Bukan Hanya Kulit, Waspadalah terhadap 10 Komplikasi Psoriasis untuk Tubuh

, Jakarta - Psoriasis adalah salah satu jenis penyakit kulit yang tidak boleh dipandang rendah. Penyakit ini dicirikan oleh kemunculan tompok merah, bersisik dan gatal di lutut, siku, batang, atau kulit kepala. Mengapa ia tidak boleh diabaikan? Kerana, psoriasis boleh menjadi kronik dan tidak dapat disembuhkan.

Gejala mungkin muncul selama beberapa minggu atau bulan, kemudian reda untuk sementara waktu atau hilang. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, psoriasis boleh menyebabkan komplikasi serius.

Baca juga: Adakah Psoriasis Penyakit Berjangkit?

Komplikasi Psoriasis yang Perlu Diperhatikan

Komplikasi yang disebabkan oleh psoriasis tidak terhad hanya pada kulit. Ia boleh mempengaruhi mata, saraf, ginjal dan lain-lain. Berikut adalah pelbagai komplikasi psoriasis yang perlu anda perhatikan:

1. Artritis Psoriasis

Psoriatik arthritis adalah psoriasis yang disertai oleh radang sendi atau radang sendi. Keadaan ini dicirikan oleh sendi merah atau bengkak di kawasan jari, siku, dan tulang belakang. Tanda-tanda lain termasuk kekejangan dan kesakitan, terutama setelah bangun dari tidur pada waktu pagi.

Semakin cepat psoriasis diubati, semakin kecil kemungkinan psoriasis akan berkembang. Sekiranya ia berlaku, arthritis psoriatik umumnya dirawat dengan ubat antirheumatik dan anti-radang untuk menghentikan kerosakan sendi dan untuk meningkatkan mobiliti penghidapnya.

2. Penyakit Mata

Keradangan dari psoriasis boleh menyebabkan komplikasi pada tisu mata yang halus. Orang dengan psoriasis mungkin lebih terdedah untuk mengembangkan blepharitis, konjungtivitis, dan uveitis.

3. Kemurungan

Bukan hanya gejala fizikal, psoriasis bahkan boleh mempengaruhi keadaan mental penghidapnya. Penderita mungkin mudah cemas, sedih dan bersalah, untuk mengasingkan diri. Semua ini boleh menjadi tanda awal kemurungan. Sekiranya anda mempunyai psoriasis dan merasa tertekan selama lebih dari beberapa minggu, berbincanglah dengan doktor anda mengenai cara menguruskan kesihatan mental anda.

Sekiranya anda perlu berbincang dengan doktor atau psikiatri, anda boleh menghubungi mereka melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor yang anda perlukan bila-bila masa dan di mana sahaja Berbual atau Panggilan Suara / Video .

4. Penyakit Parkinson

Orang dengan psoriasis juga berisiko lebih tinggi untuk menghidap penyakit Parkinson. Ini kerana keradangan kronik yang disebabkan oleh psoriasis boleh memberi kesan buruk pada tisu saraf. Parkinson adalah gangguan neurodegeneratif yang mempengaruhi otak. Keadaan ini menyebabkan gegaran, anggota badan kaku, masalah keseimbangan, dan masalah kiprah.

5. Tekanan Darah Tinggi

Psoriasis meningkatkan kemungkinan tekanan darah tinggi atau hipertensi. Kemudian, keadaan ini meningkatkan risiko serangan jantung atau strok dari masa ke masa. Selalunya tekanan darah tinggi tidak menyebabkan gejala. Jadi, anda harus kerap memeriksa tekanan darah anda, terutamanya jika anda mempunyai psoriasis.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat bagi Penghidap Psoriasis

6. Sindrom Metabolik

Sindrom metabolik adalah sekumpulan keadaan yang mempengaruhi metabolisme dan kesihatan jantung. Ini termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan kadar insulin yang tinggi. Psoriasis dapat meningkatkan risiko sindrom metabolik yang seterusnya dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

7. Penyakit Kardiovaskular

Menurut Mayo Clinic, orang yang mempunyai psoriasis mempunyai risiko dua kali ganda terkena penyakit kardiovaskular. Faktor risiko lain yang boleh mencetuskannya adalah penggunaan ubat psoriasis. Ubat-ubatan ini dapat memberi banyak tekanan pada jantung, meningkatkan kadar denyutan jantung dan kolesterol.

8. Diabetes Jenis 2

Psoriasis juga dapat meningkatkan kadar insulin, salah satu penyebab utama diabetes tipe 2. Diabetes tipe 2 terjadi ketika tubuh menjadi tahan terhadap insulin dan tidak lagi dapat mengubah glukosa menjadi tenaga.

9. Penyakit Buah Pinggang

Psoriasis boleh meningkatkan risiko penyakit ginjal, terutama jika psoriasis anda sederhana atau parah. Buah pinggang bertanggungjawab menyaring dan membuang sisa dari badan. Sekiranya ia tidak berfungsi dengan baik, sisa ini dapat menumpuk di dalam badan.

Baca juga: 7 Trik Untuk Mencegah Psoriasis Berulang

10. Penyakit Autoimun yang lain

Kerana psoriasis adalah penyakit autoimun, ia juga dapat meningkatkan risiko anda terkena penyakit autoimun yang lain. Ini termasuk penyakit radang usus, penyakit seliak, lupus, dan sklerosis berbilang (CIK).

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Psoriasis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengelakkan Komplikasi Psoriasis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found