Harus Tahu, Ini Fakta Penting Tentang Fibrosis Kistik pada Kanak-kanak

Jakarta - Cystic fibrosis adalah gangguan genetik yang menyebabkan lendir dalam badan menebal dan melekat. Keadaan normal lendir adalah cair dan licin kerana bertindak sebagai pelincir. Akibatnya, terdapat penyumbatan saluran pernafasan, saluran pencernaan, dan saluran badan yang lain. Keadaan ini mengganggu saluran udara dan pencernaan penghidap dari usia dini.

Baca juga: Adakah benar bahawa Cystic Fibrosis tidak menular?

Fibrosis kistik didiagnosis melalui ujian darah sejak bayi dilahirkan. Apabila diagnosis dibuat, doktor mengesyorkan ubat dan terapi. Dalam kes yang teruk, fibrosis sista memerlukan pembedahan. Supaya anda lebih berwaspada, ketahui fakta berikut mengenai fibrosis sista pada kanak-kanak.

Apakah Tanda dan Gejala Fibrosis Kistik?

Gejala fibrosis sista bergantung kepada keparahan penyakit dan boleh muncul selepas kelahiran atau semasa dewasa. Biasanya orang dengan fibrosis kistik mengalami simptom dalam bentuk batuk yang berpanjangan, sesak nafas, cirit-birit, muntah, sesak nafas, mengi, hingga bronkiektasis.

Lendir tebal dan melekit pada orang dengan fibrosis kistik menyumbat pelbagai organ dalam badan, termasuk saluran pankreas. Keadaan ini menjadikan enzim pencernaan yang dihasilkan oleh pankreas tidak sampai ke usus kecil sehingga proses pencernaan makanan terganggu.

Kesannya adalah penurunan berat badan, sembelit, gangguan pada proses pembuangan sampah awal (meconium ileus), menguningnya warna kulit bayi (penyakit kuning), dan najis yang kental, berminyak, dan berbau tajam.

Selain gejala pada sistem pernafasan dan pencernaan, orang dengan fibrosis kistik juga rentan terhadap jangkitan hidung (seperti polip dan sinusitis), diabetes, kemandulan, osteoporosis, inkontinensia kencing, dan gangguan hati.

Bagaimana Cystic Fibrosis dirawat?

Fibrosis kistik tidak dapat disembuhkan. Rawatan dilakukan hanya untuk melegakan gejala, mencegah komplikasi, dan menolong orang yang melakukan aktiviti. Rawatan untuk fibrosis sista umumnya dalam bentuk:

1. Penggunaan Dadah

Orang dengan fibrosis kistik dirawat dengan antibiotik, baik dalam bentuk kapsul, pil, sirap, atau suntikan. Contoh antibiotik yang banyak digunakan adalah: tobramycin dan ciprofloxacin . Kortikosteroid, ubat kawalan jumlah lendir, dan ubat bronkodilator.

2. Terapi Lain

  • Terapi untuk menghilangkan lendir tebal dari badan dengan menepuk dada atau punggung, teknik pernafasan, atau alat khas.
  • Terapi oksigen murni untuk merawat penurunan kadar oksigen darah dan mencegah hipertensi paru.
  • Latihan fizikal dan senaman yang teratur untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatan fizikal.
  • Saliran postur yang diubah suai untuk membantu membuang lendir di paru-paru.

3. Prosedur Operasi

Selesai jika fibrosis kistik bertambah buruk dan tidak dapat dirawat dengan ubat atau terapi. Pembedahan transplantasi paru-paru boleh dilakukan jika fibrosis sista menjadikan paru-paru tidak berfungsi. Selain itu, pembedahan dapat dilakukan untuk menghilangkan penyumbatan pada usus besar. Harap maklum bahawa operasi diklasifikasikan sebagai berisiko sehingga pelaksanaannya perlu mendapatkan persetujuan doktor dan telah dipertimbangkan dengan teliti.

Baca juga: Batuk Sembuh Lama, Mungkin Fibrosis Kistik

Itulah fakta-fakta fibrosis sista pada kanak-kanak yang perlu anda ketahui. Sekiranya anak anda mempunyai simptom fibrosis kistik di atas, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, segera muat turun aplikasinya di App Store atau Google Play!