Puasa Menurunkan Kolesterol, Bagaimana Anda Boleh?

Jakarta - Tahap kolesterol tinggi dapat menyebabkan aterosklerosis, yang merupakan keadaan penyempitan dan penebalan arteri akibat penumpukan plak di dinding arteri. Akibatnya, plak dapat menyekat aliran darah sebahagian atau sepenuhnya dan menyebabkan penyakit jantung koronari.

(Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit )

Cara umum yang dilakukan seseorang untuk mengekalkan kolesterol adalah menjaga diet, menghindari makanan yang memicu peningkatan kolesterol, bersenam secara teratur, untuk menguruskan tekanan yang dialami. Tetapi, tahukah anda bahawa puasa sebenarnya dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam badan?

Menurunkan Kolesterol dengan Puasa

Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa puasa bermanfaat untuk menurunkan kolesterol. Salah satunya adalah kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Gunaan Amerika 2007. Kajian ini dilakukan untuk menilai kesan puasa Ramadan terhadap profil lipid plasma dan glukosa serum pada sebilangan pelajar universiti. Hasilnya, kajian mendapati puasa Ramadan terbukti dapat menurunkan kolesterol jahat ( lipoprotein berketumpatan rendah / LDL) dan meningkatkan kolesterol baik ( lipoprotein berketumpatan tinggi / HDL) dalam badan.

(Baca juga: Manfaat Berpuasa untuk Orang dengan Kolesterol Tinggi )

Beberapa makanan seperti makanan goreng, makanan segera, makanan berlemak, dan makanan lain yang mencetuskan peningkatan kolesterol badan cenderung bebas untuk dimakan, bila-bila masa dan di mana sahaja. Tetapi ketika berpuasa tiba, kebiasaan ini cenderung menurun seiring perubahan pola makan. Anda akan digalakkan untuk membatasi pengambilan makanan tertentu dan menjaga diet agar keadaan badan tetap sihat semasa berpuasa.

Perubahan tabiat ini akan memberi kesan yang baik pada kadar kolesterol, gula darah, dan profil lemak darah di dalam badan. Keadaan yang lebih baik ini akhirnya dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari kerana kadar kolesterol jahat dalam badan menurun.

Mencegah Peningkatan Tahap Kolesterol Semasa Berpuasa

Menurunkan kadar kolesterol semasa berpuasa tentunya tidak mudah. Kerana, keadaan ini berlaku hanya jika anda menetapkan diet yang baik semasa berpuasa. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mencegah peningkatan kadar kolesterol jahat dalam badan:

  • Menjaga bahagian makanan pada waktu subuh dan iftar.
  • Hadkan pengambilan makanan goreng pada waktu suhoor dan iftar. Sebab, minyak masak mengandung zat yang berpotensi meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh. Hadkan juga pengambilan makanan berkolesterol tinggi seperti makanan berlemak, santan, dan jeroan.
  • Perbanyakkan pengambilan makanan yang dapat mengawal kadar kolesterol semasa sahur dan iftar, seperti ikan, kacang, oatmeal, buah-buahan dan sayur-sayuran (seperti bayam, tomato, keledek, dan terung).
  • Bersenam secara berkala semasa berpuasa. Bersenam ketika berpuasa boleh dilakukan 1 jam sebelum berbuka puasa atau selepas solat tarawih. Sukan yang boleh dilakukan termasuk berjalan kaki, berbasikal, dan yoga.

(Baca juga: Menjelang puasa, ingatlah sukan ini ketika Ramadan tiba )

Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan semasa berpuasa, anda harus segera berjumpa doktor. Berita baiknya, sekarang anda boleh berbincang dengan doktor tanpa perlu keluar rumah. Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Google Play, maka anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja berbual, dan Panggilan Suara / Video. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang untuk mendapatkan nasihat doktor yang dipercayai.