4 Petua Latihan Nap untuk Anak Kecil Anda

, Jakarta - Ibu biasanya sukar memberitahu anak-anak mereka untuk tidur siang. Kanak-kanak lebih suka bermain daripada perlu tidur siang. Mereka berpendapat bahawa tidur siang boleh mengganggu masa bermain dengan rakan mereka. Sebenarnya, kanak-kanak memerlukan hampir 10-13 jam tidur setiap hari.

Makan dan tidur adalah dua keperluan yang mesti dipenuhi oleh anak-anak. Tidur yang cukup dan nyenyak dapat membantu proses pertumbuhan dan perkembangan anak berjalan dengan baik dan dapat merangsang hormon pertumbuhan (HGH) yang berfungsi untuk pertumbuhan tinggi badan. Tidur yang mencukupi juga dapat melindungi anak-anak dari risiko kegemukan atau kegemukan akibat tekanan.

Di samping itu, sistem kekebalan tubuh anak menghasilkan protein sitokin yang berfungsi untuk mengatasi tekanan, jangkitan, dan penyakit semasa anak sedang tidur. Anak yang jarang tidur akan lebih mudah diserang penyakit daripada anak yang selalu tidur. Selain itu, tidur siang dapat meningkatkan kemampuan belajar anak.

Lalu, bagaimana membuat anak-anak tidur siang? Caranya adalah dengan latihan tidur siang atau latihan tidur siang. Berikut adalah petua untuk latihan tidur siang pada kanak-kanak:

  1. Tidur selepas Makan Siang

Satu daripada latihan tidur siang Sebaiknya ibu bapa membawa anak-anak mereka untuk tidur sebentar selepas makan tengah hari. Biasanya rasa mengantuk akan datang setelah makan. Ini boleh menjadi peluang bagi anak untuk tidur siang. Pastikan bilik sentiasa sejuk dan matikan lampu agar terasa seperti malam.

  1. Tetapkan Jadual Tidur

Latihan tidur Adalah disyorkan bahawa ibu bapa harus menetapkan jadual tidur siang yang sama setiap hari. Penjadualan dan ketekalan untuk jadual tidur siang adalah perkara pertama yang harus dilakukan jika anda mahu anak anda cukup tidur. Tetapkan jadual waktu tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.

Dengan peraturan ini, tubuh anak ibu menjadi lebih ringan kerana hormon kortisol dalam badan dilepaskan secara berkala. Hormon ini boleh memberi kesan kepada aktiviti yang dilakukan selepas itu kerana dia menjadi lebih teruja. Tidur siang juga tidak boleh terlalu lama kerana anak akan sukar tidur pada waktu malam, hanya 1 jam-1.5 jam. Jadikan ia sebagai kebiasaan.

  1. Biarkan dia tahu bahawa dia boleh meneruskan selepas tidur siang

Latihan tidur yang lain adalah dengan memberitahu anak-anak bahawa dia boleh terus bermain atau apa sahaja yang dilakukannya setelah tidur siang. Beri pemahaman bahawa tidur siang adalah penting baginya hari ini dan masa depan.

Sekiranya anak masih tidak mahu tidur siang, jangan memaksanya. Beri dia pemahaman lagi dan tinggalkan dia dengan beberapa perkara kecil yang perlu dilakukan di dalam bilik supaya dia dapat menjimatkan tenaga dan berehat sebentar.

  1. Latih Anak untuk Tidur Sendiri

Petua untuk membuat kanak-kanak tidur siang atau latihan tidur siang Yang lain ialah ibu bapa melatih anak-anak mereka tidur sendirian. Memaksa anak tidur sendiri akan sukar kerana dia pasti akan melakukan perkara lain. Ibu bapa mesti melatih anak-anak mereka tidur tanpa paksaan.

Caranya adalah ketika anak merasa mengantuk, menemani anak itu ke tempat tidurnya dan menemaninya sehingga dia tertidur. Lakukan perkara yang biasanya membuatnya tertidur, seperti membaca buku atau menyanyikan lagu.

Itulah 4 petua untuk melakukan latihan tidur siang untuk anak kecil anda. Sekiranya anda memerlukan nasihat keibubapaan , memberi perkhidmatan Berbual atau Suara / Panggilan video dengan doktor. Cara melakukannya dengan muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Tidur, Perlu atau Tidak?
  • Mengapa Anak Kecil Anda Perlu Tidur?
  • Susah tidur siang, pujuk si kecil dengan cara ini