Haiwan Berbulu Boleh Berpeluh, Inilah Faktanya

, Jakarta - Mungkin anda adalah salah satu orang yang bertanya, bolehkah haiwan berbulu berpeluh? Sekiranya demikian, bagaimana dengan peluh pada haiwan? Dengan semua bulu yang melekat pada haiwan, agak sukar untuk membezakan tanda yang sama seperti ketika manusia berpeluh.

Sebenarnya, haiwan berbulu seperti kucing dan anjing juga berpeluh. Cuma cara berpeluh tidak sama dengan manusia. Maklumat lebih lanjut mengenai haiwan berbulu yang dapat berpeluh boleh dibaca di sini!

Bagaimana Haiwan Berbulu Berfungsi Sehingga Mereka Tidak Berpeluh Banyak

Tubuh manusia dilengkapi dengan banyak kelenjar peluh di sepanjang permukaan kulit, yang membolehkan anda berpeluh dan melepaskan haba dari badan. Haiwan berbulu juga mempunyai kelenjar peluh, tetapi tidak banyak manusia. Kelenjar peluh pada haiwan berbulu kebanyakannya terletak di alas kaki. Kerana badan mereka ditutup dengan bulu tebal, mereka mempunyai cara yang berbeza untuk mengatur suhu badan.

Baca juga: Berapa kerapkah kucing mesti minum air?

Contohnya, anjing yang sering terengah-engah, ternyata ini adalah salah satu cara untuk menyejukkan gigi taring mereka. Seekor anjing yang berdehit tidak hanya letih, tetapi dalam usaha melepaskan kelembapan dari paru-paru, dan mulut bertindak sebagai sejenis penyejat penyejat. Mekanisme lain yang membantu penyejukan adalah pelebaran saluran darah di wajah dan telinga, yang mengalihkan haba dengan menyebabkan darah mengalir lebih dekat ke permukaan kulit.

Begitu juga dengan kucing. Seiring dengan kemampuan melepaskan haba melalui kelenjar peluh, peraturan suhu badan utama kucing adalah naluri untuk mencari tempat teduh dan berehat. Dengan mengelakkan aktiviti yang berlebihan pada waktu panas dan berehat di tempat yang sejuk, kucing dapat mengelakkan terlalu panas dan berpeluh.

Baca juga: Kucing Haiwan Beracun, Inilah Cara Mengatasinya

Cara lain yang dilakukan kucing untuk mengekalkan suhu badannya adalah menjaga kebersihan diri dengan menjilat bulu mereka yang juga bertindak sebagai bentuk penyejukan menguap . Walaupun kucing mungkin menggunakan kaedah terengah-engah sebagai cara mengatur suhu badan, itu juga dapat menjadi tanda bahawa haiwan kesayangan anda akan mengalami tekanan panas atau panas terik.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai keadaan kesihatan haiwan kesayangan anda, tanyakan kepada doktor haiwan anda melalui . Doktor haiwan terbaik di bidangnya akan memberi anda nasihat terbaik.

Sama seperti pada manusia, kadang-kadang gangguan tertentu boleh menyebabkan sistem pengatur suhu badan pada haiwan tidak berfungsi dengan baik. Oleh itu, kaedah terbaik untuk mengelakkan kecemasan haiwan peliharaan yang berkaitan dengan panas adalah dengan proaktif. Ketahui tanda-tanda hipertermia pada haiwan kesayangan berikut:

1. Kelesuan

2. Gusi merah terang atau merah jambu.

3. Kekeliruan.

4. Terengah-engah daripada biasa.

5. Jatuh lemas.

6. Kejang.

Semasa hari panas, simpan haiwan kesayangan anda di dalam bilik yang sejuk. Sentiasa tinggalkan air minum yang bersih di tempat-tempat di mana haiwan aktif, dan bawa banyak air tambahan semasa melakukan perjalanan dengan kereta atau berjalan kaki.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

Anjing sering gemar bermain dengan botol semburan yang diisi dengan air sejuk dan suka bermain-main melalui penyiram halaman belakang. Ingatlah untuk memberi perhatian khusus kepada haiwan peliharaan yang lebih terdedah kepada serangan panas, seperti kucing Parsi, haiwan yang lebih tua, haiwan yang berlebihan berat badan, anak kucing / anak anjing, dan juga haiwan peliharaan yang kesihatannya terganggu.

Rujukan:
Gandum di Hospital Haiwan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Haiwan Peluh? Bagaimana Kucing Dan Anjing Tetap Sejuk.
Pencari.com. Diakses pada tahun 2021. Hippos, Horses Sweat ... dan Lebih Banyak Rahsia Berbau.