Rawatan dan Pencegahan Hepatitis B

, Jakarta - Hepatitis B adalah jangkitan hati yang dapat menyebabkan parut hati, termasuk kegagalan hati terhadap barah. Ini menyebar ketika orang bersentuhan dengan darah, luka terbuka, atau cairan tubuh seseorang yang memiliki virus hepatitis B.

Walaupun begitu, kemungkinan dijangkiti virus ini lagi sangat kecil. Sistem kekebalan tubuh akan melawan dalam beberapa bulan, jadi anda kebal terhadap penyakit ini seumur hidup. Doktor akan mengetahui bahawa anda telah pulih ketika ujian darah tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan aktif. Walau bagaimanapun, sistem kekebalan tubuh seseorang tidak dapat menyingkirkan jangkitan.

Sekiranya anda memilikinya selama lebih dari enam bulan, anda akan dipanggil "pembawa", walaupun anda tidak mempunyai gejala. Ini bermakna anda boleh menyebarkan penyakit ini kepada orang lain melalui:

 1. Seks yang tidak dilindungi

 2. Terdapat luka terbuka yang bersentuhan dengan darah yang dijangkiti

 3. Berkongsi jarum atau picagari

Sekiranya anda "pembawa" atau sedang dijangkiti hepatitis B, maka jangan menderma darah, plasma, organ, tisu, atau sperma. Beritahu sesiapa, orang terdekat anda, bahawa anda dijangkiti hepatitis B.

Rawatan Hepatitis B

Sekiranya anda menghidap hepatitis B, segera hubungi doktor anda. Biasanya, doktor anda akan memberi anda vaksin dan suntikan imunoglobulin hepatitis B. Protein ini meningkatkan sistem imun anda yang membantunya melawan jangkitan.

Sekiranya badan anda sakit, doktor mungkin meletakkan anda di tempat tidur untuk membantu mempercepat pemulihan. Sekiranya anda mengambil alkohol dan asetaminofen maka ini adalah masa yang tepat untuk berhenti meminumnya.

Apabila anda mengambil ubat lain sebelum lawatan ke doktor, ada baiknya anda berbincang dengan doktor anda untuk mengelakkan pengambilan ubat yang sebaliknya. Anda juga disarankan untuk makan makanan yang sihat untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda.

Hepatitis B dan Kehamilan

Sekiranya seorang ibu mengandung, kemungkinan besar dia akan menyebarkan virus itu kepada bayinya semasa dilahirkan. Sekiranya bayi terkena virus dan tidak dirawat, ia boleh mengalami masalah hati untuk jangka masa panjang. Semua bayi yang baru lahir kepada ibu yang dijangkiti harus menerima globulin imun hepatitis B dan vaksin untuk hepatitis semasa kelahiran diberikan pada tahun pertama kehidupan.

Bagaimana Ia Dicegah?

Untuk membantu mencegah jangkitan hepatitis B menyebar, ada beberapa tindakan yang dapat anda lakukan, seperti:

 1. Dapatkan vaksin (jika anda belum dijangkiti)

 2. Gunakan kondom setiap kali melakukan hubungan seks

 3. Pakai sarung tangan semasa anda hendak menyentuh sampah atau benda yang tidak bersih, seperti pembalut atau tampon

 4. Tutup semua luka terbuka

 5. Jangan berkongsi pisau cukur, berus gigi, alat penjagaan kuku, atau anting-anting tindik dengan sesiapa.

 6. Jangan berkongsi permen karet atau makanan yang dikunyah terlebih dahulu dengan bayi.

 7. Pastikan bahawa setiap jarum untuk ubat, tindik telinga, dan tatu atau alat untuk manikur dan pedikur disterilkan dengan betul

Semua bayi yang baru lahir mesti diberi vaksin. Orang dewasa juga memerlukannya terutama ketika anda melakukan aktiviti berisiko, termasuk:

 1. Bersentuhan dengan darah atau cecair badan yang dijangkiti rakan atau ahli keluarga

 2. Menggunakan jarum semasa mengambil ubat

 3. Melakukan hubungan seks dengan lebih daripada satu orang

 4. Pekerja penjagaan kesihatan

 5. Bekerja di pusat jagaan kanak-kanak, sekolah, atau penjara

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan dan pencegahan hepatitis B, serta penyebaran dan pencegahannya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

 • Berhati-hatilah dengan 5 Gejala Hepatitis B Yang Datang Secara Senyap
 • Inilah Hepatitis B
 • 6 Gaya Hidup Sihat untuk Penghidap Hepatitis B