Kanak-kanak Bermain Lumpur dan Tanah, Boleh atau Tidak?

, Jakarta - Sebilangan besar ibu bapa biasanya tidak akan membiarkan anak-anak mereka bermain dengan lumpur atau kotoran. Sebabnya kerana ia kotor. Walaupun anda tahu, aktiviti mencampurkan tanah, air, dan bahan semula jadi lain, seperti kerikil, daun atau rumput dapat memberi pembelajaran yang tidak terbatas dan menyeronokkan kepada kanak-kanak.

Lumpur dan tanah adalah medium yang sangat baik untuk belajar. Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa permainan lumpur dapat memberikan banyak manfaat fizikal, psikologi, dan emosi untuk anak-anak. Berikut adalah faedah bermain lumpur untuk kanak-kanak:

 • Membuat Anak Bahagia

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa pendedahan kepada bakteria tanah yang ramah ( Mycobacterium Vaccae ) dapat merangsang sistem imun anak yang menyebabkan otak melepaskan serotonin, hormon yang berfungsi mengatur mood. Para saintis mengatakan bahawa pendedahan kerap terhadap bakteria ini dapat membantu mengurangkan risiko kemurungan anak.

 • Mengurangkan Gejala Asma dan Alergi

Sebenarnya, bermain dengan lumpur dan kotoran boleh menjadikan kanak-kanak lebih sihat, anda tahu. Sains menunjukkan bahawa menjaga anak-anak terlalu bersih dapat menyumbang kepada peningkatan risiko alergi dan asma pada masa kanak-kanak. Pendedahan kepada kotoran dan kuman sebenarnya berfungsi untuk meningkatkan sistem imun anak untuk mencegah alahan. Jadi, jangan takut dengan anak-anak kotor, ibu!

 • Tingkatkan Aktiviti Otak

Bermain lumpur dan kotoran adalah pengalaman sensori. Semasa melakukan aktiviti ini, kanak-kanak secara tidak sedar menggunakan hampir semua deria mereka yang membuat otak mereka terangsang dan aktif.

 • Meningkatkan Aktiviti Fizikal

Apabila kanak-kanak bermain di luar dengan lumpur dan tanah, pergerakan dan aktiviti fizikal mereka meningkat, membantu anak-anak menjalani gaya hidup sihat, dan mengembangkan kemampuan fizikal mereka.

Baca juga: 6 Cara Memperkenalkan Sukan kepada Kanak-kanak

 • Membina Kreativiti

Bermain lumpur dan kotoran di tempat terbuka juga sangat sesuai untuk perkembangan otak kanak-kanak. Anak-anak bebas untuk kreatif dan mempunyai idea untuk membuat permainan dengan lumpur dan tanah. Jadi, permainan luar yang tidak berstruktur ini dapat memberi peluang kepada anak kecil anda untuk membentuk idea, menyelesaikan masalah, dan berfikir secara kritis, serta inovatif dan inventif.

Baca juga: Selalunya Bermain di Luar Boleh Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak?

Idea Permainan Lumpur dan Tanah untuk Kanak-kanak

Jadi, untuk mendorong anak-anak bermain di lumpur, ibu bapa boleh membiarkan anak-anak mereka meneroka lumpur lumpur. Di samping itu, bapa dan ibu juga boleh mengajak anak-anak mereka melakukan beberapa aktiviti berikut untuk bermain dengan lumpur:

 • Cat Lumpur. Ambil pelbagai jenis tanah untuk membuat warna "cat" yang berbeza. Ibu dan ayah boleh menambahkan pewarna makanan ke lumpur berair untuk warna yang lebih cerah. Selepas itu, ibu dan ayah dapat mengajak anak kecil anda melukis dengan cat lumpur.

 • Membuat Boneka Lumpur. Ajak anak-anak membuat sesuatu dari lumpur, seperti membentuk lumpur menjadi boneka dengan menambahkan kerikil sebagai mata, ranting sebagai hidung, dan daun sebagai rambut.

 • Membuat Bangunan Lumpur. Konsepnya sama seperti membuat istana pasir, tetapi kali ini menggunakan lumpur. Bapa, ibu, dan anak kecil boleh menggunakan batu, kayu, atau batu bata yang sebenarnya untuk membuat bangunan daripada lumpur.

 • Buat Jalan Air. Ibu bapa juga boleh mengajak si Kecil untuk membuat parit kecil untuk bermain dengan perahu nanti.

 • Membuat Rumah Haiwan. Bawa mainan haiwan plastik si kecil, seperti dinosaurus, kuda, atau yang lain, kemudian minta si kecil membuat hutan atau rumah untuk haiwan itu.

 • Baling Bola Lumpur. Nah, permainan yang satu ini sememangnya sangat menyeronokkan dan dapat melatih kemahiran motor kanak-kanak. Ibu bapa boleh melempar bola lumpur dengan anak kecil mereka atau menetapkan sasaran tertentu untuk melemparkan bola lumpur ke.

Jadi, tidak ada salahnya membawa anak kecil anda bermain dengan lumpur dan kotoran sesekali. Ini kerana terdapat banyak pengalaman dan faedah yang dapat diperoleh oleh anak kecil anda dari aktiviti yang menyeronokkan ini.

Petua untuk Kekal Sihat Semasa Bermain Lumpur

Walaupun bermanfaat untuk perkembangan anak, lumpur atau tanah dapat membawa patogen berbahaya. Oleh itu, pastikan tanah atau lumpur di mana anak anda bermain tidak tercemar oleh kotoran kucing atau anjing. Cara paling selamat adalah menggunakan tanah dari loam yang dibeli dan bukan dari kebun atau kawasan tanaman terbuka.

Di samping itu, penting juga untuk mengajak anak kecil anda mandi sebaik sahaja bermain dengan lumpur atau sekurang-kurangnya mencuci tangan mereka. Basuh tangan anak anda menggunakan sabun dan air mengalir dan pastikan kuku anak bersih sepenuhnya.

Baca juga: Adakah Bermain Kotoran Benar-benar Baik untuk Kanak-kanak?

Sekiranya si kecil anda sakit, gunakan saja aplikasinya .. Melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, Ibu boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan :
Mainan Komuniti. Diakses pada tahun 2020. Lumpur, Marvelous Mud!
Alam Bermain Qld. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Bermain Di Lumpur Lebih Menyeronokkan.
Muka berlumpur. Diakses pada tahun 2020. Menjaga Keselamatan dan Kesihatannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found