Inilah Cara Mencegah Anemia Semasa Menstruasi

Jakarta - Anemia mempengaruhi sel darah merah dan hemoglobin, sejenis protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh organ tubuh. Penyebab anemia yang paling biasa adalah kekurangan zat besi, yang diperlukan oleh tubuh untuk membuat hemoglobin.

Terdapat banyak penyebab anemia, termasuk pendarahan berat semasa haid. Ya, memang benar bahawa anemia semasa haid sangat biasa. Ini berlaku kerana menorrhagia.

Bagaimana Menstruasi Menyebabkan Anemia?

Haid atau menorrhagia berat berlaku apabila anda kehilangan banyak darah dalam tempoh anda. Keadaan ini menyebabkan tubuh kehilangan lebih banyak sel darah merah daripada yang dapat dihasilkannya.

Baca juga: Pening semasa haid, perhatikan gejala anemia

Ini akan menyebabkan penurunan zat besi dalam badan yang menyukarkan badan untuk membuat hemoglobin yang diperlukan untuk membawa oksigen ke semua organ tubuh. Anda dapat mengenali gejala menorrhagia berikut.

 • Tukar pad setiap jam selama beberapa jam berturut-turut.
 • Harus menggunakan pembalut berganda untuk menyerap darah.
 • Menstruasi lebih dari 7 hari.
 • Tubuh lemah dan mudah letih semasa haid.
 • Tidak dapat berfungsi seperti biasa.

Walaupun begitu, anemia yang berlaku kerana haid berat boleh berlaku kerana banyak faktor. Ini termasuk diet dan keadaan perubatan keseluruhan. Anda dapat mengenali tahap rendah zat besi dan hemoglobin dalam darah melalui gejala berikut:

 • Badan letih dan lemah.
 • Susah bernafas.
 • Sakit kepala.
 • Kulit kelihatan pucat.

Baca juga: Inilah sebab mengapa wanita lebih mudah mengalami anemia kekurangan zat besi

Sekiranya keadaan ini mengganggu aktiviti anda, segeralah meminta doktor untuk mendapatkan rawatan melalui aplikasi tersebut . Anemia kerana haid berat tidak boleh diabaikan, kerana boleh mencetuskan keadaan yang lebih serius.

Mencegah Anemia semasa Menstruasi

Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah anemia kekurangan zat besi semasa haid adalah dengan memperbaiki diet anda. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 • Penggunaan Makanan yang Tinggi Zat Besi

Tingkatkan diet anda dengan makan makanan kaya zat besi. Sumber zat besi dapat dijumpai dalam daging merah, bayam, kacang, kerang, hati ayam, hingga kalkun dan quinoa.

 • Pengambilan Makanan yang Membantu Menyerap Besi dengan Baik

Vitamin C dapat membantu menyerap zat besi dengan betul. Oleh itu, selain mengambil makanan kaya zat besi, anda juga dapat memasukkan sumber makanan vitamin C ke dalam menu harian anda untuk membantu tubuh menyerap zat besi dengan lebih mudah. Sebilangan sumber makanan ini termasuk jambu biji, kiwi, brokoli, lemon, strawberi, dan jeruk.

 • Hadkan pengambilan Kafein

Kopi, teh, dan coklat serta minuman ringan mengandungi kafein, dan tentunya anda perlu mengehadkan pengambilan harian mereka. Sebabnya, kafein boleh menyukarkan badan untuk menyerap zat besi yang diperlukannya dari makanan yang anda makan. Sebaliknya, gantikan pengambilan kafein dengan air mineral untuk mengelakkan dehidrasi.

Baca juga: Anemia pada Wanita Hamil, Mesti Dirawat di Hospital?

 • Perhatikan Penggunaan Makanan Tambahan Kalsium

Anda perlu tahu bahawa kalsium boleh mengganggu kemampuan tubuh menyerap zat besi. Oleh itu, selalu tanyakan kepada doktor anda jika anda mengambil makanan tambahan kalsium agar keperluan zat besi anda tetap terpenuhi, sehingga anemia tidak berlaku, terutama ketika anda sedang haid.

Menstruasi dengan pendarahan berat atau menorrhagia memang boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi kerana sejumlah besar darah yang hilang dari badan. Walaupun begitu, keadaan ini dapat bertambah baik dengan rawatan, baik merawat penyebabnya atau melalui pengambilan makanan tambahan zat besi.Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Periode Anda Menyebabkan Anemia?
Promosi Kementerian Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Sihat untuk Mencegah Anemia semasa Menstruasi.