalkan gaya hidup sihat, dan sistem imun yang kuat.

Baca juga: Kenali Gejala Sinusitis Kronik yang Perlu Diperhatikan

Jangkitan sinus boleh menjadi akut atau kronik dan boleh berkembang kerana jangkitan virus, bakteria, atau kulat. Pastikan kesihatan anda dijaga dengan baik untuk mengelakkan gejala sinusitis berulang. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, sila berbincang dengan doktor anda dalam permohonan tersebut , ya.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Sinusitis Kronik (pada Orang Dewasa).
Kolej Perubatan Baylor. Diakses pada tahun 2021. Sepuluh petua untuk mengelakkan jangkitan sinus.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Keperluan Jangkitan Sinus: Sebab, Gejala, Rawatan, Pencegahan, Penyelesaian Semula Jadi, Kesalahan yang Perlu Dielakkan, dan Banyak Lagi.