Inilah Cara Meningkatkan Kekebalan Orang Tua

Jakarta - Tahukah anda, seiring bertambahnya usia, sistem imun anda akan menurun, anda tahu. Ini tentu akan menjadikan orang tua (tua) mudah terkena pelbagai penyakit, lambat sembuh dari jangkitan, dan mudah cedera. Namun, sebenarnya ia dapat dicegah dengan meningkatkan kekebalan warga tua.

Sebenarnya, bukan hanya orang tua, meningkatkan imuniti adalah penting untuk semua orang, muda dan tua. Seperti diketahui, imuniti sangat penting dalam melindungi diri anda dari pelbagai masalah kesihatan. Cara untuk meningkatkan imuniti orang tua sebenarnya tidak jauh berbeza dengan orang muda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara khas yang perlu dipertimbangkan dan dibezakan.

Baca juga: 4 Jenis Penyakit Orang Tua Rentan

Gaya Hidup Sihat: Cara Meningkatkan Kekebalan Orang Tua

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, sangat penting untuk mempunyai dan meningkatkan daya tahan tubuh, terutama pada orang tua. Nah, berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan orang tua:

  • Makan Makanan Berkhasiat Seimbang

Makan makanan berkhasiat yang kaya dengan vitamin dan mineral seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, dapat membantu meningkatkan imuniti. Sayuran dan buah juga tinggi serat yang dapat mencegah sembelit. Makan makanan yang seimbang dan sihat juga dapat membantu mengekalkan berat badan yang ideal dan mengurangkan tekanan. Jangan lupa juga memenuhi keperluan cecair badan dengan minum 6-8 gelas air setiap hari.

  • Lakukan Senaman Berkala

Peningkatan usia tidak bermakna anda tidak perlu melakukan sukan dan aktiviti fizikal lagi, anda tahu. Sebenarnya, senaman yang teratur dapat membantu menjaga kesihatan badan dan meningkatkan daya tahan orang tua. Lakukan senaman ringan, seperti berjalan untuk menjaga kesihatan sel otak dengan menyediakan banyak darah dan oksigen. Selain berjalan santai, senamrobik juga merupakan pilihan latihan untuk warga tua.

Jenis sukan yang boleh dilakukan adalah gimnastik, pergerakan pengulangan, dan latihan keseimbangan, seperti berdiri di sebelah kaki dan berjalan dalam garis lurus 2-3 kali seminggu, pada orang tua yang sihat. Sementara itu, pelbagai latihan warga tua yang boleh dilakukan termasuk latihan jantung, tai-chi, latihan osteoporosis, latihan tera, poco-poco.

Baca juga: Petua untuk Mencegah kekurangan zat makanan pada orang tua

Tempoh latihan boleh berubah antara 15-60 minit, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, secara optimum 5 kali seminggu, disesuaikan dengan kemampuan fizikal orang tua. Jangan lupa memanaskan badan sebelum bersenam dan sejukkan selepas, dan minum air secukupnya sebelum dan selepas bersenam, untuk menggantikan cecair badan yang hilang semasa bersenam.

  • Cukup tidur

Penyelidikan menunjukkan bahawa tidak cukup tidur atau tidur yang kurang berkualiti dapat menurunkan sistem kekebalan tubuh, bahkan pada orang muda yang sihat. Jadi, anda harus terbiasa tidur dengan jangka masa 7-8 jam sehari. Walau bagaimanapun, sukar tidur sering menjadi salah satu masalah pada orang tua. Untuk mengatasinya, beberapa perkara yang boleh dilakukan adalah:

  • Buat bilik tidur yang selesa dan jangan letakkan televisyen atau elektronik.
  • Jangan minum kafein pada waktu petang.
  • Jangan tidur lebih dari 20 minit.

Sekiranya setelah mencuba kaedah ini, anda masih menghadapi masalah tidur, anda harus segera berjumpa dengan doktor mengenai permohonannya masa lalu berbual , atau buat janji temu dengan doktor di hospital, untuk pemeriksaan lebih lanjut. Jadi, jangan lupa memuat turun aplikasinya, okey?

  • Urus Tekanan dengan Baik

Tahukah anda bahawa tekanan dapat mengurangkan tindak balas imun badan? Ya, tekanan diyakini boleh mencetuskan masalah lain, seperti diet dan tidur yang buruk, yang kedua-duanya boleh mempengaruhi sistem imun. Oleh itu, seboleh mungkin cari cara untuk mengurus dan mengurangkan tekanan, seperti berbual, bergurau, dan bermain dengan cucu atau keluarga.

Baca juga: Orang Tua Selalunya Mengalami Kemurungan, Inilah Penjelasannya

  • Berhenti merokok

Bukan rahsia lagi bahawa merokok berbahaya bagi tubuh. Merokok dapat melemahkan daya tahan tubuh, membuat seseorang lebih mudah terkena jangkitan, dan menyebabkan radang paru-paru. Sekiranya tabiat buruk ini berlanjutan, ia dapat membuat tubuh mudah terkena radang paru-paru, barah paru-paru, dan penyakit lain. Oleh itu, anda harus berhenti merokok dan mengelakkan asap rokok mulai sekarang.

  • Kekal Bersosial

Bersendirian dan merasa kesepian boleh membahayakan kesihatan. Sekiranya anda merasa kesunyian, orang tua lebih cenderung mengalami demensia atau kemurungan. Penyelidikan mendapati bahawa orang yang kesepian mempunyai tahap hormon stres yang lebih tinggi, menyebabkan keradangan atau pembengkakan, yang dikaitkan dengan arthritis dan diabetes. Jadi, tetap berkawan dan bersosial dengan rakan lama.

* artikel ini telah diterbitkan di SKATA