Diabetes Mellitus Mencetuskan Gangguan Sistem Endokrin

, Jakarta - Sistem endokrin terdiri daripada sejumlah kelenjar yang berlainan yang mengeluarkan hormon untuk mengatur kerja sel dan organ dalam tubuh. Hormon yang dihasilkan oleh sistem endokrin membantu tubuh mengatur pertumbuhan, fungsi seksual, mood, dan metabolisme.

Sistem endokrin bertanggungjawab mengatur banyak proses badan. Salah satu contohnya, di pankreas, endokrin berfungsi mengatur kadar glukosa darah. Selain pankreas, kelenjar adrenal juga berfungsi untuk meningkatkan kadar glukosa darah dan mempercepat degupan jantung. Apabila diabetes muncul, tentu saja fungsi tubuh yang satu ini dapat terganggu.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 8 Gejala Diabetes Mellitus

Bagaimana Diabetes Mellitus Mencetuskan Gangguan Sistem Endokrin?

Diabetes mempengaruhi cara tubuh mengatur kadar glukosa darah. Insulin membantu mengurangkan kadar glukosa darah sementara peranan glukagon adalah untuk meningkatkan kadar glukosa darah. Pada orang yang tidak menghidap diabetes, insulin dan glukagon bekerjasama untuk memastikan tahap glukosa darah seimbang.

Walau bagaimanapun, pada orang yang menghidap diabetes, penyakit ini membuat pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin. Akibatnya, terdapat ketidakseimbangan antara kesan insulin dan glukagon, ketika tubuh tidak dapat merespon insulin dengan berkesan. Oleh kerana kesan ini, tahap glukosa dalam darah menjadi lebih tinggi daripada biasa.

Memberi ubat diabetes mellitus bertujuan untuk membantu meningkatkan kepekaan insulin dengan merangsang pankreas untuk mengeluarkan lebih banyak insulin. Ubat lain juga perlu diberikan untuk menghalang pembebasan glukagon.

Menguruskan Kondisi Diabetes Mellitus

Selain mengambil ubat, penderita diabetes juga perlu mengubah gaya hidup mereka menjadi lebih sihat. Orang yang menghidap diabetes mesti makan makanan yang sihat dan seimbang setiap hari dan melakukan senaman secara teratur. Anda mungkin juga perlu menguji kadar glukosa darah anda setiap hari.

Baca juga: 12 Faktor Ini Meningkatkan Risiko Diabetes Mellitus

Penderita juga harus memastikan minum ubat seperti yang diarahkan. Elakkan mengubah dos anda atau seberapa kerap anda mengambil ubat kecuali anda diarahkan oleh doktor anda. Hati-hati agar tidak terlepas dos insulin atau ubat lain.

Dapatkan ujian darah untuk memeriksa glukosa seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Sebilangan orang hanya menjalani ujian sekali sehari. Individu yang mengambil insulin atau lebih daripada satu ubat mungkin perlu menguji empat atau lebih kali sehari. Bercakap dengan doktor anda tentang seberapa kerap anda perlu menguji glukosa darah anda.

Sekiranya anda perlu menanyakan perkara ini, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Melalui , anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Anda juga perlu berjumpa doktor untuk menjalani ujian hemoglobin A1C setiap tiga hingga enam bulan. Ujian darah ini memberi doktor idea anda mengenai tahap glukosa darah anda selama tiga bulan terakhir. Anda seharusnya mendapat hasil yang normal sekiranya sebahagian besar kadar glukosa darah anda hampir 100 mg / dL.

Baca juga: Mana Yang Lebih Berbahaya, Diabetes Mellitus atau Diabetes Insipidus?

Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda juga boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Anda boleh mengetahui anggaran waktu berjumpa doktor, jadi anda tidak perlu menunggu dalam jangka panjang. Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Komuniti Diabetes Global. Diakses pada tahun 2020. Sistem Endokrin.
Rangkaian Kesihatan Hormon. Diakses pada tahun 2020. Diabetes Jenis 2.