Alasan Unik Kucing Meow di Manusia

, Jakarta - Haiwan, seperti manusia, mengeluarkan suara untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Pada kucing, haiwan ini biasanya berkomunikasi dengan mengeluarkan suara "meow", atau meow memberitahu mereka di sekitar mereka, terutama pemiliknya, bagaimana perasaan mereka. Di samping itu, seekor kucing boleh memberi makna tertentu. Sekiranya anda ingin tahu, baca ulasan berikut!

Makna Kucing Meowing pada Manusia

Kucing mempunyai puluhan bunyi meow yang berbeza untuk berkomunikasi. Sebenarnya, kebanyakan kucing berkomunikasi antara satu sama lain melalui bahasa badan dan aroma. Kucing jarang mengejek antara satu sama lain, tetapi lebih kerap mengeluarkan suara ini kepada manusia. Ini kerana kucing berusaha menyesuaikan diri dengan manusia di sekelilingnya dan meowing adalah salah satu cara untuk mendapatkan perhatian pemiliknya.

Baca juga: Perlu Tahu, Pelbagai Bunyi Kucing dan Maknanya

Oleh itu, sebagai pemilik kucing, adalah mustahak untuk memberi perhatian kepada seberapa kerap kucing itu biasanya meow. Sekiranya anda melihat perubahan seberapa sering haiwan kesayangan anda mengeluarkan suara ini, itu mungkin merupakan tanda bahawa dia tidak sihat. Walau bagaimanapun, jika kucing anda kelihatan sering mengeong, anda juga perlu berhati-hati.

Penting untuk memperhatikan seberapa kerap kucing anda biasanya mengeong. Perubahan kekerapan kucing anda menjadi salah satu tanda pertama bahawa kucing anda tidak sihat. Oleh itu, jika anda fikir kucing anda lebih kerap mengeong, berjumpa doktor haiwan, terutamanya jika dia melakukannya pada waktu malam.

Oleh itu, anda harus mengetahui pelbagai makna bunyi mengecewakan kucing yang perlu anda ketahui, termasuk:

1. Salam

Memotong kucing bermaksud dia memberi salam kepada orang di sekelilingnya, misalnya ketika anda baru pulang setelah bekerja. Biasanya, suara yang keluar tidak lama ketika dia ingin bertanya khabar. Meow dapat mengetahui sama ada dia gembira atau berminat dengan anda. Oleh itu, jika anda mendengar bunyi meowing pada waktu yang sama tergantung di kakinya, ini menunjukkan bahawa dia sangat gembira.

Baca juga: Kucing Terus Membakar, Apa Tanda?

2. Meminta Sesuatu

Ketika kucing mengecewakan, itu mungkin tanda bahawa dia ingin meminta sesuatu. Tidak semua kucing melakukan ini, tetapi kebanyakan boleh. Makna di sebalik suara ini dapat berarti jika dia ingin diberi makan, dijaga, atau ingin keluar dari biliknya. Selalunya, kucing mengecewakan beberapa kali atau mengeluarkan suara yang panjang jika permintaannya tidak dipenuhi.

3. Merasa Kebimbangan

Perasaan cemas, ketakutan, dan kesakitan juga dapat membuat kucing sering mengecewakan. Apabila dia takut kepada seseorang atau haiwan lain, dia mungkin berulang kali menunjukkan perasaan tekanannya. Kucing juga boleh mengunyah panjang ketika dimasukkan ke dalam sangkar untuk melihat doktor haiwan. Sekiranya ini terus berlaku, ada baiknya memeriksa haiwan kesayangan anda agar tetap sihat.

Baca juga: Ketahui Tanda-tanda Kucing Binatang Sakit

Itulah beberapa makna suara kucing ketika mengeong. Dengan memperhatikan berapa lama suaranya dan seberapa kuatnya, anda mungkin dapat memahami apa yang diharapkan. Sekiranya anda mendengar suara yang mengecewakan, seperti rengekan kesakitan, ada baiknya membawanya ke doktor haiwan untuk pemeriksaan lanjutan.

Anda juga boleh meminta doktor haiwan dari berkaitan dengan maksud bunyi yang dihasilkan oleh kucing. Cukup dengan muat turun permohonan , anda juga boleh membuat pesanan untuk pemeriksaan veterinar di beberapa hospital bersekutu. Oleh itu, segera muat turun aplikasi untuk menikmati kemudahan.

Rujukan:
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Meow?