Jangkitan bakteria yang menyebabkan sakit tekak

, Jakarta - Apabila anda tidak minum air secukupnya, anda mungkin merasa tidak selesa di tekak anda. Perasaan ini boleh menyebabkan rasa gatal pada sakit yang menyebabkan kelainan pada tekak. Salah satu gangguan yang boleh berlaku adalah sakit tekak yang disebabkan oleh banyak perkara, seperti debu, pencemaran udara, kepada bakteria.

Apabila radang tekak berlaku, anda mungkin sukar menelan atau bercakap. Pada peringkat yang teruk, anda dapat mengalami perkembangan gangguan jika penyakit ini tidak segera diubati. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui segala-galanya mengenai radang tekak yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Ketahui mengenai Sakit Tenggorokan Kerana Bakteria

Tekak Sakit Boleh Disebabkan oleh Jangkitan Bakteria

Sakit tekak adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, yang membuat tekak sakit dan gatal. Penyakit ini hanya menyebabkan sedikit gangguan di kerongkong. Namun, jika tidak dirawat, radang tekak boleh menyebabkan komplikasi, seperti radang ginjal atau demam reumatik.

Walaupun radang tekak paling sering terjadi pada kanak-kanak, ada kemungkinan ia boleh terjadi pada usia berapa pun. Seseorang boleh dijangkiti penyakit ini ketika penghidap batuk atau bersin, sehingga bakteria terapung di udara dan menjangkiti orang lain ketika memasuki kerongkong.

Anda juga boleh mendapat radang tekak ketika menyentuh objek yang terdedah kepada bakteria, kemudian menyentuh mulut atau hidung anda. Selain itu, menggunakan peralatan minum atau makan bersama juga dapat menjadikan bakteria ini masuk ke dalam badan dan menyerang kerongkong. Juga penting untuk mengetahui beberapa bakteria yang boleh menyebabkan gangguan ini, termasuk:

  1. Bakteria Streptococcus

Bakteria yang menyebabkan sakit tekak adalah Streptococcus pertama dan paling kerap. Penyebaran bakteria ini sangat mudah, jadi penting untuk tetap bugar. Bakteria ini dapat dijumpai di beberapa bahagian tubuh, seperti permukaan kulit, luka terbuka, hingga cairan tubuh. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gangguan tersebut dapat berkembang menjadi jangkitan kulit, sinusitis, dan jangkitan telinga.

  1. Bakteria Corynebacterium diphtheriae

Jenis bakteria lain yang boleh menyebabkan sakit tekak adalah Corynebacterium diphtheriae. Asal bakteria ini adalah air, tumbuhan atau tumbuhan, dan makanan yang tidak dijaga kebersihannya. Oleh itu, adalah penting untuk selalu memberi perhatian kepada kebersihan makanan untuk menjaga kesihatan tubuh. Bakteria ini juga dapat tumbuh dengan cepat melalui saluran pernafasan.

Baca juga: Ketahui 3 Jangkitan yang Menyebabkan Sakit Tekak

Bagaimana cara mencegah?

Setakat ini tidak ada vaksin yang dapat membuat seseorang mengelakkan radang tekak sepenuhnya. Salah satu perkara yang paling berkesan adalah dengan mengelakkan penyebab jangkitan dengan mencuci tangan dengan tekun. Semasa membersihkan, lebih baik menggunakan sabun dan air, dan alternatif lain adalah pembersih tangan.

Oleh itu, jangan sekali-kali berkongsi minuman atau makanan dengan seseorang yang kelihatan seperti sakit tekak. Selain itu, anda juga dilarang berkongsi barang peribadi, seperti tuala. Pastikan juga mencuci pinggan dengan air sabun yang panas sehingga bakteria yang melekat padanya dapat mati semasa membersihkan.

Apabila anda mengalami sakit tekak, lebih baik apabila anda bersin atau batuk untuk menutupnya dengan tisu atau sapu tangan daripada menutupnya dengan tangan kosong. Selepas itu, pastikan sentiasa mencuci tangan setelah melakukan aktiviti. Dengan cara itu, sakit tekak akan lebih mudah dicegah.

Baca juga: Mudah Berjangkit, 5 Ini Menyebabkan Sakit Tekak

Anda juga boleh meminta doktor di dikaitkan dengan tekak strep yang disebabkan oleh bakteria. Ia sangat mudah, anda hanya perlu muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan setiap hari untuk mendapatkan akses kesihatan yang mudah!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sakit tekak.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Strep Throat.