Harus Tahu, 5 Fakta Penting Mengenai Adenoiditis

, Jakarta - Rentan menyerang anak-anak, adenoiditis adalah keradangan dan jangkitan yang terjadi pada adenoid, yang merupakan kumpulan otot limfa yang membesar. Ia terletak di antara belakang hidung dan tekak. Seperti amandel, adenoid bertindak sebagai penapis yang menghalang kuman memasuki badan melalui hidung dan mulut.

Adenoid hanya dapat dilihat dengan alat khas. Adenoid menyusut seiring bertambahnya usia. Apabila anda sudah remaja, biasanya adenoid akan hilang. Oleh kerana tugas adenoid adalah memerangi bakteria, kadang-kadang mereka dapat menjadi kewalahan dan terinfeksi, mengakibatkan keradangan yang kemudian disebut sebagai adenoiditis.

Baca juga: Kenali 7 Gejala Adenoiditis pada Orang Dewasa

Apakah beberapa fakta mengenai penyakit ini yang perlu anda ketahui? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Gejala Berkaitan dengan Telinga, Hidung, dan Tekak

Gejala adenoiditis adalah sakit tekak, hidung berair, kelenjar bengkak di leher, sakit di telinga, dan masalah pernafasan seperti bernafas melalui mulut, bercakap melalui saluran udara, berdengkur, atau masalah pernafasan sementara ketika tidur.

2. Boleh disebabkan oleh bakteria atau virus

Apabila anda mengalami sakit tekak, kadang-kadang amandel atau amandel di mulut boleh dijangkiti. Adenoid yang terletak lebih tinggi di mulut, di belakang hidung dan atap mulut, juga boleh dijangkiti. Bakteria yang boleh menyebabkan adenoiditis disebut Streptokokus . Walau bagaimanapun, adenoiditis juga dapat disebabkan oleh beberapa jenis virus, termasuk virus Epstein-Barr, adenovirus, dan rhinovirus.

3. Diagnosis dengan Siri Ujian

Untuk mendiagnosis adenoiditis, doktor biasanya akan melakukan beberapa prosedur, seperti:

  • Pemeriksaan tekak.
  • Ujian darah.
  • Sinar-X.
  • Ujian dari pakar otolaryngologi untuk melakukan ujian fizikal untuk mengetahui di mana jangkitannya.

Baca juga : Hati-hati, Ini adalah 5 Komplikasi Adenoiditis

4. Boleh Dirawat dengan Antibiotik, hingga Prosedur Pembedahan

Sebilangan besar kes adenoiditis dapat dirawat dengan antibiotik. Namun, jika jangkitan terlalu kerap, atau jika antibiotik tidak berfungsi, atau jika anak mengalami masalah pernafasan, prosedur pembedahan yang disebut adenoidektomi mungkin disarankan untuk menghilangkan adenoid. Biasanya, disarankan untuk beroperasi pada amandel pada masa yang sama. Semasa prosedur, anestesia umum akan diberikan dan adenoid (dan amandel) akan dikeluarkan melalui mulut tanpa tambahan sayatan.

Selepas adenoidektomi, penderita biasanya mengalami demam rendah dan sakit tekak, yang boleh menyebabkan pernafasan melalui mulut. Selain itu, kudis putih biasanya akan muncul di dekat kawasan yang dirawat. Sebilangan besar akan terkelupas secara automatik selepas 10 hari beroperasi. Sangat penting untuk tidak mengasingkannya sendiri. Biasanya akan terdapat sedikit darah di hidung atau mulut.

5. Proses Penyembuhan Mesti Dibantu Dengan Rawatan di Rumah

Selain menjalani rawatan dari doktor, pengidap adenoiditis perlu menggunakan beberapa ubat rumah supaya mereka dapat pulih lebih cepat. Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau rawatan di rumah yang boleh digunakan untuk merawat adenoiditis? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Makan makanan yang sihat.
  • Minum banyak cecair.
  • Cukup tidur.
  • Lakukan perkara-perkara kebersihan.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Adenoiditis

Itulah sedikit penjelasan mengenai adenoiditis dan fakta penting mengenainya yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!