Kek Nastar, Makanan Istimewa Eid dengan Banyak Manfaat

Jakarta - Kek Nastar adalah salah satu hidangan kegemaran semasa lebaran. Selain bentuknya yang kecil, rasa segar nanas juga memberikan rasa yang unik berbanding pastri lain. Tetapi, tahukah anda bahawa makanan istimewa lebaran ini mempunyai banyak manfaat kesihatan? Manfaat ini diperoleh daripada ramuan yang digunakan untuk membuat kek nastar.

Bahan dan Faedah Asas Kek Nastar untuk Kesihatan

Kek Nastar bukan sekadar kue lebaran biasa, kerana kek ini mempunyai banyak faedah kesihatan. Apakah faedah kek nastar untuk kesihatan?

(Baca juga: Iftar dengan Banana Compote, Adakah Terdapat Manfaat? )

1. Nanas

Salah satu bahan penting dalam resipi kek nastar adalah nanas. Apabila masak, buah ini akan diproses menjadi jem nanas yang berserat dan rasanya manis dan masam. Selain rasanya yang enak dan menyegarkan, buah ini mengandungi banyak vitamin yang bermanfaat untuk tubuh. Antara lain adalah:

  • Serat yang dapat melancarkan sistem pencernaan badan.
  • Vitamin C yang dapat menolong mensintesis kolagen yang berguna untuk menjaga kesihatan kulit.
  • Enzim bromelain yang dapat mempercepat proses pencernaan protein di dalam badan. Enzim ini juga dapat melegakan masalah perut, seperti sakit perut dan cirit-birit.

(Baca juga: Wanita Hamil Tidak Boleh Makan Nanas, Benarkah? )

2. Susu

Susu biasanya digunakan untuk melembutkan tekstur dan memperkaya rasa kek nastar. Selain itu, susu juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Antaranya ialah kandungan kalsium yang dapat membantu anak-anak tumbuh dan berkembang, menjaga kesihatan tulang, dan mencegah osteoporosis pada orang dewasa.

(Baca juga: 7 jenis susu yang perlu anda ketahui dan kebaikannya )

3. Telur

Dalam kek nastar, telur dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu putih telur dan kuning telur. Putih telur digunakan sebagai bahan untuk adunan kue nastar, sementara kuning telur digunakan untuk menggilap bahagian atas adunan sebelum dimasukkan ke dalam pembakar roti (oven). Walaupun penggunaannya berbeza, kedua-dua bahagian mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Antaranya ialah kandungan kolin dan lutein dalam kuning telur yang baik untuk mengekalkan fungsi penglihatan. Sementara putih telur mengandungi protein yang baik untuk menyokong pembentukan otot dan sel badan yang lain.

4. Keju

Keju biasanya digunakan sebagai lapisan pada kek nastar ( topping ). Selain menambah rasa, keju juga mempunyai banyak nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Antaranya ialah kandungan kalsium, protein, magnesium, fosforus, dan B12 yang sangat diperlukan oleh ibu dan bayi, dan baik untuk menjaga kesihatan gigi.

Kandungan Pemakanan Kek Gudang

Berdasarkan fatsecret, laman web yang mengira kandungan makanan, dalam satu keping kek nastar mengandungi kira-kira:

  • Kalori: 75 kalori.
  • Lemak: 2.14 gram.
  • Karbohidrat: 12.66 gram.
  • Protein: 1.4 gram protein.

Jika dikira secara keseluruhan, kebanyakan kek nastar mengandungi 68 peratus karbohidrat, 26 persen lemak, dan 6 peratus protein. Dengan kandungan ini, maka dengan memakan 14 keping kek nastar, anda sudah mendapat 1,000 kalori. Jumlah ini sudah menjadi sepertiga dari jumlah kalori yang diperlukan oleh orang dewasa untuk aktiviti normal dalam sehari, iaitu sekitar 3,000 kalori.

Itulah beberapa bahan asas untuk kek nastar dan faedah kesihatannya. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai makanan sihat semasa lebaran, gunakan aplikasinya hanya. Kerana melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video. Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!