Sesak nafas yang perlu dirawat dengan segera di ER

, Jakarta - Jika anda merasa tidak dapat bernafas dalam-dalam, tidak cukup udara, atau kesulitan bernafas, ini bermakna anda mengalami sesak nafas. Doktor kadang-kadang menyebut keadaan ini sebagai dyspnea.

Sesak nafas kadang-kadang berlaku ketika anda bersenam terlalu keras, demam atau mengalami tekanan. Beberapa keadaan perubatan juga boleh menyebabkan sesak nafas, termasuk asma, alergi, penyakit jantung, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), dan COVID-19.

Sekiranya anda mengalami sesak nafas berulang kali, atau nampaknya semakin teruk dari masa ke masa, berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui penyebabnya. Namun, jika anda tiba-tiba merasa tidak dapat bernafas, ia boleh menjadi kecemasan perubatan dan perlu segera dirawat di Unit Kecemasan (ER).

Baca juga: Mitos atau Fakta, Sesak Nafas Boleh Sembuh Semasa Berpuasa

Punca Sesak Nafas

Sebilangan besar kes sesak nafas disebabkan oleh keadaan jantung atau paru-paru. Kedua-dua organ penting terlibat dalam pengangkutan oksigen ke tisu dan membuang karbon dioksida, jadi masalah dengan salah satu proses ini mempengaruhi pernafasan.

Sesak nafas yang berlaku secara tiba-tiba atau juga disebut akut boleh disebabkan oleh beberapa keadaan berikut:

 • Anafilaksis (reaksi alahan teruk).
 • Asma
 • Keracunan karbon monoksida.
 • Cecair berlebihan di sekitar jantung (tamponade jantung).
 • COPD.
 • COVID-19.
 • Serangan jantung.
 • Aritmia jantung (masalah irama jantung).
 • Kegagalan jantung.
 • Pneumonia dan jangkitan paru-paru lain.

Sekiranya sesak nafas yang berlangsung selama beberapa minggu atau lebih (sesak nafas kronik), keadaan ini paling sering disebabkan oleh:

 • Asma
 • COPD.
 • Dekondisi.
 • Disfungsi jantung.
 • Penyakit paru-paru interstisial.
 • Obesiti.
 • Efusi pleura (penumpukan cecair di sekitar paru-paru).

Baca juga: Mengendalikan Sesak Nafas Pertama ketika Menghidap Asma

Bilakah untuk mendapatkan rawatan perubatan kecemasan?

Segera hubungi atau minta seseorang untuk membawa anda ke bilik kecemasan hospital terdekat jika anda mengalami sesak nafas yang teruk yang tiba-tiba dan mempengaruhi kemampuan badan anda untuk berfungsi.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan dengan segera jika sesak nafas anda disertai dengan sakit dada, pingsan, mual, bibir atau kuku kebiruan, atau perubahan kewaspadaan mental, kerana ini mungkin merupakan tanda-tanda serangan jantung atau emboli paru.

Dapatkan bantuan perubatan dengan segera sekiranya anda mempunyai riwayat bronkitis, radang paru-paru, asma kronik, atau keadaan pernafasan lain, dan tiba-tiba mengalami sesak nafas.

Pertolongan Cemas untuk Sesak Nafas di ER

Masalah pernafasan adalah salah satu sebab paling biasa orang meminta pertolongan di hospital ER. Satu kajian mendapati bahawa 13 peratus daripada semua panggilan perkhidmatan perubatan kecemasan adalah untuk masalah pernafasan.

Pertolongan cemas yang sering diberikan oleh doktor, jururawat atau juruteknik perubatan kecemasan untuk merawat pesakit dengan sesak nafas adalah memberi terapi oksigen atau oksigen tambahan. Pesakit akan mendapatkannya melalui tiub yang dimasukkan ke dalam hidung atau tekak, atau melalui topeng yang diletakkan di atas hidung dan mulut. Dengan cara ini, pesakit boleh mendapatkan lebih banyak oksigen ke paru-paru dan aliran darahnya. Kemudian, tahap oksigen darah pesakit dipantau untuk memastikan dia mendapat cukup oksigen.

Pakar perubatan juga akan berusaha dengan cepat mengetahui mengapa anda menghadapi masalah bernafas. Doktor akan memeriksa anda dan bertanya mengenai sejarah perubatan dan gejala anda. Doktor anda juga boleh memerintahkan ujian pencitraan, seperti ultrasound atau sinar-X.

Baca juga: Sesak nafas semasa mengandung, bolehkah ia benar-benar menyebabkan kematian?

Itulah penjelasan mengenai keadaan sesak nafas yang perlu dirawat dengan segera di ER. Sekiranya anda mengalami gejala penyakit yang teruk, segera buat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui permohonan . Anda boleh mendapatkan rawatan dengan segera tanpa perlu beratur. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ketika Sesak Nafas Adalah Kecemasan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sesak nafas.