Makanan dan Minuman yang Baik untuk Dimakan Sebelum Tidur

, Jakarta - Tidur yang baik sangat penting untuk kesihatan keseluruhan. Tidur dapat mengembalikan tenaga yang telah habis sepanjang hari, malah dapat mencegah tekanan dan beberapa penyakit kronik. Melancarkan dari garis kesihatan, Tidur dapat menjaga otak sihat dan meningkatkan sistem imun.

Secara amnya, orang dewasa disarankan untuk tidur 7-9 jam setiap malam. Sekiranya akhir-akhir ini anda mengalami kesukaran untuk tidur nyenyak, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kualiti tidur anda. Salah satunya ialah makan makanan dan minuman yang sihat.

Baca juga: 5 Gangguan Tidur Ini Yang Perlu Anda Ketahui

Makanan dan Minuman yang Baik untuk Dimakan Sebelum Tidur

Makanan dan minuman di bawah boleh membuatkan anda tidur lebih nyenyak. Namun, itu tidak bermakna anda boleh makan makanan dan minuman ini sebelum tidur. Anda masih perlu berehat untuk makan satu hingga dua jam sebelum tidur. Sama sihat seperti makanan yang anda makan, anda masih tidak disarankan untuk segera tidur. Ini kerana makan sebelum tidur sebenarnya boleh membebankan pencernaan dan meningkatkan gula darah.

Berikut adalah makanan dan minuman sihat yang dapat mendorong tidur:

1. Badam

Badam adalah sejenis kacang pokok yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Badam mengandungi fosforus, riboflavin dan mangan yang dipercayai dapat mencegah penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes jenis 2. Lemak, serat, dan antioksidan tak jenuh yang terdapat dalam badam juga dapat menjaga pencernaan anda sihat dan melindungi sel dari peradangan.

Badam juga merupakan sumber hormon melatonin terbaik. Seperti diketahui, melatonin mampu mengatur jam dalaman dan memberi isyarat kepada badan untuk bersiap tidur. Tidak hairanlah, makanan jenis ini sangat berkesan untuk meningkatkan kualiti tidur.

2. Teh Camomile

Teh camomile adalah teh yang cukup popular. Teh ini terkenal dengan kandungan flavone. Flavones adalah kelas antioksidan yang mengurangkan keradangan yang mencetuskan penyakit kronik, seperti barah dan penyakit jantung. Bukan hanya itu, teh herba ini juga dapat meningkatkan sistem imun, mengurangkan kegelisahan dan kemurungan, dan meningkatkan kesihatan kulit.

Apigenin, sejenis antioksidan yang terkandung dalam teh chamomile, berfungsi dengan mengikat reseptor tertentu di otak yang dapat meningkatkan rasa mengantuk dan mengurangkan insomnia. Minum teh chamomile sebelum tidur semestinya patut dicuba jika anda ingin meningkatkan kualiti tidur anda.

Baca juga: Jangan menganggapnya ringan, gangguan tidur adalah bahaya kesihatan

3. Buah Kiwi

Kiwi adalah buah yang rendah kalori dan sangat berkhasiat. Satu buah boleh mengandungi 42 kalori dan sejumlah besar nutrien, seperti vitamin C, folat, kalium, dan pelbagai mineral lain. Makan buah kiwi dapat memberi manfaat kepada kesihatan pencernaan, mengurangkan keradangan dan menurunkan kolesterol. Kesan ini disebabkan oleh tingginya jumlah antioksidan serat dan karotenoid yang terdapat pada buah kiwi. Serotonin dan antioksidan dalam kiwi mampu meningkatkan kualiti tidur anda.

4. Ikan Berlemak

Ikan berlemak, seperti salmon, tuna, trout, dan makarel adalah sumber vitamin D. Sebagai tambahan kepada vitamin D, ikan berlemak kaya akan asid lemak omega-3 yang sihat, terutama asam lemak eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA). EPA dan DPA diketahui dapat mengurangkan keradangan. Sebagai tambahan, asid lemak omega-3 dapat melindungi dari penyakit jantung dan meningkatkan kesihatan otak.

Gabungan asid lemak omega-3 dan vitamin D pada ikan berlemak juga berpotensi untuk meningkatkan kualiti tidur. Kerana, kedua-dua bahan ini terbukti dapat meningkatkan pengeluaran serotonin.

5. Walnut

Walnut menyediakan lebih daripada 19 vitamin dan mineral. Sebilangannya adalah magnesium, fosforus, mangan, dan tembaga. Walnut juga merupakan sejenis kacang yang mengandungi asid lemak omega-3 dan asid linoleat dan merupakan sumber melatonin yang baik. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, asid lemak omega 3 dan melatonin dapat meningkatkan kualiti tidur.

Baca juga: Kesukaran Tidur, Cuba Atasi dengan 7 Cara Ini

Itulah beberapa makanan yang boleh membuatkan anda tidur nyenyak. Sekiranya anda masih menghadapi masalah tidur, lebih baik bercakap dengan doktor melalui aplikasinya untuk mengetahui punca dan cara memperbaikinya. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 9 Makanan dan Minuman Terbaik untuk Diminum Sebelum Tidur.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Membantu atau Memudaratkan Tidur Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found