Orang Muda Boleh Mengalami Penyakit Jantung, Inilah Penjelasannya

Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Rangkaian Kesihatan Western Connecticut Dikatakan bahawa penyakit jantung lebih kerap terjadi pada usia. Namun, orang muda juga dapat mengalami penyakit jantung ketika mereka tidak menggunakan gaya hidup yang sihat, terutama kegemukan.

Gejala penyakit jantung berbeza-beza bergantung pada jenis keadaan yang dialami. Namun, secara umum, penyakit jantung dicirikan oleh gejala seperti sakit dada, sesak nafas, batuk, mual, muntah, perubahan irama jantung, keletihan, tangan dan kaki yang sejuk, dan sakit di bahagian atas badan. Baca lebih lanjut mengenai penyakit jantung di bawah!

Gaya Hidup yang Sangat Berpengaruh

Wanita sering mengalami simptom yang sedikit berbeza daripada biasa. Kadang-kadang, anda mungkin tidak merasakan tekanan dada sama sekali, dan sebaliknya, anda akan merasa sesak nafas, tekanan di punggung atas, atau sakit perut atas.

Gejala lain yang berbeza adalah keletihan berlebihan, keringat sejuk, pening, mual, muntah, dan kadang-kadang pingsan. Tanda tidak biasa inilah yang membuat seseorang berfikir bahawa sakit itu bukan masalah jantung, hanya masalah pencernaan atau selesema biasa. Dan apabila ia ditemui terlambat, ia menjadi lebih sukar untuk dikendalikan.

Baca juga: Kenali Perbezaan Serangan Jantung pada Lelaki dan Wanita

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, gaya hidup sangat mempengaruhi risiko seseorang terkena penyakit jantung, terutama pada usia muda. Berikut adalah beberapa sebab mengapa orang muda boleh menderita penyakit jantung.

  1. Tabiat merokok

Orang yang kerap merokok atau terdedah kepada asap rokok lebih berisiko terkena penyakit jantung. Sebabnya adalah kerana merokok boleh merosakkan lapisan arteri, menebalkan dinding arteri, dan menyebabkan penumpukan lemak dan plak yang menyekat aliran darah di sepanjang arteri. Akibatnya, bekalan oksigen dan nutrien ke jantung menjadi tersekat dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

  1. Obesiti

berat badan berlebihan (berat badan berlebihan dan kegemukan) dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Obesiti mencetuskan jantung untuk bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Peningkatan aliran darah boleh menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi) yang merupakan penyebab utama penyakit jantung.

  1. Sejarah keluarga

Kajian mengatakan sejarah keluarga meningkatkan risiko penyakit jantung. Sebaiknya anda berbincang dengan doktor anda sekiranya ada ahli keluarga yang menghidap penyakit jantung untuk mengetahui langkah pencegahan yang sesuai.

  1. Terjejas oleh Penyakit Autoimun

Sebagai contoh, penyakit Kawasaki boleh mencetuskan radang saluran darah, termasuk jantung. Keradangan ini dapat mencetuskan gangguan otot jantung dalam menjalankan fungsinya untuk mengepam darah (kegagalan jantung).

Mencegah Penyakit Jantung pada Usia Muda

Salah satu petua untuk mencegah penyakit jantung pada usia muda adalah dengan menerapkan slogan SIHAT yang dianjurkan oleh Yayasan Jantung Indonesia, termasuk:

  • S untuk pemakanan seimbang. Anda digalakkan untuk memperbanyak penggunaan makanan berkhasiat seimbang, terutama sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • E untuk menghilangkan rokok kerana tabiat merokok dan terdedah kepada asap rokok boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.
  • H untuk mengelakkan dan mengatasi tekanan dengan sikap positif. Anda dapat mengatasi tekanan yang anda alami dengan aktiviti positif dan menyeronokkan. Contohnya, dengan bersenam (seperti berenang, berjoging, dan yoga), melancong, mendengar lagu, dan sebagainya.
  • A untuk memantau dan merawat tekanan darah tinggi. Anda boleh melakukan pemeriksaan tekanan darah secara berkala untuk memantau tekanan darah.
  • T untuk senaman biasa. Lakukan sukan yang anda suka, seperti berjoging, berjalan kaki, berenang, yoga dan lain-lain, sekurang-kurangnya 20-30 minit sehari.

Baca juga: Mercun Tahun Baru Boleh Mencetuskan Sakit Jantung, Inilah Faktanya

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit jantung atau masalah kesihatan lain, tanya di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Rangkaian Kesihatan Western Connecticut. Diakses pada tahun 2020. Fikirkan Anda Terlalu Muda kerana Masalah Jantung? Fikir semula
Pusat Latihan ACLS. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Jantung pada Orang Muda ..