Apakah Kesan Menonton Filem Kartun untuk Psikologi Kanak-kanak?

, Jakarta - Filem kartun adalah salah satu genre filem yang sering menghiasi layar dan menjadi salah satu rancangan kegemaran keluarga, terutama bagi mereka yang masih mempunyai anak pada usia yang memerlukan pengawasan ibu bapa ketika menonton program televisyen. Bukan hanya kanak-kanak yang suka kartun, kadang-kadang orang dewasa juga suka kartun. Kerana, beberapa rancangan kartun sebenarnya boleh menjadi hiburan untuk semua orang.

Baca juga: Inilah kesan psikologi kanak-kanak yang selalu dijanjikan hadiah

Ibu perlu bijak memilih rancangan kartun untuk anak-anak mereka. Harus diingat bahawa beberapa kesan yang akan timbul sekiranya ibu sering membiarkan anak mereka menonton kartun. Jangan lupa tinggal bersama anak-anak anda sehingga mereka dapat menyerap setiap perkara baik yang ditunjukkan dalam setiap kartun. Terdapat beberapa kesan yang akan berlaku sekiranya kanak-kanak terlalu kerap menonton kartun. Tidak selalu memberi kesan negatif, kadangkala kartun juga memberi kesan positif kepada kehidupan anak-anak.

Kesan Buruk Filem Kartun untuk Psikologi Kanak-kanak

  • Menjadikan Anak-anak Terlalu Berimaginasi

Menonton kartun untuk kanak-kanak tentu memerlukan pengawasan ibu bapa. Banyak perkara berlaku di luar dunia nyata ketika menonton kartun, jadi kesan buruk terhadap kanak-kanak akan sukar untuk membezakan antara dunia nyata dan dunia kartun. Ibu bapa perlu menjelaskan apa yang hanya berlaku dalam kartun dan dunia nyata, kerana dikhuatiri anak-anak akan menganggap perkara yang berlaku dalam kartun adalah perkara konkrit. Keadaan ini kadangkala membuat kanak-kanak menyatakan apa yang berlaku di dunia kartun dan dunia nyata dalam bentuk tingkah laku atau pemandangan yang dipamerkan dalam kartun.

  • Menganggu Penglihatan Anak

Umur kanak-kanak masih terdedah kepada pelbagai masalah imun, salah satunya adalah masalah penglihatan. Sekiranya kanak-kanak terus menonton kartun, baik melalui televisyen atau alat, dikhuatiri penglihatan kanak-kanak akan terganggu.

  • Menunjukkan Adegan Keganasan

Tidak sedikit kartun menunjukkan adegan ganas seperti memukul atau menendang. Keadaan ini dapat membuat kanak-kanak berfikir bahawa keganasan adalah sesuatu yang lucu, kerana sering ditunjukkan dalam kartun.

Kesan Positif Filem Kartun untuk Psikologi Kanak-kanak

Bukan hanya kesan negatif, ada banyak perkara positif yang dapat diambil dari menonton kartun.

  • Berkomunikasi Media Pembelajaran untuk Kanak-kanak

Dengan menonton kartun, sudah tentu ini akan menjadi salah satu hiburan untuk kanak-kanak. Tidak hanya menghiburkan, ketika menonton kartun, anak-anak juga dapat belajar berkomunikasi dengan ibu bapa mereka. Ibu, tentu saja, juga dapat memperkenalkan gambar-gambar menarik dalam kartun.

  • Pelajari Nilai Positif dari Filem

Tidak sedikit kartun yang mengajar nasihat atau saling membantu. Oleh itu para ibu wajib bijak memilih kartun, agar anak-anak dapat mengambil perkara positif yang ditunjukkan dalam rancangan kartun.

  • Belajar bahasa

Ibu juga boleh mula memperkenalkan bahasa lain selain bahasa sehari-hari yang digunakan di rumah, misalnya bahasa Inggeris. Banyak kartun menggunakan bahasa Inggeris dengan kesan positif, tidak ada salahnya mengajak kanak-kanak menonton kartun dalam bahasa lain sehingga kanak-kanak mempunyai kemahiran lain.

Baca juga: Kesan Keluarga Tidak Bercanggah Terhadap Psikologi Kanak-kanak

Tidak ada salahnya berbincang dengan doktor mengenai hobi anak anda menonton televisyen. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan atau psikologi anak anda setelah menonton kartun, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk mendapatkan jawapan mengenai keluhan ibu. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!