Sebab-sebab Ibu Tidak Perlu Melupakan Imunisasi BCG

Jakarta - Dari banyak imunisasi yang disyorkan untuk bayi, BCG ( Bacillus Calmette-Guerin ) adalah wajib. Sebab mengapa imunisasi BCG adalah wajib bagi bayi adalah untuk mencegah tuberkulosis (TB). Di Indonesia, imunisasi BCG biasanya dilakukan ketika bayi baru lahir, dan tidak lebih dari 3 bulan.

Ketika bayi berusia lebih dari 3 bulan, ujian tuberkulin perlu dilakukan sebelum memberi imunisasi. Cara melakukan ujian tuberkulin adalah dengan menyuntik protein kuman TB (antigen) pada lapisan kulit lengan atas. Sekiranya bayi terkena kuman TB, kulit akan bertindak balas terhadap antigen, dalam bentuk benjolan merah yang muncul di tempat suntikan.

Baca juga: Berapakah Umur Yang Perlu Diberi Bayi Imunisasi BCG?

Mencegah Tuberkulosis

Vaksin yang digunakan untuk imunisasi BCG dibuat dari bakteria tuberkulosis yang dilemahkan dan tidak akan menyebabkan tubuh bayi jatuh sakit dengan TB. Bakteria yang digunakan dalam vaksin adalah Mycobacterium bovine, yang merupakan sejenis bakteria yang sifatnya paling mirip dengan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis pada manusia. Pemberian vaksin BCG akan merangsang sistem imun untuk menghasilkan sel yang dapat melindungi tubuh dari bakteria tuberkulosis.

Itulah sebabnya imunisasi BCG sangat berkesan untuk mencegah tuberkulosis, termasuk jenis yang paling berbahaya, iaitu meningitis TB pada kanak-kanak. Harap maklum bahawa tuberkulosis tidak hanya berisiko menyebabkan jangkitan paru-paru, tetapi juga dapat menyerang bahagian tubuh lain seperti sendi, tulang, lapisan otak, dan ginjal. Penyakit ini sangat berbahaya dan mudah merebak melalui percikan air liur, seperti ketika bersin atau batuk, yang disedut oleh orang lain secara tidak sengaja.

Walaupun menyebar dengan cara yang sama seperti selesema dan selesema, tuberkulosis biasanya memerlukan masa kontak yang lebih lama sebelum menyebar ke orang lain. Oleh itu, ahli keluarga yang tinggal di rumah yang sama dengan penghidap TB mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti. Oleh itu, agar si kecil anda mengelakkan risiko TB, jangan terlepas imunisasi BCG, OK? Anda boleh mengemukakan lebih banyak soalan mengenai imunisasi ini kepada doktor di masa lalu berbual . Sekiranya anda ingin memberi imunisasi BCG kepada anak anda, anda boleh membuat janji temu dengan pakar pediatrik anda di hospital utama ibu, jadi anda tidak perlu menunggu lama.

Baca juga: Berikut adalah petua untuk mengatasi bayi rewel setelah imunisasi BCG

Keadaan yang Membuat Kelewatan Imunisasi BCG

Harap maklum bahawa dos imunisasi BCG untuk bayi di bawah umur 1 tahun adalah 0.05 ml untuk bayi di bawah umur satu tahun. Biasanya, suntikan imunisasi BCG dilakukan di bahagian atas lengan dan bahagian lengan tidak boleh diberi imunisasi lain, sekurang-kurangnya tiga bulan kemudian.

Walaupun diklasifikasikan sebagai imunisasi wajib, terdapat beberapa syarat untuk bayi yang membuat imunisasi BCG harus ditunda, seperti:

  • Demam panas.

  • Jangkitan kulit.

  • HIV positif, dan belum mendapat rawatan.

  • Sedang menjalani rawatan untuk barah atau keadaan lain yang melemahkan daya ketahanan badan.

  • Diketahui mempunyai reaksi anafilaksis terhadap imunisasi BCG.

  • Telah terdedah atau tinggal di rumah dengan seseorang yang menghidap TB.

Baca juga: Masa Terbaik untuk Memberi Imunisasi BCG

Adakah Terdapat Kesan Sampingan Imunisasi BCG?

Setelah anak anda mendapat imunisasi BCG, tidak perlu panik jika lepuh muncul di tempat suntikan. Dalam beberapa kes, luka juga boleh menyakitkan dan lebam selama beberapa hari. Kemudian setelah 2-6 minggu, titik suntikan dapat diperbesar hingga hampir 1 cm, dan mengeras ketika cairan di permukaan mengering dan meninggalkan parut kecil.

Sebilangan orang mungkin mengalami parut yang lebih teruk, tetapi mereka biasanya sembuh setelah beberapa minggu. Di samping itu, BCG agak jarang menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk reaksi alahan anafilaksis. Namun, lebih baik tetap waspada untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku sekiranya timbul alahan. Untuk menjangkakan kesan sampingan yang berbahaya, imunisasi mesti dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan yang mengetahui cara menangani alahan dengan betul.

Rujukan:
Persatuan Pediatrik Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Jadual Imunisasi untuk Kanak-kanak berumur 0-18 tahun, Saranan dari Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI).
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Vaksin BCG Tuberculosis (TB).
NHS GOV UK. Diakses tahun 2020. TB, Vaksin BCG, dan Bayi Anda.