Ini adalah 5 penyakit yang mudah menyerang kulit

, Jakarta - Kulit adalah bahagian terluar tubuh yang berfungsi sebagai pelindung sehingga rentan terhadap berbagai jenis penyakit. Penyakit kulit umumnya timbul kerana terdedah kepada kuman, bakteria, virus, dan banyak faktor lain. Keadaan ini boleh mempengaruhi orang dewasa dan kanak-kanak.

Penyakit kulit boleh merebak melalui udara, persekitaran, suhu, atau bahkan kontak dengan orang yang dijangkiti. Agar anda lebih waspada, ketahui jenis penyakit yang mudah menyerang kulit berikut:

  1. Hubungi Dermatitis

Dermatitis kontak atau kerengsaan kulit berlaku apabila kulit mengalami reaksi alergi kerana bersentuhan langsung dengan alergen. Proses ini memicu kulit untuk melepaskan bahan kimia yang menyebabkan kegatalan dan kerengsaan. Dermatitis kontak bukanlah penyakit berbahaya, tetapi keadaan ini boleh mengganggu aktiviti harian. Penyakit ini juga bukan penyakit kulit berjangkit. Sebabnya boleh berbeza bagi setiap orang. Biasanya alergen yang mencetuskan keadaan ini adalah perhiasan (emas, nikel, dll.), Pewangi, kosmetik, sarung tangan lateks, deterjen, dan tumbuhan beracun.

Baca juga: Elakkan Dermatitis Kontak Melalui 4 Petua Mudah Ini

  1. Herpes

Herpes boleh menular melalui hubungan seksual atau menyebar melalui udara. Tanda-tanda herpes dalam bentuk lepuh kulit disertai ruam merah dan cecair di dalamnya. Virus yang menyebabkan herpes boleh bertahan seumur hidup di dalam badan. Dari banyak jenis virus herpes, herpes simplex dan herpes zoster adalah dua penyakit yang paling biasa.

Jangkitan herpes pada kulit muka atau mulut dikenali sebagai herpes oral atau luka sejuk. Manakala jangkitan yang berlaku di sekitar alat kelamin atau rektum dikenali sebagai herpes genital. Pelbagai ubat herpes semula jadi dan juga dari doktor dapat membantu melegakan gejala, bahkan memendekkan masa mereka muncul.

  1. Cacar air

Cacar air adalah penyakit kulit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus Varicella zoster . Umumnya, cacar air menyerang kanak-kanak berumur kurang dari sepuluh tahun, tetapi ada kemungkinan orang dewasa mendapat penyakit ini. Cacar dicirikan oleh bintik-bintik merah yang kemudian berubah menjadi elastik berisi air. Sekiranya lepuh pecah, air di dalamnya boleh merebak ke bahagian lain badan dan menyebarkan cacar air kepada orang lain.

Dalam masa 7-14 hari, cacar akan mengering, menjadi kudis, dan mengelupas. Virus cacar air dapat disebarkan dengan menyentuh kulit, air liur, atau lendir penderitanya. percikan air liur ( titisan ) yang dilepaskan oleh penghidap juga dapat menyebarkan cacar kepada orang-orang di sekitarnya.

Baca juga: Cacar air adalah penyakit sekali seumur hidup, betul-betul?

  1. Kudis

Kudis atau kudis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan tungau Sarcoptes scabiei . Tungau ini biasanya bersembunyi di sprei, langsir, bantal, atau pakaian orang yang dijangkiti. Penularan kudis bermula apabila tungau memasuki lapisan kulit dan masuk ke lapisan kulit epidermis untuk bertelur. Ini menyebabkan ruam gatal di antara jari, sekitar pinggang atau butang perut, lutut, atau punggung. Seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah, pengguna steroid, atau menjalani kemoterapi terdedah kepada kudis.

  1. Kurap

Kurap disebabkan oleh jangkitan kulat yang bertahan pada kulit. Kulat ini hidup pada keratin yang merupakan bahan asas lapisan tisu kulit manusia, rambut, dan kuku. Penyebaran spora kulat dapat melalui hubungan langsung dengan manusia, haiwan, benda, atau tanah. Kurap rentan terjadi pada anak-anak, orang tua, dan orang-orang dengan obesitas, diabetes tipe 1, aterosklerosis, dan HIV / AIDS.

Baca juga: 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan

Sekiranya anda mengalami salah satu penyakit kulit di atas, anda harus segera mengatasinya agar tidak menjadi lebih teruk. Anda boleh menggunakan ciri Inter-Apothecary dalam aplikasi untuk membeli ubat yang akan dihantar terus ke tempat anda. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!