7 Tanda Dermatitis Kontak Yang Boleh Dialami oleh Pekerja Kilang

, Jakarta - Dermatitis kontak adalah keadaan ruam merah dan gatal yang disebabkan oleh hubungan langsung dengan bahan atau reaksi alergi. Ruam tidak menular atau mengancam nyawa, tetapi sangat tidak selesa. Orang yang mempunyai pekerjaan tertentu, seperti pekerja kilang, berisiko terkena dermatitis kontak. Mereka boleh mengembangkan dermatitis kontak di tempat kerja.

Banyak bahan boleh menyebabkan reaksi ini, termasuk sabun, kosmetik, wangian, perhiasan, dan tanaman. Bahan yang terkandung dalam produk boleh menjadi salah satu daripada ribuan alergen dan perengsa. Sebilangan bahan ini boleh menyebabkan dermatitis kontak yang merengsa dan dermatitis kontak alergi. Jadi, apa simptomnya?

Baca juga: Menjadikan Kulit Gatal, Inilah 6 Rawatan Dermatitis Kontak

Gejala Dermatitis Kontak di Tempat Kerja

Dalam hampir semua kes dermatitis kontak, ruam akan muncul setelah terdedah kepada alergen atau perengsa. Dalam kebanyakan kes dermatitis kontak di tempat kerja, ruam menjadi merah, gatal, dan mungkin menyengat. Sekiranya pendedahan kepada perengsa atau alergen berterusan, kulit mungkin kelihatan gelap dan gatal.

Di samping itu, beberapa jenis dermatitis kontak mempunyai simptom yang biasa, seperti:

 1. Calar.
 2. Kulit kering, retak, dan bersisik.
 3. Ruam.
 4. Kemerahan.
 5. Sensasi terbakar.
 6. Sakit atau gatal.
 7. Bengkak.

Bagaimana membezakan antara jenis dermatitis kontak, seseorang mesti memperhatikan ketika gejala muncul. Sekiranya dermatitis kontak berkembang kerana reaksi merengsa, gejala mungkin muncul sejurus bersentuhan dengan perengsa. Bisul boleh berkembang dalam kes yang teruk, yang boleh menyebabkan kerengsaan. Sementara itu, dalam kes dermatitis fotostat , ruam hanya muncul setelah seseorang terkena cahaya matahari.

Baca juga: Cara merawat lepuh kerana dermatitis kontak

Pencegahan Dermatitis Kontak Apa yang Perlu Dilakukan oleh Pekerja Kilang

Dalam kebanyakan kes, pencegahan semudah menghindari bahan atau objek yang menyebabkan dermatitis kontak. Walau bagaimanapun, bagi pekerja kilang yang harus menangani bahan-bahan yang menyebabkan dermatitis kontak di tempat kerja, tentu saja, mereka tidak dapat mengelakkan pekerjaan mereka.

Langkah-langkah berikut dapat diambil sebagai pencegahan, iaitu:

 • Gunakan PPE (peralatan pelindung diri) yang teratur. Pakaian PPE biasanya merangkumi pakaian luar, sarung tangan, topeng muka, kacamata, dan barang pelindung lain yang dapat melindungi dari bahan yang menjengkelkan.
 • Basuh kulit. Anda boleh menyingkirkan kebanyakan bahan penyebab ruam jika anda mencuci kulit sebaik sahaja bersentuhan dengannya. Gunakan sabun ringan dan bebas wangian dan air suam. Bilas sepenuhnya. Basuh juga pakaian atau barang lain yang mungkin bersentuhan dengan alergen.
 • Sapukan krim atau gel penghalang. Produk ini memberikan lapisan pelindung untuk kulit. Contohnya, krim kulit tanpa resep yang mengandungi bentoquatam (IvyBlock) akan mencegah atau mengurangkan reaksi kulit terhadap alergen.
 • Gunakan pelembap. Mengamalkan losyen pelembap secara berkala membantu mengembalikan lapisan terluar kulit dan menjadikan kulit sentiasa kenyal.

Sekiranya anda sudah mempunyai dermatitis kontak kerana bekerja, maka anda harus segera merawatnya. Dalam kebanyakan kes, ruam dan reaksi lain akan hilang setelah terdedah kepada bahan berakhir.

Ruam mungkin memerlukan masa untuk sembuh dan hilang sepenuhnya. Contohnya, ruam dari racun ivy sering berlaku kerana minyak dari tumbuhan telah meresap ke dalam kulit. Setelah minyak habis, ruam juga akan hilang.

Baca juga: Bayi terdedah kepada dermatitis, inilah sebabnya

Sebilangan besar rawatan untuk dermatitis kontak boleh dilakukan di rumah, iaitu dengan:

 • Sapukan salap anti-gatal pada kulit yang dijangkiti.
 • Mandi dengan air suam.
 • Ambil antihistamin.
 • Elakkan menggaru kawasan yang dijangkiti untuk mengelakkan jangkitan.

Sekiranya dermatitis kontak agak melampau, anda harus segera menjadualkan pemeriksaan dengan pakar dermatologi di hospital terdekat melalui permohonan . Doktor anda akan menetapkan salap, krim, atau ubat preskripsi untuk merawat dermatitis kontak. Anda juga boleh membeli ubat preskripsi doktor melalui aplikasi .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Dermatitis Kontak?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hubungi dermatitis
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Pencetus dermatitis kontak dan bagaimana merawatnya